زمینه و هدف: ملامین مادهای شیمیایی با کاربرد گسترده در صنعت است و در تولید صفحات روکشدار پلاستیکی، چسب، ترکیبات قالبگیری وظروف ملامین سازی استفاده میشود. فرمالدهید بعنوان یک ماده محرک در صنعت تهیه ظروف غذاخوری تولید میگردد و باعث ایجاد عوارضی در کارگران این صنایع میشود. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک اثرات تحریکی فرمالدهید در کارگاههای سازنده ظروف ملامین انجام گردید.
روش بررسی: در این مطالعه 54 کارگر از کارگاههای سازنده ظروف ملامینی بعنوان گروه مواجهه یافته با فرمالدهید و30 کارگر از صنایع مواد غذایی و بدون مواجهه با عوامل زیان آور به عنوان گروه کنترل بررسی گردیدند. نمونه برداری از هوای تنفسی با استفاده از روش شماره 3500 سازمان NIOSH انجام گردید. اثرات تحریکی فرمالدهید با استفاده از پرسشنامه آژانس ایمنی، بهداشت و محیط زیست/آزمایشگاه ایمنی و بهداشت بررسی گردید و میزان ریسک نسبی برای هر پاسخ تحریکی محاسبه گردید.
یافتهها: میانگین غلظت فرمالدهید در کارگاههای سازنده ظروف ملامین ppm ۰۴۴/۰±۱/۰ ارزیابی شد. نتایج آزمون آماری کای دو نشان داد که میزان بروز علائم تحریکی در چشم و مسیر تنفسی فوقانی در گروه مواجهه یافته به صورت معنی داری بالاتر از گروه کنترل میباشد (05/0 P <). میزان ریسک نسبی برای تمامی اثرات تحریکی بالاتر از 1 محاسبه گردید. نتایج نشان داد در بین گروههای شغلی مختلف پرسکاران بیشترین میزان مواجهه با فرمالدهید را دارند و اثرات تحریکی در چشم پرسکاران بالاتر از سایر گروههای شغلی است.
نتیجه گیری: نتایج اندازه گیری هوای تنفسی حاکی از بالا بودن میزان مواجهه کارگران با فرمالدهید در مقایسه با حد آستانه مجاز TWA از سازمان NIOSH می باشد. بررسی تحریک پذیری در کارگران مشخص میسازد که در غلظتهای پایینتر از حدود مجاز توصیه شده در ایران تحریک چشم و مسیرتنفسی قابل توجه است. از این رو با توجه به بالا بودن میزان ریسک نسبی تحریک پذیری در کارگاههای ملامین سازی نیاز به برنامهای جامع جهت مدیریت ریسک اثرات تحریکی وجو دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |