زمینه و هدف : بیماریهای تنفسی ناشی از کار با بروز سالانه 50 میلیون یک سوم تمامی بیماریهای شغلی را شامل میگردند و یکی از مهمترین علل غیبت کارگران از کار میباشند. برخی از بیماری های شغلی را میتوان با وسایل حفاظت فردی پیشگیری کرد . یکی از الگوهای موثر در آموزش بهداشت و خصوصا آموزش ایمنی به کارگران الگوی بزنف است. هدف مطالعه تعیین تاثیرآموزش براساس این الگو بر افزایش رفتار استفاده از وسایل حفاظت فردی تنفسی در کارگران کارخانه کربن بلاک که آلایندههای زیادی از جمله دوده دارد است.
روش بررسی : در این مطالعه نیمهتجربی که روی 100 نفر از کارگران کارخانه کربن بلاک اهواز در دو گروه آزمون و کنترل 50 نفری انجام شد،وسیله گردآوری اطلاعات پرسشنامه و چک لیست بود.مداخله به صورت برنامه آموزشی طراحی شده براساس الگوی بزنف روی کارگران گروه ازمون انجام گرفت. داده ها قبل و پس از آزمون با استفاده از پرسشنامه و چک لیست جمع آوری ،تجزیه و تحلیل ومقایسه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS16 وآزمون های T مستقل ، مجذور کا و آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافته ها : بعداز مداخله آموزشی، میانگین نمره آگاهی، نگرش،قصد،عوامل قادرسازی و عملکرد گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد( p<0/00001 )اما بین میانگین نمره هنجارهای انتزاعی در دو گروه آزمون و کنترل اختلاف معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری : مداخله آموزشی براساس الگوی بزنف، استفاده از وسایل حفاظت فردی تنفسی را در کارگران افزایش می دهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |