دوره 9، شماره 1 - ( 1391 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 36-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی– تهران، ولنجک، بلوار دانشجو، خیابان کودکیار ، khandan.mo@gmail.com
چکیده:   (14035 مشاهده)

  زمینه و هدف: حفظ و ارتقای سلامت کارکنان در محیطهای صنعتی از وظایف اصلی مدیران و برنامه ریزان محسوب میگردد. از مهمترین علومی که میتواند در این راستا به مدیران و برنامه ریزان کمک کند، ارگونومی است. از دیدگاه ارگونومی مهمترین عامل در بروز صدمات و حوادث شغلی، عدم تناسب میان بار کاری و تواناییها و محدودیتهای فرد است. در این مقاله نتایج حاصل از بررسی بارکاری و رضایت شغلی کارکنان عملیاتی در یک شرکت تولید قطعات سنگین فلزی در تهران و در زمستان 1388 ارائه گشته است.

  روش بررسی: این مطالعه مقطعی-تحلیلی بصورت تمام شماری صورت پذیرفت. بارکاری با استفاده از پرسشنامه NASA-TLX که دارای شش بُعد می باشد و رضایت شغلی با پرسشنامه 20 سؤالی Minnesota ارزیابی گشتند.

  یافته ها: پایایی پرسشنامه رضایت شغلی با آلفای کرونباخ 91/0 بدست آمد. بعلاوه، نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان داد رضایت شغلی با متوسط نمره 65 در سطح متوسط و بارکاری با متوسط نمره 11/85 در سطح بالا هستند، و دو بُعد بار زمانی، و بارفیزیکی بیشترین مقدار را در بارکاری دارند. بعلاوه، هیچ ارتباط معنی دار آماری ( p< 0/05 ) بین نمره کل رضایت شغلی و بارکاری بدست نیامد؛ اما بُعد عملکرد با رضایت شغلی ارتباط مثبت و بُعد ناامیدی با آن ارتباط منفی دارد.

  نتیجه گیری: جهت بهبود شرایط بایست با استفاده از کنترلها و اقدامات مدیریتی و تکنولوژیکی، ابعاد بار کاری و بطور ویژه دو بُعدی که بیشترین مقدار و دو بُعدی که با رضایت شغلی ارتباط دارند را تعدیل نمود.

 

متن کامل [PDF 469 kb]   (6110 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی سازمانی
دریافت: 1391/2/31 | انتشار: 1391/2/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.