جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای فروغ

فروغ السادات دشمن فنا یزدی، علی اصغر فرشاد، شیرازه ارقامی، محمدحسن حیدری،
دوره ۳، شماره ۲ - ( پاييز و زمستان(۳و۴ ) ۱۳۸۵ )
چکیده

چکیده


گلرسته خلاصه زاده، ، سید جلیل میرمحمدی میبدی، ، امیرهوشنگ مهرپرور، طراوت فلاح تفتی، ، مهدی عابدین زاده، ، فروغ السادات نورانی یزدی، ،
دوره ۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۰ )
چکیده

  زمینه و هدف: بیماریهای ناشی از ساختمان گروهی از بیماریها هستند که به علت شرایط فیزیکی و روانی محیط کار ایجاد می‌شوند. یکی از این بیماریها سندرم ساختمان بیمار (Sick Building Syndrome) است که شامل مجموعه‌ای از علایم از جمله تحریک غشاهای مخاطی، سردرد، خستگی غیر معمول، خشکی و خارش پوست، و تهوع است که از نظر زمانی با حضور در یک ساختمان خاص ارتباط دارند. هدف از انجام این مطالعه بررسی این سندرم و عوامل مؤثر بر آن در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد است .

  روش بررسی: مطالعه به صورت مقطعی بر روی کارکنان ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد. برای تعیین فراوانی سندرم ساختمان بیمار از پرسشنامه‌ خودایفای Indoor Air Quality مخصوص کارکنان اداری استفاده شد. کلیه کارکنان که حداقل یک سال از مدت اشتغال آنها می‌گذشت و بیماری طبی شناخته شده با علایم مشابه SBS نداشتند وارد مطالعه شدند و پرسشنامه برای آنها تکمیل شد. اطلاعات با استفاده از آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.

  یافته‌ها: فراوانی SBS در کارکنان ساختمان مرکزی ۷/۳۵% بود (۸/۳۴% در مردان و ۹/۳۶% در زنان). فراوانی SBS با سن، جنس، سابقه کار، و میزان تحصیلات ارتباط معناداری نداشت. شایعترین علامت ذکر شده از سوی پرسش شوندگان به ترتیب خستگی، سردرد و اختلال در تمرکز حواس بود و شایعترین علت ایجاد علایم از سوی کارکنان سروصدا، فضای ناکافی و شلوغی محل کار عنوان شد.

  نتیجه‌گیری: مطالعه کنونی فراوانی نسبتاً بالای SBS را در کارمندان اداری این سازمان نشان داد که از علل عمده آن کمبود فضا برای هر کارمند ذکر شده است. با توجه به تأثیر این بیماری بر عملکرد کارکنان و کاهش بهره‌وری، رفع عوامل ایجادکننده‌ آن بویژه سر وصدا و فضای ناکافی موجود در اتاقها توصیه می شود .


فروغ دیانی، حسن صادقی نائینی، محسن بهرامی، وحید چوپانکاره،
دوره ۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده

  زمینه و هدف: فعالیت­های فیزیکی در مشاغل مختلف همانند جابه­جایی دستی کالا، پوسچرهای استاتیک و دینامیک تکراری، حرکات سریع و غیره از ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی-عضلانی مهم به شمار می­آیند. روش­های متعددی برای ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی تعریف شده، که هر کدام برای بررسی فاکتور خاصی به کار می روند، ولیکن کاربرد این روش­ها فقط برای کشف شرایط، نتایج کاملی را به همراه نخواهند داشت و درواقع آن چه مهم می باشد بکارگیری نتایج آنالیزها برای اعمال تغییراتی کاربردی و اصلاحی خواهدبود که این مهم دراین پژوهش کاربردی مدنظر بوده­است. به بیان دیگر هدف از مطالعه حاضر تعیین سطح ریسک ارگونومیکی ناشی از استرس­های پوسچرال با تاکید بر سه ریسک فاکتور پوسچرنامناسب، نیرو و تکرار و سپس کاربرد یافته­ها در فرآیندطراحی وسیله­ای کمک حرکتی، تحت عنوان اگزواسکلتال، برای تسهیل هر چه موثر­تر فعالیت­ها در صنعت می باشد.

  روش کار: دراین بررسی ضمن ارزیابی اولیه شرایط کار در یکی از صنایع وابسته به خودروسازی، وضعیت­های مختلف بدنی در­۱۷­ایستگاه کار به روش ­ RULA ­ به­انجام رسید و تعداد ۶۰ کاربرگ تکمیل گردید. در پژوهش کارکردهای سیستم اگزواسکلتال اندام تحتانی کمپانی HONDA آنالیز و با توجه به اصول آن و با عنایت به نتایج ارزیابی­های ارگونومیک به روش یاد شده، طراحی الگزواسکلت اندام فوقانی مورد توجه قرارگرفت. بررسی بیومکانیکال حرکت­های اندام فوقانی مبتنی بر مشاهدات نیز بخش دیگری ازاین پژوهش را به خود اختصاص داده است.

  یافته ها: نتایج نشان داد که هیچ­ یک از پست­های کاری در سطح ریسک قابل قبول قرار ندارند و اندام­های گردن، تنه و پاها در سطح ریسک بالاتری نسبت به سایر اندام­ها قراردارند. تفاوت زیادی میان اطلاعات حاصل از آنالیز دست چپ و راست برای هر ایستگاه وجود نداشت و تقریباً توزیع بار کاری میان دو سمت بدن برابر بود. همچنین تاثیر چشمگیر دو ریسک فاکتور نیرو و تکرار بر پوسچرهای کاری، قابل مشاهده بود. بررسی عملکرد اگزواسکلتال هوندا، احتمال موفقیت طراحی اگزواسکلتال اندام فوقانی با رویکرد اصلاح حرکات حرفه­ایی در بین کارگران صنعت مورد مطالعه را روشن ساخت.

  نتیجه گیری: هرچند تقسیم کار در بین کارگران ، آموزش­های شغلی و یا اعمال نوبت کاری در کاهش صدمات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار می تواند نقش داشته و به نوعی شرایط ارگونومیک را در کار بهبود بخشد، لیکن بکارگیری تجهیزات کمک حرکتی اثربخشی بیشتری را از منظر اصول ارگونومیک و فیزیولوژی کار خواهد داشت. طراحی اگزواسکلتال اندام تحتانی توسط شرکت HONDA و شبیه سازی­های مربوطه، مورد اخیر را به اثبات رسانده است.

 


علی اصغر اصغر نژاد فرید، شیما تمنایی فر، سعیده زنوزیان، فروغ اسرافیلیان،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده

 زمینه و هدف: از آنجا که برخی مشاغل موجب فرسودگی شغلی بیشتر و افزایش مشکلات جسمی و روانشناختی و کاهش بازدهی می شوند ، هدف پژوهش حاضر مقایسه فرسودگی شغلی ، علایم جسمی، ناگویی خلقی و جهت گیری مذهبی در مراقبین زندان های تهران و شهرستانهای تابع با سایر گروه های شغلی به عنوان گروه کنترل بود.
روش بررسی:در این طرح پژوهشی که از نوع بررسی مقطعی است،۴۲۷ نفر (۲۰۰ نفر مراقب زندانهای تهران و شهرستانهای تابع و ۲۲۷ در سایر حیطه های شغلی) بعنوان نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس جهت گیری مذهبی آلپورت ، مقیاس ناگویی خلقی تورنتو ، مقیاس علائم جسمی ، مقیاس فرسودگی شغلی مازلاخ ، پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک جمع آوری شده و داده ها با استفاده از روش t مستقل ،‌همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس تچزیه و تحلیل شدند.
یافته ها : میانگین نمرات فرسودگی شغلی، علایم جسمی و ناگویی خلقی مراقبین زندانها و شاغلین سایر حیطه های کاری تفاوت معناداری داشت (۰۰۲/۰= p).اما تفاوت معناداری در جهت گیری مذهبی بیرونی و درونی مراقبین زندانها و افراد شاغل در سایر حیطه‌های شغلی مشاهده نشد. از سوی دیگر، فرسودگی شغلی و ناگویی خلقی نیز رابطه معناداری داشتند( P=۰/۰۱۸ )
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت ناگویی خلقی و علایم جسمی در فرسودگی شغلی،‌در نظر گرفتن این عوامل در بهبود مداخلات می تواند مفید باشد.

مهسا منصوریان، محمدصادق قاسمی، بیژن فروغ، ناصر دهقان،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: حمل بار با پوسچر نامناسب و حمل اشیاء سنگین می‌تواند منجر به مشکلات فیزیکی و تغییرات شکل اسکلتی بدن و فشار وارد بر کف پا شود؛ بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر کوله‌پشتی جدید ارگونومیک طراحی شده بر فشار کف پا و راحتی درک شده توسط کاربران انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع نیمه تجربی بوده و بر روی ۲۰ نفر از دانشجویان دختر در بازه‌ی سنی ۱۸ تا ۲۵ سال انجام گرفت. برای اندازه‌گیری فشار کف پا از دستگاه فوت اسکنرPT-Scan  استفاده شد. شرکت‌کنندگان با کوله‌پشتی ارگونومیک طراحی شده و نیز یک کوله‌پشتی رایج به‌عنوان کنترل، باری معادل ۱۰ درصد از وزن بدنشان را در ۳ حالت در حال راه رفتن، ایستاده و تعادل حمل کردند. پس از این مرحله، راحتی کوله‌پشتی‌ها با استفاده از مقیاس بورگ ارزیابی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان‌دهنده آن است که اگرچه اختلاف میانگین فشار وارده به پا بین دو نوع کوله‌پشتی از نظر آماری معنی‌دار نبود (۰۵/۰> p) اما میانگین نمره‌ی راحتی در دو قسمت بند کمر، پد پشتی و هنگام حمل بین دو کوله‌پشتی جدید ارگونومیک و رایج اختلاف معنی‌دار داشت (۰۵/۰p<).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، ویژگی‌های به کار رفته در کوله‌پشتی جدید ارگونومیک اگرچه در میزان کاهش فشار پا تأثیر معنی‌دار آماری را نشان نداد اما باعث کاهش تنش درک شده، افزایش راحتی و حفظ حالت طبیعی در نواحی کمر و پشت شده است و احتمالاً استفاده از این مدل کوله‌پشتی در بلند مدت می‌تواند منجر به کاهش اختلالات اسکلتی - عضلانی در این نواحی شود.
محمد جواد فروغی نیا، حسین اسدی، سعید مهری،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: قلدری در محل کار را می توان یکی از عوامل اصلی استرس در محیط کار دانست که پیامدهای نامطلوبی دارد. رفتار قلدری می تواند تاثیر منفی در کیفیت خدمات و رضایتمندی بیماران داشته باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین رفتار قلدری سازمانی بر اساس سبک های تبادل اجتماعی در پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی استان اردبیل بود.
روش بررسی: مطالعه توصیفی مقطعی حاضر با جامعه آماری ۳۵۷ نفر از پرسنل شاغل در اورژانس پیش بیمارستانی استان اردبیل انجام شد. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های استاندارد ارزیابی قلدری سازمانی اینارسن و سبک تبادل اجتماعی لیبمن بود. داده ها با نرم افزار spss نسخه ۲۲ و روش های آماری توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری ۰۵/۰ تحلیل شد.  از آمار توصیفی برای تعیین فراوانی، تعداد، درصد، میانگین وانحراف معیار استفاده شد. از آمار استنباطی نیز جهت تعیین ارتباط متغیرهای دموگرافیک با قلدری و سبک تبادل اجتماعی با توجه به نوع متغیر ها از آزمون‌های آماری تی مستقل و ضریب همبستگی استفاده شد. برای بررسی اثر همزمان هر یک از متغیرهای موثر بر قلدری تحلیل رگرسیون خطی انجام شد.mouseout="msoCommentHide('_com_۱')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')">[d۱] 
یافته ها: بین قلدری با سابقه کار(۰۳/۰=p)، تحصیلات(۰۴/۰=p)، رضایت از شغل(۰۳/۰=p) و ساعات اضافه کاری(۰۴/۰=p) ارتباط آماری معنی دار بود. بین سبک تبادل اجتماعی با شیفت کاری(۰۲/۰=p)،سابقه کار(۰۲/۰=p)،سن(۰۴/۰=p) و رضایت از شغل(۰۰۱/۰>p) ارتباط آماری معنی داری بود. میانگین و انحراف معیار ابعاد قلدری مرتبط با کار، شخصی و قلدری فیزیکی به ترتیب ۵۳/۲±۷۵/۲۰، ۰۵/۳±۸۱/۲۱ و۵۷/۱±۲۷/۵ بود. نتایج نشان داد بین قلدری با سبک های سرمایه گذاری افراطی(۰۳/۰=p) و انصاف(۰۲/۰=p) ارتباط معنی داری وجود دارد.
بحث و نتیجه گیری: سبک تبادل اجتماعی انصاف و متغیر های سابقه کار، تحصیلات و رضایت از شغل به عنوان پیش بینی کننده های بروز رفتار قلدری است و می تواند در شناخت بهتر قلدری و مدیریت صحیح و پیشگیری از رفتار قلدری در محیط کار موثر باشد. مدیران می توانند با بهره گیری از سبک های تبادل اجتماعی در تعاملات خود در محیط های بالینی و شناسایی رفتار های قلدری در محیط های کار در جهت اصلاح رفتار و ارتقا کیفیت خدمات قدم بردارند

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb