دوره 12، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 46-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


نویسنده مسئول: گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت و مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، ، fghorbani@umsha.ac.ir:
چکیده:   (6465 مشاهده)

زمینه و ‌هدف: آلودگی هوا از عوامل مخاطره‌زای سلامت انسان‌ و محیط‌زیست می‌باشد. در صنایع تولید فولاد به دلیل ماهیت فرآیند و همچنین استفاده از کوره‌های ذوب، میزان تولید و انتشار برخی آلاینده‌های مضر از جمله گردوغبار بسیار بالا می‌باشد. لذا با توجه به اهمیت موضوع، در پژوهش حاضر به کنترل گردوغبار منتشره در هوا در یک شرکت تولید فولاد آلیاژی پرداخته شده است.

روش‌بررسی: برای طراحی سیستم تهویه موضعی، از استانداردهایVS-55-03و VS-55-04 کمیته تهویه صنعتی سازمان ACGIH آمریکا اقتباس گردید. برای کنترل ذرات جمع‌آوری شده توسط سیستم تهویه موضعی، از 10 سیکلون موازی با راندمان بالا(مدل استایرمند) به عنوان پیش غبارگیر و از یک دستگاه اسکرابر ونچوری به عنوان غبارگیر اصلی بصورت تلفیقی استفاده گردید. پس از طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی سیستم، تراکم آلاینده‌ها در محیط کار، داخل سیستم و خروجی آن جهت ارزیابی اثربخشی آن اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: کارایی سیستم تهویه موضعی طراحی شده در کاهش غلظت ذرات منتشره به محیط و ذرات قابل استنشاق به ترتیب 3/80% و 7/92% بود. میانگین بازده حذف ذرات توسط سیکلون و اسکرابر ونچوری به ترتیب 8/73% و 6/98% بدست آمد. در حالیکه کاربرد توأم این دو پالایشگر، بازده حذف ذرات را تا 63/99% افزایش ‌داد.

 نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، به نظر می‌رسد که استفاده از پالایشگرهای تلفیقی جایگزین مناسبی برای سیستم‌های فیلتراسیون که دارای محدودیت‌هایی از جمله آسیب پذیری در برابر دماهای بالا و مسدود شدن منافذ فیلترها در اثر مواد چرب و روغنی موجود در قراضه‌ها می‌باشند، هستند.

متن کامل [PDF 412 kb]   (5432 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: آلودگی هوا
دریافت: 1392/6/25 | پذیرش: 1393/7/4 | انتشار: 1394/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.