دوره 9، شماره 2 - ( 1391 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 26-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

yarahmadi R, Jalali M. The Risk Assessment of Related Factors of Hand Activities in Automotive Industry. ioh 2012; 9 (2) :18-26
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-856-fa.html
یاراحمدی رسول، جلالی مهدی. بررسی وارزیابی ریسک فاکتورهای مربوط به فعالیت دستها در یک صنعت خودرو سازی در سال 1390. سلامت كار ايران. 1391; 9 (2) :18-26

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-856-fa.html


، r-yarahmadi@tums.ac.ir
چکیده:   (19200 مشاهده)

  زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار یکی از شایع‌تر ین مشکلات جمعیت‌های کاری در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و به ویژه در صنایع مختلف ایران می‌باشد. از مهم‌ترین این اختلالات می‌توان به سندرم تونل کارپال ( CTS ) اشاره کرد که در بسیاری از صنایع گزارش شده است و درمیان کارگران صنایع خودروسازی بیشتر شایان توجه می‌باشد. هدف از انجام این پ‍ژوهش بررسی و ارزیابی ریسک فاکتورهای مربوط به فعالیت دست‌ها و اثر تلفیقی ریسک فاکتورها در به وجود آوردن عوارض اسکلتی عضلانی اندام‌های فوقانی می‌باشد که به این منظور از روش حد آستانه مجاز سطح فعالیت دست‌ها ( HAL_TLV ) استفاده شد.

  روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی به روش توصیفی-تحلیلی می‌باشد که در آن 44 نفر مرد در دو سالن پرس ضربه ای و پرس هیدرولیکی کارخانه خودروسازی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. نمونه گیری از طریق سرشماری انجام گرفت. اطلاعات از طریق مشاهده ای وبا استفاده از چک لیست‌های مربوط به میزان فعالیت دست‌ها ( HAL ) و حداکثر نیروی طبیعی ( NPF ) جمع آوری گردید. نتایج حاصل از تلفیق این دو متغیر در جدول HAL_TLV برای تخمین سطوح ریسک شغل‌های مورد نظر انجام مورد استفاده قرار گرفته است. آنالیز و تجزیه تحلیل داده‌ها ا با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و رسم نمودارها توسط نرم افزار EXELL انجام شد. روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی به روش توصیفی-تحلیلی می‌باشد که در آن 44 نفر مرد در دو سالن پرس ضربه ای و پرس هیدرولیکی کارخانه خودروسازی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. نمونه گیری از طریق سرشماری انجام گرفت. اطلاعات از طریق مشاهده ای و با استفاده از چک لیست‌های مربوط به میزان فعالیت دست‌ها ( HAL ) و حداکثر نیروی طبیعی ( NPF ) جمع آوری گردید.نتایج حاصل از تلفیق این دو متغیر در جدول HAL_TLV برای تخمین سطوح ریسک شغل‌های مورد نظر انجام مورد استفاده قرار گرفته است. آنالیز و تجزیه تحلیل داده‌ها ا با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و رسم نمودارها توسط نرم افزار EXELL انجام شد.

  یافته ها: نتایج تحقیق نشان می­دهدکه در سالن پرس ضربه ای 31.25%(5نفر)درسطح ریسک A (ناحیه ایمن)و73.3%(11نفر)درسطح ریسک B (منطفه احتیاط)قرار گرفتند.همچنین درسالن پرس هیدرولیکی (مجموع هردرگروه)3.57%(1نفر)درسطح ریسک A (ناحیه ایمن)و96.4%(27نفر)درسطح ریسک C (ناحیه خطرناک)قرار گرفتند. بررسی و آنالیز نتایج نشان می­دهد که درقسمت پرس ضربه­ای ارتباط معناداری به صورت معکوس بین 2 متغیر HAL و NPF بدست آمد( r=0/881 و p<0.014 )همچنین در 2 گروه شاغل درسالن پرس هیدرولیکی نیزارتباط معناداری به صورت معکوس بین این 2 متغیر به دست آمد.گروه اول( p<0.001 و r=0/881 )وگروه دوم ( p<0.004 و r=0/68 ).

  تیجه گیری: ارزیابی فاکتورهای ریسک ارگونومیکی 2 سالن پرس هیدرولیکی و پرس ضربه ای نشان می‌دهد که پرس هیدرولیکی نسبت به پرس ضربه ای دارای بیشترین ریسک سطح c (خطرناک) می‌باشد و عامل ایجادکننده آن‌را می‌توان ناشی از اعمال نیروی زیاد به همراه انجام حرکات تکراری با سرعت بالا در این سالن عنوان کرد. همچنین می‌توان استنباط نمود در مشاغلی که افراد مجبور به اعمال نیروی زیاد هستند، با کاهش سرعت و تکرار حرکات، ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی – عضلانی اندام‌های فوقانی به خصوص CTS کاهش خواهد یافت و به طور کلی می‌توان گفت ایجاد تعامل در اعمال نیرو، تکرار حرکات و مدت فعالیت می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی بسیار سودمند باشد.

 

متن کامل [PDF 467 kb]   (5192 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1391/8/22 | انتشار: 1391/8/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb