زمینه و هدف: امروزه صنعت سیمان به عنوان یکی از مهمترین صنایع آلوده کننده هوا در دنیا به شمار میرود. فرآیند تولید سیمان هر ساله باعث تولید میلیونها تن، آلاینده از جمله گردوغبار، گازهای سمی و فلزات سنگین شده که خطرات بهداشتی- تنفسی و آلودگی زیست محیطی را به دنبال خواهد داشت لذا آگاهی از غلظت آلایندهها میتواند به عنوان اطلاعات کلیدی در برنامههای کنترل آلودگی مورد استفاده قرار گیرد. کارخانه سیمان سبزوار به عنوان یکی از منابع انتشار ذرات معلق در جنوب غربی سبزوار قرار دارد. روشهای متعددی برای پیشبینی غلظت آلایندهها هوا وجود دارد در این میان، در سالهای اخیر پیشرفت قابل توجهی در توسعه مدل شبکههای عصبی برای پیشبینی غلظت آلایندههای هوا صورت گرفته است، که میتواند به عنوان یک ابزار مناسب برای پیشبینی کیفیت هوا در آینده و تعیین استراتژیهای کنترل انتشار آلایندهها تلقی شود. هدف از انجام این مطالعه، پیشبینی میزان غلظت گردوغبار خروجی از دودکش اصلی کارخانه سیمان سبزوار با استفاده از مدل شبکه عصبی پرسپترون است.
روش بررسی: در این مطالعه، ابتدا میزان غلظت گردوغبار خروجی از دودکش اصلی کارخانه سیمان سبزوار به وسیله اندازگیری میدانی در سه فصل سال 97-1396 به دست آمد. تعداد 180 نمونه گردوغبار جمعآوری شد. از پارامترهای جریان گاز خروجی، درجه حرارت، ولتاژ، سوخت و خوراک کوره به عنوان دادههای ورودی شبکه عصبی پرسپترون، استفاده شد. برای آموزش شبکه، از الگوریتم لونبرگ-مارکوارت استفاده شد. برای ارزیابی شبکه از روش اعتبارسنجی متقابل k-fold با k=5 استفاده شد در این شیوه دادهها را به 5 قسمت تقسیم و در هر بار اجرا، 4 گروه به عنوان آموزش و 1 گروه به عنوان آزمون درنظر گرفته شد شبکهای که در این میان، کمترین خطا را بر روی دادههای آزمون داشته باشد انتخاب شد. با اطلاعات مربوط به اندازهگیریهای تجربی از میزان غلظت گردوغبار کارخانه سیمان سبزوار، تست عملکرد شبکه انجام شد. جهت بررسی میزان دقت مدل در پیشبینی میزان غلظت گردوغبار، از شاخصهای ضریب همبستگی و میانگین مربعات خطا استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که مدل پرسپترون، در پیشبینی میزان غلظت گردوغبار کارخانه سیمان سبزوار از دقت خوبی برخوردار است. به طوری که مدل شبکه عصبی پرسپترون در دو حالت، استفاده از همه پارامترها و پارامتر تاثیرگذار (درجه حرارت) قادر بود، میزان ضریب همبستگی به ترتیب، 98168/0 و 98249/0 و میزان میانگین مربعات خطا به ترتیب، 709/0 و 280/0 نشان دهد. که نشانگر همبستگی بیشتر و خطای کمتر مدل شبکه عصبی پرسپترون در حالت استفاده فقط از پارامتر درجه حرارت، نسبت به حالت همه پارامترها در پیشبینی میزان غلظت گردوغبار دارد.
نتیجهگیری: به دلیل قابلیت بالای شبکه عصبی پرسپترون در پیشبینی میزان غلظت گردوغبار، این مدل میتواند، راهکار مناسب و سریع در مدیریت برتر میزان غلظت گردوغبار صنایع و اطمینان از نتایج پایش کیفی و کاهش هزینههای آن مطرح شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |