جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای شفیع خانی

ایرج محمدفام، علی اکبر شفیع خانی، علیرضا سلطانیان، فرهاد محمدفام،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف:‌ تجزیه و تحلیل حوادث نشان می‌دهد که یکی از علل اصلی وقوع حوادث عدم یکپارچگی واحدهای نگهداری و تعمیرات با ایمنی است. ادغام این دو فرآیند توسط یک سیستم یکپارچه می‌تواند منجر به کاهش حوادث، بیماری ها و آلودگی های زیست‌محیطی شود. این امر در نهایت منجر به بهبود عملکرد سازمان خواهد شد.

روش بررسی:‌ در این تحقیق ابتدا شاخص های مربوط به ایمنی و نگهداری و تعمیرات تعیین و مقدار عددی آنها اندازه گیری شد. سپس به منظور ارتقاء شاخص های منتخب، سیستم یکپارچه ایمنی و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه طراحی و پیاده سازی گردید. در مرحله پایانی مقدار شاخص های منتخب پس از گذشت ۶ ماه از پیاده سازی سیستم مجددا اندازه گیری گردید. تغییرات ایجاد شده در شاخص ها با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون ارزیابی شد.

یافته ها: نتایج نشان می‌دهد که بهبود در شاخص های قابلیت اطمینان، قابلیت دسترسی، های نرخ تکرار و نرخ شدت حوادث در بعد از مداخله معنی دار می باشد p≤۰,۰۵)).

نتیجه گیری: این سیستم با پیش‌بینی انواع نقایص، برنامه‌ریزی و طراحی عملیات لازم جهت جلوگیری از وقوع آن‌ها می تواند به بهبود وضعیت ایمنی، تجهیزات و عملکرد سازمانی منتهی شود.


ایرج محمدفام، علی اکبر شفیع خانی، عباس شفیع خانی، فرشته طاهری،
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: ریشه‌یابی حوادث در صنایع نشان می‌دهد بهینه‌سازی فاکتورهای موثر بر عملکرد نقش اساسی در کاهش وقوع حوادث دارد. این عوامل پویا و پیچیده‌اند و ممکن است بین آن‌ها وابستگی وجود داشته باشد؛ بنابراین محیط های محیط کار باید به صورتی جامع مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گیرند. هدف اصلی این مطالعه ارائه یک الگوی هشدار سریع برای مدیریت فاکتورهای موثر بر عملکرد انسانی در یک صنعت خودرو سازی بود.

روش بررسی: در این تحقیق یک مدل هشدار سریع ارائه‌شده است که ریسک فاکتورهای موثر بر عملکرد انسان را پیش‌بینی می‌نماید. از آنجائیکه فاکتورهای ایجاد کننده خطا از نظر ساختاری پیچیده اند از روش فرآیند تحلیل شبکه‌ای فازی برای مدلسازی استفاده شد. با استفاده از مدل پیشنهادی ریسک احتمالی سیستم‌های کاری پیش از آنکه منجر به حادثه گردد تعیین و متناسب با آن اقدامات کنترلی انجام گرفت. این مدل در دو پروژه بزرگ در صنعت خودروسازی تست گردید.

یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد شاخص ریسک در پروژه اول و دوم به ترتیب ۳۹۱/۰ و۱۹۷/۰ است. با توجه به اینکه مقدار این شاخص در پروژه اول بیشتر از مقدار مجاز ارائه‌شده توسط مدل بود لذا بدون توقف سیستم، اقدام اصلاحی متناسب با ریسک فاکتورهای شناسایی‌شده انجام شد.

نتیجه‌گیری: این سیستم می‌تواند با پیش‌بینی ریسک‌فاکتورهای موثر بر عملکرد انسانی و ارزیابی آن‌ها به‌عنوان یک سیستم هشداردهنده سریع عمل کند. خروجی این سیستم منجر به بهبود عملکرد افراد و ارتقاء سطح ایمنی می­شود.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb