چکیده
زمینه و هدف: تبعیت از رفتارهای پیشگیرانه بهترین روش کنترلکنندهی گسترش ویروس کووید-۱۹ در دانشجویان پرستاری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی پیشبینی تبعیت دانشجویان پرستاری از رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به ویروس کووید-۱۹ بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.
روش بررسی: مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر، در سال ۱۳۹۹، با مشارکت ۲۲۵ دانشجوی پرستاری از دانشگاه علوم پزشکی مازندران با روش در دسترس و با استفاده از لینک گوگل فرم در فضای مجازی انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه استاندارد بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با روش کمی و کیفی به دست آمد. داده ها با آمار توصیفی و همچنین پیشبینی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، با رگرسیون ساده و تعدیل شده انجام شد.
یافتهها: میانگین نمره تبعیت دانشجویان پرستاری از رفتارهای پیشگیری از ابتلا به کووید- ۱۹ ، (۵/۴ SD=)۳۹بود. رگرسیون تک متغیره نشان داد، متغییرهای سن(۰۰۱/۰ > P ) ، جنسیت(۰۰۱/۰ > P ) ، مقطع تحصیلی(۰۰۱/۰ > P ) ، وضعیت اقتصادی(۰۱۵/۰P= ) راهنمای عمل(۰۰۱/۰ > P ) ، منافع درک شده(۰۰۱/۰ > P ) و خودکارآمدی(۰۰۲/۰ P=) پیشبینی کننده تبعیت از رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کووید۱۹ بودند. در رگرسیون چند متغییره فقط متغییرهای جنسیت (۰۰۱/۰ > P ) ، راهنمای عمل(۰۳۲/۰ P=) و منافع درک شده(۰۳۳/۰) به عنوان پیشبینیکننده نهایی باقی ماندندکه در مجموع ۶/۲۲ درصد از تغییرات را بینی کردند.
نتیجهگیری: نتایج، جنسیت، راهنمای عمل و منافع درکشده را به عنوان پیشبینیکننده نهایی رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کووید-۱۹نشان داد. بر این اساس، کاربست مدل اعتقاد بهداشتی به عنوان یک راهنمای مناسب، در پیشگیری و کنترل بیماریهایی مانند کووید-۱۹ در دانشجویان پرستاری توصیه میشود.