زمینه و هدف: لحیم کاری یکی از فعالیت های متداول در صنایع فلزی است و سرب از عناصر اصلی در این فرایند می باشد که اثرات سمی بالایی نیز دارد. بنابراین هدف از این مطالعه پایش بیولوژیکی و محیطی سرب و اثرات تماس با آن در کارگران واحد لحیم کاری یک شرکت خودروسازی بود.
روش بررسی: این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 60 نفر از کارگران واحد لحیم کاری یک شرکت خودروسازی به عنوان گروه مورد و 60 نفر از پرسنل اداری همان شرکت به عنوان گروه کنترل به منظور پایش بیولوژیکی و محیطی انجام پذیرفت. اطلاعات فردی و پزشکی توسط پرسشنامه و نمونه های خون توسط روش NIOSH 8003جمع آوری و با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی با شعله (AAS) مورد آنالیز قرار گرفتند و نمونه های هوا توسط روش NIOSH 7300 جمع آوری و با استفاده از دستگاه پلاسمای جفت شده القایی-اسپکتروسکوپی نشری (ICP-AES) آنالیز گردیدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد که، با افزایش سن و سابقه کار مقدار سرب خون در بدن کارگران افزایش یافت.( 033/0=P)( 003/0=P) و میانگین سرب خون در گروه مواجهه یافته نسبت به گروه کنترل بطور معنی داری بالا بود.(001/0>P) شیوع بیماری های گوارشی، عصبی، تنفسی، پوستی، کلیوی، کم خونی و مشکل در فرآیند متابولیسم استخوان در افراد مواجهه یافته بالاتر از گروه کنترل بود و بین سرب خون با هموگلوبین (026/0=P 287/0- =r) و سرب خون با هماتوکریت (009/0=P 336/0- =r) همبستگی منفی معنی داری وجود داشت، اما بین سرب هوا و سرب خون همبستگی معنی داری یافت نشد.
نتیجه گیری: مواجهه با سرب در صورت عدم استفاده از وسایل حفاظت فردی و عدم رعایت بهداشت فردی باعث افزایش سرب خون در بدن می گردد و افزایش سرب خون باعث بروز بیماری های مختلف و کاهش سطح هموگلوبین و هماتوکریت در خون می شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |