زمینه و هدف: سواد سلامت باعث کسب ظرفیت ها و ادراک اساسی از اطلاعات سلامت و خدمات برای افراد می باشد، تا بتوانند تصمیمات سلامتی را اتخاذ نمایند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین سواد سلامت کارگران یکی از شرکت های قطعه سازی ایران خودرو در سال 1394 اجراء گردید.
روش بررسی: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، 157 نفر از کارگران، شرکت مهرکام پارس در سال 1394 به روش تصادفی طبقه ای متناسب در هر کارگاه انتخاب شدند. سپس از طریق نمونه گیری تصادفی ساده، افراد وارد مطالعه شدند. پرسشنامه از طریق خودگزارش دهی توسط کارگران تکمیل شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سواد سلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: افراد مورد مطالعه از نظر دسترسی به اطلاعات سلامت، 79% دسترسی ناکافی، 1/56% مهارت خواندن ضعیف داشتند. در خصوص فهم 1/77% وضعیت خوبی نداشتند. در ارزیابی، بطور متوسط نیمی از افراد دارای سطح سواد سلامت نه چندان کافی و کافی بودند (به ترتیب 9/22% و 4/20%). در کاربرد اطلاعات سلامت 8/61% دارای سطح سواد ناکافی بودند. فهم و ارزیابی اثر مستقیم بر میانگین نمره کاربرد اطلاعات دارد. بطوری که فهم و ارزیابی پیش گویی کننده های مناسبی برای کاربرد اطلاعات سلامت بودند.
نتیجه گیری: بطور کلی سواد سلامت در افراد نامطلوب بود. این موضوع توجه بیشتر به سواد سلامت را در برنامههای آموزشی و مداخله ای نشان می دهد. لازم است بدین منظور برنامههای جامع، رسانهها و مواد آموزشی ساده و قابلفهم طراحی و بکار رود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |