Molaei Far H, rajabi F, Zamanian Z, Honarbakhsh M, Ebrahimi A, Farhadi P. Identifying and ranking the strategies of control exposure to heat stress in the rubber industry using a Delphi method and combination of Fuzzy AHP and TOPSIS approach. ioh 2018; 15 (4) :21-33
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1945-fa.html
مولایی فر حسین، رجبی فاضل، زمانیان زهرا، هنربخش مرضیه، ابراهیمی علی، فرهادی پیام. شناسایی و اولویتبندی راهکارهای کنترلی مواجهه با استرس گرمایی در صنعت لاستیکسازی با استفاده از روش دلفی و روش ترکیبی سلسله مراتبی فازی (FAHP) و تاپسیس. سلامت كار ايران. 1397; 15 (4) :21-33
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1945-fa.html
کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشکده علوم پزشکی لارستان، لارستان، ایران ، zamanianz@sums.ac.ir
چکیده: (4251 مشاهده)
زمینه و هدف: استرس حرارتی یکی از مهمترین مخاطرات شغلی تهدیدکنندهی سلامتی کارکنان در بسیاری از محیطهای کاری است که در صنایع دارای فرآیندهای گرم نظیر صنعت لاستیکسازی اهمیت بیشتری دارد. بنابراین کنترل این عامل زیانآور شغلی، یکی از اقدامات ضروری و اولویتهای مدیران این صنایع محسوب میشود. مطالعه حاضر، با هدف شناسایی و اولویتبندی راهکارهای کنترل استرس گرمایی با استفاده از روش دلفی و روش ترکیبی تحلیل سلسله مراتبی فازی و تاپسیس در کارخانه صنعت لاستیکسازی انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی و کیفی میباشد که در سه مرحله وابسته به هم انجام شد. در مرحلهی اول مهمترین معیارها و راهکارهای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیکسازی با استفاده از روش دلفی شناسایی و غربالگری شد. در مرحلهی دوم معیارهای شناسایی شده با استفاده از روش تحلیل سلسه مراتبی فازی وزن دهی و در مرحله ی آخر، راهکارهای کنترلی بر اساس روش تاپسیس اولویتبتدی شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزارهای Excelو Super decision انجام شد.
یافته ها: نتایج مقایسه زوجی معیارها با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی نشان داد معیار کارآیی روش با وزن نسبی 141/0 در بین معیارهای مورد بررسی بیشترین اهمیت دارد. همچنین نتایج نهایی مطالعه نشان داد که در بین راهکارهای کنترلی مورد بررسی با روش تاپسیس، عایقگذاری یا محصورسازی نقاط دارای استرس گرمایی (مصالح عایق) با وزن نسبی 582/0، بهترین راهکار برای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیکسازی است.
نتیجه گیری: این تحقیق یک رویکرد تلفیقی از روشهای دلفی و تحلیل سلسله مراتبی فازی و تاپسیس را به منظور انتخاب بهترین راهکارهای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیک سازی پیشنهاد میکند. نتایج این تحقیق میتواند به عنوان راهنمایی برای اخذ تصمیمات علمی و انتخاب استراتژی مناسب برای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیکسازی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عوامل فیزیکی محیط کار دریافت: 1395/9/29 | پذیرش: 1396/12/14 | انتشار: 1397/7/14