جلد 17 - ویژه نامه: کوید 19                   جلد 17 - ویژه نامه: کوید 19 صفحات 54-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 99-1-2-17653
Ethics code: IR.IUMS.REC.1399.060

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebrahimi H, Yarahmadi R, Kharghani Moghadam S M, Malekpour F, Nasezadeh Z, Taheri E et al . Investigating the status of prevention of coronavirus in industries. ioh 2020; 17 (S1) :47-54
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3127-fa.html
ابراهیمی حسین، یاراحمدی رسول، خارقانی مقدم سیده ملیکا، ملک پور فاطمه، ناصرزاده زهرا، طاهری احسان و همکاران.. بررسی وضعیت پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس در صنایع. سلامت كار ايران. 1399; 17 (S1) :47-54

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3127-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، mohammadian_yosef@yahoo.com
چکیده:   (2392 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به شیوع بالا و عدم وجود درمان استاندارد برای کرونا ویروس جدید، بهترین راه در شرایط حاضر اجتناب از آلودگی و جلوگیری از انتشار آن است. در محیط های شغلی به خصوص صنایع، بخاطر آلودگی هوای صنایع با گرد و غبار، گازها و بخارات و مواد آلرژن و تحریک کننده، کارگران این صنایع مستعد ابتلا به ویروس کرونا هستند. با توجه به تراکم بالای جمعیت در کارخانه ها و شرکت ها، بررسی وضعیت پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و اقدامات کنترلی انجام شده در آنها ضروری است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا در صنایع انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه در سه فاز شامل طراحی چک لیست، اعتبار سنجی چک لیست و ارزیابی صنایع انجام گردید. بر اساس آخرین توصیه های پیشنهاده شده توسط سازمان های بین المللی معتبر سوالات چک لیست طراحی شد.  پرسشنامه تدوین شده اولیه دارای 40 سوال بود. پرسشنامه جهت تعیین روایی در اختیار پنل خبرگان قرار گرفت. شاخص روایی محتوایی(CVI) و نسبت روایی محتوایی(CVR) جهت بررسی روایی استفاده گردید. همچنین جهت تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. چک لیست تدوین شده برای 350 صنعت به صورت الکترونیکی تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS ورژن 23 مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: بعد از بررسی روایی چک لیست طراحی شده، 13 سوال چک لیست حذف و در مجموع 27 سوال با مقادیر کل CVI و CVR 87/. و 92/. به دست آمد. همچنین بر اساس نتایج پرسشنامه های تکمیل شده توسط صنایع، ضریب الفای کرونباخ  کل پرسشنامه 92/0 محاسبه گردید. نتایج ارزیابی نشان داد که تعهد مدیریت نسبت به اجرای برنامه های پیشگیری در صنایع از وضعیت خوبی برخوردار بوده و اکثر صنایع مورد بررسی دارای برنامه تدوین شده جهت مقابل با بیماری کرونا هستند. با این وجود برخی حیطه ها مثل دور کاری، فاصله گذاری و تهیه برخی اقلام ضروری دارای وضعیت نامطلوبی بودند. نتایج نشان داد تنها 4/36 درصد از صنایع نسبت به تقویت سیستم های تهویه موضعی و عمومی اقدام نموده اند و بیش از 90 درصد صنایع برنامه های آموزشی در راستای پیشگیری برگزار نموده اند . بیشترین و کمترین اقلام تامین شده مربوط به مواد شوینده (1/95%) و ماسک تنفسی (8/37%) می باشد. صنایع کمی از پروتکل دور کاری استفاده نموده اند (1/48%) و اقدام به ایجاد اتاق ایزوله (1/26%) جهت جداسازی موارد مشکوک در شرایط اضطراری نموده اند. 
نتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که چک لیست طراحی شده از اعتبار بالایی برخوردار بوده و می تواند به مدیریت سازمان در بررسی وضعیت موجود جهت مدیریت پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا کمک کند. نتایج ارزیابی نشان داد که تعهد مدیریت نسبت به اجرای برنامه های پیشگیری در صنایع از وضعیت خوبی برخوردار بوده و اکثر صنایع مورد بررسی دارای برنامه تدوین شده جهت مقابل با بیماری کرونا هستند. با این وجود برخی حیطه ها مثل دور کاری، فاصله گذاری و تهیه برخی اقلام ضروری دارای وضعیت نامطلوبی بودند که مستلزم تقویت نقاط ضعف کشف شده می باشد.
متن کامل [PDF 724 kb]   (1227 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای تنفسی
دریافت: 1399/3/17 | پذیرش: 1399/6/22 | انتشار: 1399/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb