دوره 14، شماره 4 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 13-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار، مهندسی بهداشت حرفهای، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران و گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکدهبهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، kamal.abedi@gmail.com
چکیده:   (4940 مشاهده)

زمینه و هدف: با توجه به انتشار فراوان هیدروکربن های آلی فرار در اتمسفر توسط منابع مختلف صنعتی و حمل و نقل و اثرات زیان آور آنها روی سلامت انسان و محیط زیست، لزوم حذف این ترکیبات از جریان های گازی با استفاده از فناوری های نوین با مصرف انرژی پایین و کارایی بالا بیش از پیش آشکار شده است. در این مطالعه، اثر کاتالیستی AC-ZnO روی حذف این ترکیبات (تولوئن) و توزیع محصولات آنها در یک سیستم تلفیقی پلاسما-کاتالیست بررسی گردید.

روش بررسی: کاتالیست AC-ZnO با استفاده از روش  سل-ژل تهیه شد. پلاسمای غیر حرارتی با استفاده از یک منبع برق ولتاژ بالا و یک راکتور تخلیه مانع دی الکتریک تولید شد. سپس پلاسما و کاتالیست به صورت دو مرحله ای با هم تلفیق شدند. تجزیه نمونه های هوای ورودی و خروجی راکتورها با استفاده از GC-MS و دستگاه های آنلاین پایش گاز انجام گردید.

یافته ها: یافته ها نشان داد که اثر سینرژیستی بالایی بین پلاسما و کاتالیست برقرار می گردد به نحوی که در انرژی ورودی ویژه برابر با 1000 ژول بر لیتر، تقریبا کل تولوئن حذف گردید، درحالی که با استفاده از پلاسمای تنها درصد حذف با به کار بردن همین مقدار انرژی برابر ٨٨ درصد بود. در حضور کاتالیست همچنین انتخاب پذیری به CO2 نیز افزایش پیدا کرد و بعضی از محصولات فرعی همچون NO و  NO2 به طور کامل حذف گردیدند و مقدار O3  خروجی بسیار ناچیز بود.

نتیجه گیری: می توان نتیجه گیری کرد که روش هیبریدی پلاسما-کاتالیست یک روش نوین و امیدبخش در راستای حذف ترکیبات آلی فرار می باشد که باعث افزایش کارائی حذف، کاهش محصولات خطرناک و کاهش انرژی مصرفی می گردد.

متن کامل [PDF 516 kb]   (1860 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تکنولوژیهای نوین تصفیه هوا(نانو و پلاسما)
دریافت: 1395/1/11 | پذیرش: 1396/6/13 | انتشار: 1396/9/12

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.