زمینه و هدف: توانایی انجام کار پایه و اساس رفاه و سلامت در زندگی همه افراد می باشد. فاکتورهای زیادی بر روی تواناییکار اثر می گذارند مانند کار و شرایطکار، سازماندهی کار و ویژگیهای فردی کارگر . در این مطالعه به ارزیابی شاخص تواناییکار در میان کارگران شاغل در گروههای شغلی مختلف در یک شرکت خودروسازی و تعیین ارتباط بین شاخص تواناییکار با ویژگیهای فردی و فاکتورهای مرتبط با سبک زندگی پرداخته شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی میباشد. روش جمعآوری دادهها بر اساس بازدید و تکمیل پرسشنامه شاخص توانایی کار به صورت نیمه مصاحبهای می باشد. جامعه مورد مطالعه شامل 271 نفر از پرسنل یک شرکت خودروسازی می باشد و گروههای شغلی مورد مطالعه نیز شامل پرسنل اداری، خدمات فنی، سالن رنگ، ساخت و مونتاژ بودند. جهت بررسی ارتباط بین شاخص تواناییکار با ویژگیهای فردی و فاکتورهای مرتبط با سبک زندگی از آزمونهایآماری آنالیز واریانس یک طرفه، تی مستقل، کروسکال والیس و همچنین برای توزیع طبقهبندی امتیاز شاخص تواناییکار در گروههای شغلی از آزمون آماری کای اسکوئر و در نهایت به منظور تعیین همبستگی میان امتیاز نهایی شاخص تواناییکار با هر یک از ابعاد پرسشنامه از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
یافتهها: میانگین شاخص تواناییکار در مطالعه حاضر 67/37 با انحراف معیار 87/5 محاسبه گردید . همچنین توزیع طبقهبندی شاخص تواناییکار بدین صورت بود که 4/7% در رده (ضعیف)، 16/36% در رده (متوسط)، 75/38% در رده (خوب) و 71/17% در رده (عالی) قرار گرفتند. با افزایش سن، تواناییکار کاهش معناداری از خود نشان داد(001/0 >P ). همچنین افرادیکه از سطح تحصیلات بالاتری برخوردار بودند امتیاز شاخص تواناییکار بهتری داشتند. بین فاکتورهای مرتبط با سبک زندگی (چاقی، مصرف سیگار، ورزش) و شاخص تواناییکار ارتباط معنیداری یافت شد(001/0 >P ). همچنین بین داشتن سابقهکاری بالاتر، ماهیت فیزیکی شغل و شاخص تواناییکاری پایین ارتباط معنیدار وجود داشت(001/0 >P ).
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصله و بر اساس معیار موسسه بهداشت شغلی کشور فنلاند تواناییکار در مطالعه حاضر در سطح خوب (43-37) قرار میگیرد، اما با توجه به میانگین سنی جمعیت مورد مطالعه (35سال) میانگین امتیاز شاخص تواناییکار مطلوب نمیباشد. ویژگیهای فردی مانند سن و فاکتورهای مرتبط با سبک زندگی از عوامل تاثیرگذار بر تواناییکار هستند. لذا پیشنهاد میشود که برنامههای پیشگیری کننده مرتبط با بهبود سبک زندگی به منظور افزایش تواناییکار مورد توجه قرار بگیرد که از جمله این موارد می توان به برقراری فعالیتهای مستمر ورزشی در کارخانه، عدم مصرف سیگار و برقراری رژیم غذایی مناسب جهت برخورداری از وزن ایدهآل اشاره کرد. ضمن اینکه توجه به وضعیت سلامتی و ظرفیتهای عملکردی پرسنل باید در اولویت برنامههای حفظ و ارتقاء تواناییکار قرار بگیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |