زمینه وهدف : روشنایی مناسب باعث افزایش بهره وری، تمرکز و کاهش خستگی می گردد. مطالعات مربوط به روشنایی در محیط های صنعتی بیشتر انجام شده و محیطهای اداری و عمومی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. این مطالعه به منظور ارزیابی میزان شدت روشنایی و تابش فرابنفش کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت.
روش بررسی : در این مطالعه میزان شدت روشنایی کل، طبیعی و مصنوعی در دو زمان جداگانه در مراکز ایستگاههای تعیین شده در 14 سالن مطالعه، در ارتفاع 30 اینچی بوسیله لوکس متر Hagner (Model: EC1) اندازه گیری و هم چنین تابش فرابنفش ( UVB و UVA ) نیز بوسیله دستگاه Hanger (Model: S4) مجهز به گیرنده های UVA و UVB اندازه گیری و در نهایت نتایج شدت روشنایی و تابش فرابنفش با استفاده از نرم افزار Excel بااستاندارد مقایسه شد.
یافته ها : شدت روشنایی کلی، طبیعی و مصنوعی به ترتیب در 57/28%، 100% و 42/71% سالن های مطالعه کمتر از استاندارد کشوری و IESNA (300لوکس) بود. دانشکده پرستاری دارای بالاترین مقدار تابش UVB و UVA در هر دو حالت اندازه گیری روشنایی کل و طبیعی بود. بیمارستان باهنر بخش برادران دارای بالاترین میزان تابش UVB و UVA در هنگام اندازه گیری روشنایی مصنوعی بود.
نتیجه گیری : با تدابیری چون چیدمان صحیح و نظافت و گردگیری دوره ای لامپ ها، تعویض مرتب چراغ های سوخته، استفاده از میزهای مطالعه با درخشندگی سطح مناسب، ارتفاع مناسب قرار گیری لامپ ها و استفاده از لامپ های با تابش فرابنفش کمتر می توان سیستم روشنایی موجود را اصلاح نمود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |