زمینه و هدف: با توجه به تأثیرات منفی بروز حوادث شغلی در افراد و سازمانها، هدف از انجام مطالعه پیش رو بررسی تأثیر دو عامل حیاتی که کمتر موردتوجه قرارگرفته، یعنی شخصیت کارکنان با دو بعد مسئولیتپذیری و برونگرایی و فشارکاریادراکشده در ایجاد حوادث شغلی است.
روش بررسی: این تحقیق با توجه به هدف و روش جمعآوری دادهها به ترتیب کاربردی و توصیفی و مشخصاً از نوع پیمایش مقطعی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیهی کارکنان شرکت ملی گاز ایران و بالغ بر 7659 نفر است. حجم نمونه با استفاده از روش نمونهگیری سهمیهای بالغ بر 431 نفر تعیین شد. پرسشنامه تعدیلشده شخصیت رابرتز و همکاران (2006) بر اساس مدل شخصیت نئو[1] و مقیاس فشارکاریادراکشده گلوندن و لیدرلند (2001)، ابزار سنجش این تحقیق را تشکیل دادهاند و دادههای جمعآوریشده با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج حکایت از آن دارد که ابعاد برونگرایی و مسئولیتپذیری شخصیت کارکنان با فشارکاریادراکشده همبستگی منفی دارد. همچنین تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که برونگرایی و مسئولیتپذیری تأثیر معکوس و فشارکاریادراکشده تأثیر مستقیمی بر ایجاد حوادث شغلی دارد (05/. p<).
نتیجه گیری: کارکنانی که مسئولیتپذیرتر و برونگراتر بوده کمتر دچار حادثه شغلی میشوند، همچنین با کاهش فشارکاریادراکشده در کارکنان میتوان نرخ بروز حوادث شغلی را کاهش داد.
[1] . Neo
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |