دوره 11، شماره 4 - ( 1393 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 108-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران ، alijanzadeh_m@yahoo.com
چکیده:   (6232 مشاهده)

زمینه و هدف: اگر چه پیشرفت صنعت باعث افزایش رفاه اجتماعی جوامع می‌شود ولی از طرفی منجر به ایجاد حوادث و متعاقباً تحمیل خسارات اقتصادی، اجتماعی و روانی به جوامع خواهد شد. بررسی‌ها حاکی از این است که ارتقاء فرهنگ HSE به همراه ایمن‌سازی محیط کار در کاهش حوادث بسیار موثر خواهد بود. جهت اصلاح فرهنگ HSE شناخت وضعیت موجود محیط کار ضروری می باشد و شناخت وضعیت موجود از دیدگاه فرهنگ HSE بدون ابزار دارای روایی و پایایی مناسب امکان‌پذیر نخواهد بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی_تحلیلی پس از بررسی متون و استخراج ابعاد فرهنگ HSE ، نسبت به طرح گویه‌ها برای هر یک از ابعاد اقدام شد. برای بررسی روایی پرسشنامه اولیه از روش روایی صوری و روایی محتوا به صورت کمی و کیفی(روش تاثیر آیتم، شاخص نسبت روائی محتوا (CVR)، شاخص روائی محتوا (CVI)) و برای بررسی پایایی ابزار از روش ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از نرم‌افزار SPSS 18 استفاده شد. 

یافته‌ها: 9 بعد به عنوان ابعاد فرهنگ HSE تعیین گردید. نتایج نشان داد که از 86 گویه پرسشنامه اولیه 39 گویه به علت عدم کسب امتیاز در مراحل روایی‌سنجی(62/0CVR<، 70/0CVI<، 5/1SCORE<) حذف شدند و ضریب آلفای کرونباخ 86/0 محاسبه گردید.

نتیجه‌گیری: در نهایت با انجام اصلاحات لازم، پرسشنامه فرهنگ HSE دارای روایی مناسب و پایایی قابل قبول بدست آمد که از آن می توان به عنوان ابزار قابل اطمینان واعتماد در بررسی فرهنگ HSE در صنعت مورد پژهش استفاده کرد. کلید واژه‌ها: پرسشنامه فرهنگ HSE، روایی و پایایی

متن کامل [PDF 2638 kb]   (4079 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: HSE
دریافت: 1392/10/26 | پذیرش: 1393/3/17 | انتشار: 1393/9/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.