جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای غریب

یحیی خسروی، حسن اصیلیان مهابادی، نرمین حسن زاده رنگی، ابراهیم حاجی زاده، وحید غریبی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: صنعت ساخت و ساز یکی از خطرناک‌ترین صنایع در سراسر دنیا به شمار می‌رود. ایمنی در محیط کار، پدیده پیچیده‌ای است و ایمنی مبتنی بر رفتار در محیط‌های ساخت و ساز از پیچیدگی بیشتری برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر مدل‌سازی فاکتورهای موثر بر رفتار نا ایمن در صنعت ساخت و ساز است.

روش بررسی: در این مطالعه کمی، روش سه مرحله‌ای مدل‌سازی معادلات ساختاری در دو شرکت اصلی درگیر در پروژه‌های ساخت و ساز ایران به کار رفت. در مرحله اول، مدل اندازه گیری با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی در محیط کار اول ارزیابی شد. در ادامه، مدل ساختاری مطلوب برای محیط کار اول استخراج شد. در مرحله نهایی، مدل ساختاری مطلوب در محیط کار ساخت و ساز دوم ارزیابی گردید. نرم افزار لیزرل ۸/۸ برای تحلیل داده‌ها بکار رفت.

یافته‌ها: شاخص‌های برازش نشان داد که مدل ساختاری مطلوب استخراج شده از محیط کار اول در محیط کار دوم (۹۳/۰GFI=؛ ۰۴/۰SRMR=؛ ۰۶/۰RMSEA=؛ ۹۸/۰CFI=؛ ۹۷/۰NFI=؛ و ۹۸/۱۲/df=χ) نیز به خوبی برازش می‌شود. مدل نشان می دهد که جو ایمنی کارفرما بیشترین همبستگی (۸۷/۰SPC=،۲۱/۱۶t-value=) را با متغیر کلی جو ایمنی دارد. نگرش‌ها و باورها بالاترین همبستگی را با متغیر کلی فاکتورهای فردی (۸۷/۰SPC=،۳۴/۱۳t-value=) دارد و شرایط فیزیکی نا ایمن بیشترین همبستگی (۷۷/۰SPC=، ۶۹/۷t-value=) را با متغیر کلی عملکرد ایمنی داراست.

نتیجه گیری: به منظور اجرای مداخلات موثر در محیط ساخت و ساز به مدلی یکپارچه و مناسب نیاز است که از طریق آن نحوه ارتباط عوامل موثر بر رفتار نا ایمن به آسانی درک شود. مدل ساختاری ارایه شده در این مطالعه، می‌تواند در درک بهتر فاکتورهای موثر بر عملکرد ایمنی در پروژه‌های ساخت و ساز یاری رسان باشد.


مهدی فرزادکیا، محمد فهیمی نیا، غریب مجیدی، منیره میرزابیگی ارهانی، محمد رضا حسینی، ناصر یوسفی،
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: امروزه رشد صنایع و تولید محصولات متنوع باعث افزایش تولید زباله­های صنعتی و خطرناک گردیده است. هدف از این مطالعه بررسی مدیریت پسماندهای صنعتی در شهرک صنعتی شکوهیه استان قم در سال ۱۳۹۲ می­باشد.

 روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که با مراجعه حضوری به واحدهای صنعتی، تکمیل پرسشنامه سازمان حفاظت محیط زیست ایران و تجزیه و تحلیل نتایج انجام شده است. این پرسشنامه حاوی ۲۴ سوال مشتمل بر کمیت، کیفیت و مدیریت پسماندهای صنعتی است. در این مطالعه ۴۱ واحد صنعتی فعال بابیش از ۵۰ نفر پرسنل مورد مطالعه قرار گرفت.

یافته­ها: صنایع گروه شیمیایی و فلزی بیشترین مقدار پسماند و بیشترین میزان پسماند ویژه را تولید می­کنند. پلاستیک با ۳۸ درصد و بعد از آن شیشه با ۵/۲۷ درصد بیشترین جز پسماند تولیدی را در بین اجزاء پسماند تشکیل می­دهند. ذخیره­­سازی موقت پسماندها در سبد با ۳۶ درصد و در محوطه روباز با ۳۲ درصد، متداول­ترین روش­های ذخیره­سازی بود. ۴۱ درصد از واحدهای صنعتی پسماندهای تولید شده را به صورت ماهانه، ۷/۳۱ درصد به صورت هفتگی، ۴/۲۴ درصد به صورت روزانه و ۴/۲ درصد به صورت نامنظم دفع می­کنند. ۵۸ درصد از پسماندهای تولیدی بازیافت، ۳۵ درصد دفن، ۶/۴ درصد سوزانده و ۴/۲ درصد به صورت نامشخص دفع می­شوند.

نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که جمع­آوری و نگهداری پسماندهای صنعتی در شهرک صنعتی شکوهیه به طور مناسبی انجام نمی­شود. همچنین در اکثر صنایع برنامه­های آموزشی در خصوص مدیریت پسماند برگزار نشده است. براین اساس استقرار یک سیستم مدیریت پسماند مناسب جهت سامان­دهی به وضعیت مواد زاید صنعتی تولیدی در این شهرک ضروری است.


حمیدرضا مکرمی، اله بخش جاوید، ربابه زروج حسینی، عبداله برخورداری، وحید غریبی، مهدی جهانگیری، محمد حسین ابراهیمی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده:
زمینه و هدف: مشکلات و دغدغه‌های مرتبط با ارزشیابی کارآموزان دوره‌ی کارآموزی در عرصه یکی از مهم‌ترین مسائل دانشجویان و اساتید رشته مهندسی بهداشت حرفه‌ای است. این مطالعه با هدف تدوین و اعتبارسنجی ابزاری برای ارزشیابی کارآموزان دوره‌ی کارآموزی در عرصه رشته مهندسی بهداشت حرفه‌ای انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی-تحلیلی در گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در طی نیم‌سال دوم سال‌های تحصیلی  ۱۳۹۶-۱۳۹۵ تا نیم‌سال تحصیلی دوم  ۱۳۹۷-۱۳۹۶ انجام شد و دانشجویان این دو دوره با استفاده از ابزار ارزشیابی طراحی‌شده مورد ارزیابی قرار گرفتند. حیطه‌ها و گویه‌های ابزار بر اساس سرفصلهای درسی وزارت بهداشت در مورد کارآموزی در عرصه رشته مهندسی بهداشت حرفه‌ای(۱۶ واحد؛ مقطع کارشناسی پیوسته) و با استفاده از بررسی متون و تشکیل میزگردهایی با مشارکت اساتید و کارشناسان مهندسی بهداشت حرفه‌ای تدوین شد.
سپس معیارهای ارزشیابی جامع و متناسب با این اهداف سه‌گانه تهیه شد. این معیارها بر اساس بررسی متون مربوطه، مصاحبه و استفاده از تجارب اساتید و مربیان در رشته مهندسی بهداشت حرفه‌ای، کارشناسان واحد بهداشت حرفه‌ای مراکز بهداشت و نیز کارشناسان بهداشت حرفه‌ای تعیین شد. از این معیارها به‌عنوان یک چارچوب مفهومی برای طراحی گویه‌ها استفاده شد. سپس متناسب با این چارچوب مفهومی و با در نظر گرفتن فراوانی معیارهای هر حیطه، گویه‌های متناسب برای تمامی آن‌ها تدوین شد. حفظ تناسب مفهومی هر گویه با بعد موردسنجش در روند گویه‌سازی همه‌ی ابعاد در نظر گرفته شد. در نهایت بعد از ارزیابی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه، برای نمره‌دهی گویه‌ها از مقیاس لیکرتی ۵ امتیازی شامل خیلی ضعیف (۱)، ضعیف (۲)، متوسط (۳)، خوب (۴) و عالی (۵) استفاده شد. نمره عالی برای عملکرد بسیار مناسب و بدون نیاز به کوچک‌ترین راهنمایی؛ نمره خوب برای عملکرد غالباً رضایت‌بخش با حداقل راهنمای؛ نمره متوسط برای عملکرد مناسب و نیازمند راهنمایی و سرپرستی؛ نمره ضعیف برای عملکرد نامناسب و نیازمند راهنمایی و سرپرستی؛ و نمره خیلی ضعیف برای عملکرد بسیار نامناسب و نیازمند راهنمایی و سرپرستی کامل و دقیق در نظر گرفته شد.
برای بررسی روایی ابزار از روایی صوری، ضریب نسبی روایی محتوا (CVR)، شاخص روایی محتوا (CVI) و ضریب تأثیر گویه (IS) استفاده شد. اعتباریابی با استفاده همسانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) و تجزیه‌وتحلیل آزمون- بازآزمون ارزیابی شد.
یافته‌ها: نسخه نهایی ابزار دارای سه حیطه  شامل اهداف آموزشی و یادگیری، حیطه مهارت‌های مدیریتی و فردی و نیز حیطه توسعه صلاحیت‌های حرفه‌ای شغلی و کارآفرینی و ۴۰ گویه بود. CVI برابر با ۸۵/۰، CVR برابر با ۷۶/۰ و IS همه ‌گویه‌های ابزار بالاتر از ۵/۱ بود که بیانگر روایی محتوایی مناسب ابزار از دیدگاه متخصصان بود. میزان آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی درون‌طبقه‌ای (ICC) و ضریب همبستگی پیرسون آزمون- بازآزمون برای نسخه نهایی ابزار به‌ترتیب برابر با ۸۳۵/۰، (۰۰۱/۰ P<) ۸۹۹/۰ و (۰۰۱/۰ P<) ۹۱۳/۰به‌دست آمد.
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن بود که ابزار ارزشیابی دوره‌ کارآموزی در عرصه رشته مهندسی بهداشت حرفه‌ای دارای ویژگی‌های روان‌سنجی مناسبی است و به‌عنوان یک مقیاس استاندارد برای ارزشیابی کارآموزان دوره کارآموزی در عرصه مهندسی بهداشت حرفه‌ای قابل استفاده است.
 
راضیه دیوانی، معصومه کرمی، ابراهیم تابان، سیف اله غریب،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف:
نحوه عملکرد شاغلین نقش عمده ای در بهره وری سازمان دارد. از طرفی، عملکرد انسان می تواند از شرایط محیطی تاثیر می پذیرد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط عوامل محیطی با خستگی ذهنی و عملکرد کارکنان شاغل در چیدمان فضای باز اداری انجام شد.
روش بررسی:این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و مقطعی بوده و بر روی ۸۵ نفر از شاغلین اداری یکی از شرکت های صنعتی انجام شد. صدا، نور و دما در محل کار افراد اندازه گیری شد. برای اندازه گیری عملکرد از دو شاخص عملکرد شناختی (توجه انتخابی) و بهره کار در بازه زمان استفاده شد. برای اندازه گیری خستگی نیز از پرسشنامه ی مقیاس خستگی ذهنی (MFS) استفاده شد.
یافته ها:عملکرد زمانی کارکنان با تراز صدا  در محیط کار همبستگی معنادار و معکوسی داشت (r= ۰,۲۵۱)  همچنین عملکرد مذکور با دمای محیط کار نیز همبستگی معنادار قوی (در سطح ۰,۰۱ و معکوسی داشت (r= ۰,۳۱۷) ارتباط معناداری بین شدت روشنایی محیط کار با عملکرد زمانی کارکنان مورد مطالعه یافت نشد (p> ۰,۰۵).
 همبستگی هر دو متغیر عملکرد شناختی با هر سه عامل محیطی  صدا، روشنایی و دما معنادار نبود. (p> ۰,۰۵) بین نمره کلی خستگی ذهنی و شدت صدا رابطه ی معنادار قوی وجود داشت (r= ۰,۳۰۳)، ولی ارتباطی بین شدت روشنایی و خستگی ذهنی در کاکنان اداری مورد مطالعه یافت نشد (p >۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری:نتایج این مطالعه نشان داد صدا و دما در چیدمان فضای باز اداری می تواند استرس زا باشد و سبب افزایش خستگی ذهنی کارمند شده و در نتیجه بر عملکرد کاری کارکنان اداری تاثیرگذار باشد. در نتیجه می توان با کاهش این عوامل استرس زای محیطی و خستگی ذهنی، عملکرد شغلی کارکنان اداری را افزایش داد.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb