زمینه و هدف: روش ریز نمونه گیر تله سوزنی با دارا بودن مزیت های روش های ریز استخراج چون روش ریز استخراج فاز جامد، بدلیل سهولت در استفاده، در حال تبدیل شدن به روشی جایگزین معتبر و قدرتمند در سنجش نمونه های هوا می باشد. این مطالعه عملکرد روش تله سوزنی حاوی جاذب کامپوزیتی نانو لوله کربنی تک دیواره با بنیان سیلیکاتی سنتز شده به روش سل ژل، با هدف معرفی یک جاذب جدید جهت نمونه برداری از پرکلرواتیلن در هوا را مورد بررسی قرار می دهد.
روش بررسی: در این مطالعه بعد از مرحله آماده سازی، جاذب بطول cm 5/1 در داخل سوزن نوع 21 به قطر داخلی mm 52/0 قرار گرفته و با تنظیم متغیرهای تاثیر گذار بر این تکنیک در یک اتاقک استاندارد، عملکرد آن در سه مرحله حین نمونه برداری ، نگهداری نمونه های گرفته شده و مرحله واجذب آنالیت در ریز نمونه گیری از ترکیب پرکلرواتیلن مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت نمونه بردار جهت ریز سنجش ترکیب پر کلرو اتیلن در فرآیند خشک شویی مورد استفاده قرار گرفت و با روش NIOSH مقایسه شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که حجم گذر شکست برای تله سوزنی حاوی کامپوزیت سیلیکاته نانو لوله کربنی و جاذب تجاری CAR/PDMS بترتیب بالاتر از 1300 و 1100 میلی لیتر بدست آمد. دما و رطوبت هوای نمونه برداری بر عملکرد جاذب تأثیر داشته و افزایش دما و رطوبت موجب کاهش جذب آنالیت روی بستر جاذب شد. جاذب در نگهداشت آنالیت نمونه برداری شده عملکرد بسیار خوبی داشته و مقدار آنالیت از دست رفته پس از گذشت یک هفته، کمتر از 3 درصد محاسبه گردید. در اندازه گیری نمونه های واقعی در فرآیند خشک شویی، روش تله سوزنی قادر به تشخیص نمونه ها با انحراف معیار نسبی استاندارد (3/5-8/3) پایین تری نسبت به روش پیشنهادی نایوش (12/18-27/10) بوده است.
نتیجه گیری: عملکرد روش تله سوزنی و همچنین جاذب کامپوزیتی سیلیکاتی نانولوله کربنی در نمونه برداری از ترکیب پرکلرواتیلن در هوا مطلوب بوده و جهت پایش بهداشتی آلاینده های هوای محیط های زیستی و شغلی توصیه می شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |