جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای خواجه

زهرا زمانیان، فرحناز خواجه نصیری، سلیمان قره پور، منصوره دهقانی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده

زمینه و هدف: با تحولات عظیم صنعتی و دگرگونی‌های تکنولوژی، بشر بیش از پیش در معرض انواع عوامل فیزیکی و شیمیایی قرار گرفته است. برخی از این عوامل چون میدان الکترومغناطیسی از مولفه های ثابت محیط هستند. بنابر بررسیهای انجام شده در یکی از نیروگاههای برق شیراز در شرایط فعلی، مشکلات روانی ناشی از کار از  مهم ترین مسایل کارگران، می‌باشد، این مطالعه با هدف ارزیابی وجود یا عدم وجود این مشکلات انجام پذیرفت.

 روش بررسی: این مطالعه  به روش مقطعی- تحلیلی روی کارکنان نیروگاه گازی شیراز در تماس با میدان‌های مغناطیسی و صدا و گروهی دیگر از این کارکنان که تنها در معرض صدا بوده‌اند و گروهی از کارکنان شاغل دربخش اداری کارخانجات مخابرات راه دور شیراز که سابقه تماس با میدان‌های مغناطیسی و صدا در محیط کاری را نداشتند صورت پذیرفت.

 یافته‌ها: نتایج اندازه‌گیری میدان مغناطیسی نشان می‌دهد محدوه ی این میدان ۰۸۷/۰ در تلفنخانه تا ۳۰ میکرو تسلا در ایستگاه برق می‌باشد. نتایج این تحقیق حاکی از این است که تعداد قابل توجهی از کارکنان شاغل در نیروگاه که در معرض تماس با میدان مغناطیسی و سرو صدا هستند (۲/۷۸%) به نوعی مشکوک به اختلال روانی می‌باشند.

  نتیجه‌گیری: شیوع ۲/۷۸% بدست آمده در این بررسی نسبت به شیوع موارد مشکوک به اختلال روانی به دست آمده از سوی نور بالا و همکاران در سال ۱۳۷۸ که توسط پرسشنامه سلامت عمومی صورت پذیرفته (۳/۵۱%) بالاتر است لذا لازم است برای بررسی ارتباط بین اختلالات روانی مشاهده شده در این تحقیق و مواجهه با میدان­های الکتریکی و مغناطیسی لازم است تحقیقات دقیق­تر و بسیار وسیع­تری صورت گیرد. 


پروانه عسگری، مختار محمودی، داود حکمت پو، محمد خواجه گودری، فاطمه رفیعی، رضا تاجیک،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از عوامل شایع آسیبهای شغلی پرستاری است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیرآموزش ایمنی شغلی بر آگاهی و بهبود عملکرد کارکنان بخش‌های مراقبت ویژه حین جابه‌جایی بیماران می‌باشد.

روش‌ بررسی:این مطالعه یک کارازمایی آموزشی است که در بخش‌های مراقبت ویژه (آی سی یو) بیمارستان ولیعصر و امیر المومنین اراک انجام شد .نمونه‌های پژوهش ۶۰ نفر ( پرستار، بهیار و خدمات) بودند که به‌صورت تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند.در هر دو گروه ابتدا میزان اختلالات اسکلتی عضلانی بررسی شد و سپس در گروه مداخله دستورالعمل ایمنی حمل و جابه‌جایی بیماران آموزش داده شد اما در گروه کنترل از روش‌های روتین در بخش استفاده گردید. تجزیه تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار spss  نسخه۲۰ انجام شد.

یافته‌ها: نتایج نشان دادند که قبل از انجام مداخله دو گروه ازنظر کلیه شاخصهای دموگرافیک و آگاهی از اختلالات اسکلتی عضلانی تفاوت آماری معناداری نداشتند(P>۰,۰۵). در گروه آزمون، تفاوت آماری معنی‌داری بین میزان آگاهی قبل (۶,۶۱±۱۲.۷۳) و بعد از مداخله(۱۹.۲۷±۸۸) (آموزش بر اساس دستورالعمل ایمنی و بهداشت شغلی) دیده شد (P<۰,۰۵). میزان عملکرد گروه کنترل جهت پیش‌گیری از اختلالات اسکلتی عضلانی قبل از مداخله(۱۱,۶±۱۲.۷۳) با بعد از مداخله(۱۲.۳۷±۱۲.۵۳) تفاوت آماری معنی‌داری نداشت (P>۰,۰۵).

نتیجه‌گیری:نتایج این مطالعه نشان داد افزایش آگاهی پرستاران و کادر درمان نسبت به نحوه صحیح جابه‌جایی بیماران، نقش مؤثری در آگاهی و بهبود عملکرد آن‌ها حین جابجایی بیمار در بخش‌های مراقبت ویژه داشته است.


محمد حسین بهشتی، روح اله حاجی زاده، احسان حمامی زاده، ابراهیم تابان، فرحناز خواجه نصیری، مصطفی جعفری، راضیه جعفری، علی تاج پور، یوسف فقیه نیا ترشیزی، سید احسان سمائی،
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف: توجه انتخابی و تشخیص صحیح یک محرک از بین سایر محرک ها یکی از عوامل موثر در ارتقا بهره وری و ایمنی است . عوامل مختلفی ممکن است بر توجه انتخابی و افزایش تعداد خطا و همچنین زمان واکنش انسان در تشخیص محرک ها موثر باشند روشنایی محیط یکی از عوامل موثر برمکانیزم های پردازشی مغز است. در طراحی سیستم های روشنایی داخلی و خارجی معمولا پارامترهای کیفی سیستم روشنایی کمتر مورد توجه قرار می گیرد . هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر دمای رنگ نور بر توجه انتخابی، میزان خطا و زمان واکنش  است.
 روش بررسی: این تحقیق یک پژوهش آزمایشگاهی است که در پاییز سال ۱۳۹۷ انجام شد. در این پژوهش مداخله ای ۹۲ نفر (۳۶ نفر زن و ۵۶ نفر مرد) از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس تهران که از لحاظ محدوده سنی در وضعیت مشابهی قرار داشتند با میانگین سن ۳۳/۲۸سال، مورد مطالعه قرار گرفتند. این مطالعه در۴ موقعیت مکانی با سیستم روشنایی با دمای های رنگ متفاوت (۳۵۰۰، ۴۰۰۰، ۵۰۰۰ یا۶۵۰۰ درجه کلوین) و در سه حوزه آزمون های مربوط به توجه انتخابی، خطا و زمان واکنش افراد انجام گرفت. اندازه گیری نمره تداخل و زمان تداخل که شاخص های نشان دهنده توجه انتخابی هستند به ترتیب از طریق اندازه گیری تفاوت میزان خطا و زمان واکنش در تشخیص کلمات ناهمخوان و همخوان محاسبه شد. جهت روشنایی محیط از لامپ های با توان برابر و دمای رنگ متفاوت استفاده شد. داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: بر اساس نتایج این مطالعه بیشترین  میانگین انتخاب صحیح (۶۵/۱۰ ± ۳۹/۴۷۴) و کمترین میانگین موارد صحیح(۷۷/۱۱ ± ۹۵/۴۶۵) به ترتیب به دمای رنگ های۶۵۰۰ درجه کلوین و ۳۵۰۰ درجه کلوین اختصاص یافت، همچنین بیشترین میانگین خطا (۷۷/۹ ± ۶۵/۱۵) و کمترین میانگین خطا (۴۳/۹ ± ۱۰) بترتیب در دمای رنگ ۳۵۰۰ و ۶۵۰۰ درجه کلوین گزارش شد. بر این اساس دانشجویانی که در مکانی با سیستم روشنایی دمای رنگ نور ۶۵۰۰ درجه کلوین مورد آزمون قرار می گرفتند، تعداد پاسخ های صحیح آنها نسبت به مواجهه با سایر دمای های رنگ مورد بررسی بطور معناداری بیشتر بود و همچنین تعداد موارد خطا در این دمای رنگ بطور معنادار کمتر از دماهای رنگ ۳۵۰۰ و ۴۰۰۰ کلوین بود (۰۵/۰>p). با افزایش دمای رنگ نور میانگین تعداد خطا کاهش و میانگین تعداد پاسخ صحیح افزایش یافت(۰۵/۰>p). در ضمن نمره تداخل ، زمان تداخل و موارد بدون پاسخ بطور معنادار در مردان کمتر از زنان بود (۰۵/۰>p).
نتیجه گیری: بطور کلی نتایج مطالعه حاظر نشان داد در حالتی که افراد با سیستم روشنایی با دمای رنگ نور ۶۵۰۰ درجه کلوین مواجهه هستند تعداد پاسخ های صحیح آنها نسبت به مواقعی که با سایر دمای رنگ های مورد بررسی مواجه هستند بیشتر است و با افزایش دمای رنگ نور میزان پاسخ صحیح افزایش می یابد. بر اساس نتایج این مطالعه  این مطالعه پیشهاد می شود در طراحی اماکنی که زمان واکنش و خطای انسانی از اهمیت زیادی برخوردار است از سیستم روشنایی با دمای رنگ ۶۵۰۰ درجه کلوین استفاده شود همچنین پیشنهاد می شود در سایر مطالعات علاوه بر پارامترهای کیفی سیستم روشنایی پارامترهای کمی نیز مد نظر قرار گیرند.
کلیدواژه ها: دمای رنگ نور، توجه انتخابی، زمان واکنش

 
سمیه زائری، عبدالکاظم نیسی، نجمه خواجه،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف: در جهان امروزی انسانها بخش عمده ای از حیات اجتماعی خود را در محیط های شغلی و کاری سپری می کنند و از آنجا که کار یک جنبه مهم و پر معنی از زندگی هر انسانی هست، به نظر می رسد که توجه به مسئله استرس شغلی ضروری باشد بنابراین امروزه پدیده استرس به عنوان یک چالش مهم که اثرات بسیاری بر عملکرد کاری و توانمندی‌های کارکنان دارد مورد توجه بسیار قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه­ی شناختی-رفتاری بر افزایش توانمند سازی روانشناختی و کاهش ابعاد فرسودگی شغلی در کارکنان انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش­آزمون - پس­آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه­ی آماری این پژوهش را تمامی کارکنان یکی از واحدهای صنعت نفت به تعداد ۴۰۰۰ نفر تشکیل دادند که در سال ۹۳ مشغول به کار بودند و بر مبنای جدول مورگان و کرجسی، ۳۵۱ نفر از آن­ها، به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه­ی آماری اولیه انتخاب شدند. . در همین راستا، نمره­ی استرس شغلی، توانمندسازی روان‌شناختی و فرسودگی شغلی افراد حاضر در نمونه آماری اولیه (۳۵۱ نفر)، مبنای نمونه­ گیری بعدی قرار گرفت. بر این اساس، نمره­ی ۲۱۵ نفر از آنان خارج از حد نرمال این متغیرها بود که از این تعداد، ۳۶ نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه­ی فرض آزمایی انتخاب و به دو گروه مداخله و گروه کنترل تقسیم شدند. . گروه مداخله تحت آموزش مدیریت استرس قرار گرفت، ولی گروه کنترل، هیچ آموزشی دریافت نکردند. آموزش مدیریت استرس در پی مداخله­ای مشتمل بر ۱۱ جلسه آموزشی (هر جلسه ۱۲۰ دقیقه)  یک بار در هفته توسط محقق و در گروه مداخله اعمال شد بدین ترتیب که شرکت کنندگان پس از ۶۰ دقیقه آموزش  ۱۵ دقیقه استراحت داشتند و سپس طی  ۶۰ دقیقه ادامه­ی آموزش را دریافت می­کردند. این آموزش مبتنی بر روش آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری آنتونی، ایرنسون و اشنایدرمن بود. جهت سنجش متغیرها از پرسشنامه­ی استرس شغلی پارکر و دکوییتس،  فرسودگی شغلی مسلش و جکسون و توانمند سازی روانشناختی اسپریتزر استفاده شده است. برای توصیف داده­ها از میانگین و انحراف معیار و برای تجزیه و تحلیل داده­ها از تحلیل کواریانس با استفاده از  نرم­افزار spss نسخه ۲۰ استفاده گردید.
یافته ­ها:  نتایج تحلیل کوواریانس  نشان داد بین گروه مداخله و کنترل از نظر ابعاد خستگی هیجانی (۱۵۱/۶۸=F) و کفایت شخصی (۱۰۷/۳۰=F)  همچنین بین گروه مداخله و کنترل از نظر توانمند سازی روانشناختی (۳۸/۷۷=F)  تفاوت معنی داری وجود دارد  (۰/۰۰۱>P).
نتیجه گیری: بر اساس این نتایج، اجرای برنامه آموزش مدیریت استرس با رویکرد شناختی _رفتاری، در کاهش ابعاد فرسودگی شغلی (خستگی هیجانی و کفایت شخصی) و افزایش توانمند سازی روانشناختی کارمندان گروه مداخله موثر بوده است. بر اساس نتایج این مطالعه اجرای مداخلات آموزشی با استفاده از روشهای آموزشی فعال و مبتنی بر تئوری های رفتاری منجر به ارتقای عملکرد شغلی و رفتارهای پر بازده مانند توانمند سازی روانشناختی و حذف یا کاهش برخی مؤلفه­ های نامناسب سازمانی مانند فرسودگی شغلی می گردد.
 
محمد قشقائی، مسعود مطلبی کاشانی، علی اصغر خواجه وندی، فاطمه سادات عسگریان،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
مقدمه : در محیط باز اداری منابع مختلف صدای فرکانس پائین نظیر صدای ناشی از فعالیت و مکالمه افراد با یکدیگر، آلودگی صوتی ایجاد می کند که عاملی تاثیر گذار بر سلامت ذهنی و عصبی-روانی، جسمانی، کارائی و اثر بخشی کارکنان تحت مواجهه در محیط های باز اداری می باشد.
تحقیق پیش رو با هدف بررسی اثرات مواجهه با صدای فرکانس پائین بر عملکرد شناختی کارمندان و نقش تیپ های شخصیتی بر میزان حساسیت صوتی انجام گرفت.
روش بررسی : در این مطالعه ضمن تعیین تیپ شخصیتی افراد با استفاده از پرسشنامه آیزنک، افراد شرکت کننده در طرح نسبت به انجام تست استروپ در محل کار خود و اتاق ایزوله پرداختند. در انتها با مقایسه نتایج تست ها، فرضیه های مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها : نتایج نشان داد عملکرد شناختی افراد برون گرا و درون گرا قبل و حین مواجهه با صدا متفاوت بوده و بهبود یافته است که بیانگر قانون Yerkes-Dodson در محیط کار می باشد. نتایج حاکی از این می باشد که تمرکز و توجه انتخابی برون گرایان در محل کار بهتر و بالاتر از درون گرایان می باشد.
نتیجه گیری : صدای محیط کار اداری روی عملکرد شناختی افراد تاثیر گذار می باشد و تیپ شخصیتی افراد بعنوان یک عامل تعدیل کننده، بر میزان این تاثیر موثر می باشد با توضیح اینکه برون گرایان نسبت به درون گرایان در محل کار عملکرد بهتری خواهند داشت.
کلید واژه ها :
عملکرد شناختی، دفاتر باز اداری، صدای کم فرکانس، درون گرائی، برون گرائی

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb