زمینه و هدف: قرارگیری کارگران ریختهگری درمعرض خطرات ارگونومیکی ازجمله وزن بیش ازحد در وظایف حمل دستی بار (MMH) میتواند آنها را درمعرض ریسک ابتلا به ناراحتیهای اسکلتی-عضلانی قرار دهد. برای تعیین وزن مجاز بار روشهای مختلفی وجود دارد که جداول اسنوک یکی از قدیمی ترین آنه است. لذا این مطالعه باهدف ارزیابی شیوع این ناراحتیها و بررسی وضعیت حمل دستی بار کارگران ریختهگری با استفاده از جداول اسنوک صورت پذیرفت.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی برروی ۵۰ کارگر ریختهگری شاغل در تمامی ۵ وظیفه حمل دستی بار شامل بلند کردن/پایین آوردن، حمل کردن، هل دادن/کشیدن انجام گرفت. پرسشنامه نوردیک و جداول فشرده اسنوک برای جمعآوری دادهها مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه ۱۶) صورت پذیرفت.
یافتهها: ناراحتیهای مچ دست (%۸۴)، کمر (%۷۴) و گردن (%۷۲) متداولترین ناراحتیهای اسکلتی ـ عضلانی در یک سال گذشته بودند. یافتههای حاصل از جداول اسنوک حاکی از وجود اختلاف معنیدار بین وزن مجاز و وزن اعمال شده در وظایف بلند کردن و پایین آوردن بار (۰۵/۰> p ) و همچنین بین نیروی مجاز و نیروی اعمال شده در وظایف کشیدن و هل دادن بار بود (۰۵/۰> p ). در مجموع در اغلب موارد وزن اعمال شده از وزن توصیه شده بیشتر بود.
نتیجهگیری: باتوجه به نتایج این مطالعه، مداخلات ارگونومیکی میبایست برروی طراحی مجدد وظایف حمل دستی بار، بهبود شرایط فیزیکی محیط کار و فراهم نمودن ابزارهای ارگونومیکی معطوف شود.
زمینه و هدف: جذب بخارات سمی جیوه (Hg ۰) در هوای محیط کار از طریق جاذبهای مناسب در کنترل حدود تماس شغلی شاغلین بسیار مؤثر است. با توجه به تمایل ساختارهای کربنی برای جذب سطحی جیوه، احتمالا میتوان نانو لولههای کربنی را به عنوان نمونهبردار مناسب جیوه در نظر گرفت.هدف این مطالعه بررسی احتمال جذب بخارات جیوه توسط نانو لولههای کربنی و مقایسه کارایی جذب نانو لولههای کربنی چندجداره و تکجداره می باشد.
روش بررسی: در مطالعه تجربی، راندمان جذب و تأثیر متغیرهای مختلف بر جذب بخارات جیوه عنصری توسط نانو لولههای کربنی، واجذب مقادیر جرمی بخارات جیوه، ظرفیت جذب، زمان و دمای واجذب، تکرارپذیری و زمان ماندگاری جیوه بررسی شد. برای صحت نتایج از آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه،رگرسیون خطی تک و چندمتغیره و تیمستقل استفاده گردید.
یافتهها: ظرفیت و راندمان جذب توسط جاذب به جرم جاذب، نوع نانو لوله کربنی،جرم جیوه وابسته میباشد.محدوده خطی این روش برای نانو لولههای کربنی تک جداره(۷/۰ – ۰۰۶/۰ میکرو گرم)و برای چند جداره(۳ – ۰۰۶/۰ میکرو گرم)، حد تشخیص برای هر دو نانو لوله کربنی برابر با ۰۰۶/۰ میکرو گرم می باشد. دمای و زمان بهینه برای واجذب مقادیر جرمی جیوه به ترتیب برابر با ۲۵۰ درجه سانتی گراد و ۱۰ دقیقه و زمان ماندگاری جیوه بر روی نانو لولههای کربنی تا سه هفته بعد از نمونه-برداری(بیش از ۹۰ درصد)بود.
نتیجه گیری: نانو لولههای کربنی پتانسیل جذب بخارات جیوه را دارند و میتوان از آنها برای نمونهبرداری نیز استفاده نمود.
زمینه و هدف: با توجه به نقش و اهمیت پرداختن به نیازهای روانی در محیط کار در راستای عملکرد و تعهد بیشتر کارکنان نیاز به پرداختن به این مسئله مهم جلوه می کند، به همین دلیل این پژوهش با هدف مطالعه و اولویت بندی نیاز های روانی کار اعضای هیات علمی انجام شده است.
روش بررسی: روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع پیمایشی در جامعه آماری ۳۰۰ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته نیاز های روانی کار جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SSPS۱۶ با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی، T تک نمونه ای و فریدمن انجام گرفت.
یافته ها: وضعیت مولفه های نیاز های روانی کار نسبتا مطلوب ارزیابی شد.از نظر اعضای هیات صفات انسانی در محیط کار در رتبه اول اهمیت قرار داشت و در رتبه های بعد به ترتیب باورهای انسانی، فرهنگ کار، خودبازسازی، حس تعلق، خوداحترامی، عدم بیگانگی از خود، خودآگاهی قرار داشت.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر با اولویت بندی مولفه های نیاز های روانی کار ضرورت توجه و پرداختن محیط کار به نیاز های روانی بویژه صفات انسانی را مورد تاکید قرار می دهد.
زمینه و هدف: آگاهی از میزان و علل بروز خطرات شغلی می تواند در برنامه ریزی برای یافتن روش های پیشگیرانه و کاهش بروز خطرات شغلی و هزینه ها موثر باشد. هدف از این مطالعه تحلیل خطرات شغلی و علل بروز آن بین پرسنل بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بود.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی ۲۵۸ نفر از کارکنان بیمارستان های آموزشی شهر قزوین در سال ۱۳۹۱ انجام شد. روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای بود. اطلاعات به کمک پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار Spss با استفاده از آزمون تی تست و تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شد.
یافته ها: بیشترین خطرات شغلی مربوط به تماس پوستی با خون یا سایر مایعات بدن و کمترین آن مربوط به مجروح شدن توسط بیمار با سایر مراجعه کنندگان بود. رابطه بین متغیر های سن، جنسیت، سابقه کار، نوع استخدام، عنوان پست ، وضعیت تاهل و بیمارستان محل خدمت با وقوع خطرات شغلی معنی دار بود(۰۵/۰>p). بین میانگین روزهای غیبت از کار و میانگین وقوع هریک از خطرات شغلی رابطه معنی داری وجود نداشت(۰۵/۰
نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که از دلایل اصلی بروز خطرات شغلی حجم زیاد کار، بی احتیاطی پرسنل، نوع شغل و ماهیت کاری کارکنان می باشد. در نتیجه بکارگیری نیرو متناسب با حجم فعالیت کارکنان، آموزش کارکنان نسبت به ویژگی های شغلی و نظارت بر رعایت احتیاط های استاندارد از سوی مسئولین می تواند باعث پیشگیری از خطرات شغلی شود.
زمینه و هدف: صنعت خودروسازی به دلیل مواجهه مستقیم کارکنان با تجهیزات و ماشین آلات و همچنین وجود طیف وسیعی از مشکلات ارگونومیک، از جمله صنایع دارای شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی میباشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین درد و ناراحتی با مرخصی استعلاجی در شاغلین شرکت ایران خودرو انجام گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه مورد شاهدی، ۵۲۸ نفر از سالنهای مونتاژ شرکت ایران خودرو ( ۲۳۴ نفر گروه مورد و ۲۹۴ نفر گروه شاهد) به طور تصادفی انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از نقشه بدن و پرسشنامه مشخصات دموگرافیک گردآوری شدند. از آزمونهای آماری مانند کای-دو و مان- ویتنی برای آنالیز داده ها استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد که، بین وجود درد و ناراحتی در هیچ یک از اندامهای بدن با مرخصی استعلاجی ارتباط معنیداری وجود ندارد(۰۵/.>P)، در بررسی ارتباط بین دو گروه مورد و شاهد، تنها در کمردرد( ۰۰۱/>P ) ارتباط معنی دار بود. در گروه مورد بیشترین و کمترین درصد فراوانی شدت درد به ترتیب به ران و زانوی چپ (۹۴%)و آرنج و ساعد راست(۲/۳%) مربوط میشود. همچنین بیشترین و کمترین میانگین شدت درد به ترتیب مربوط به کمر(۷۸/۱۵±۹۵/۶۳) و آرنج و ساعد چپ(۵۵/۱۵±۸۸/۴۴) بوده است.
نتیجهگیری: بر اساس این مطالعه عوامل موثر بر مرخصی استعلاجی نیازمند رعایت ملاحظات ارگونومیک می باشد، همچنین اقدامات پیشگیرانه و یا اصلاح کننده برای بهبود وضعیت ارگونومیکی کارگران مونتاژ ضروری به نظر میرسد.
زمینه و هدف: کاربردپذیری میزان کارایی, اثر بخشی ورضایتمندی از یک محصول که هر استفادهکننده در محیط ویژهای، برای رسیدن به هدف خاص از آن وسیله انتظار دارد، است. افزایش آگاهی های عمومی از کاربردپذیری سبب شده کاربردپذیری سهم بسزایی در توسعه محصولات داشته باشد. ابزار سنجش کاربردپذیری بروک، یکی از متداولترین ابزارها برای بررسی کاربرد پذیری است. تا کنون نسخه فارسی از این ابزار در دسترس محققین ایرانی نبود و این مطالعه به تهیه نسخه فارسی آن در بررسی علائم راهنمایی و رانندگی پرداخته است.
روش بررسی: نسخه تغییر یافته پرسشنامه در تحقیق آنیه و همکاران(۲۰۱۱) با استفاده از روش استاندارد ترجمه و بازترجمه از زبان انگلیسی به فارسی ترجمه گردید. برای تعیین روایی صوری پرسشنامه، از نظرات ۱۰ نفر متخصص در حوزه های مرتبط استفاده شد. نسبت روایـی محتـوا بر اساس روش لاوشی و شاخص روایی محتوایی بر اساس روش والتز و باسل بررسی شد. همچنین متوسط شاخص روایی محتوای پرسشنامه نیز محاسبه گردید. پرسشنامه در بین ۵۰ نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران توزیع گردید. برای پی بردن به پایایی پرسشنامه و سازگاری درونی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید و سنجش ثبات در پایایی پرسشنامه با روش آزمون - باز آزمون و محاسبه شاخص همبستگی درون خوشهای صورت گرفت.
یافته ها: تمام پرسش های پرسشنامه دارای نمره نسبت روایی محتوای بالاتر از حد پذیرش بودند و به طور کامل پذیرفته شدند. شاخص روایی محتوایی برای تمامی پرسشها بالاتر از نمره مورد قبول ۷۹/۰ و متوسط شاخص روایی محتوی برابر با ۰/۹۲۷ بود. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه معادل ۰/۹۵۶ و شاخص همبستگی درون خوشهای برابر ۰/۹۹۳بدست آمد
نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه کاربرد پذیری ابزاری قابل اعتماد برای اندازه گیری میزان کاربرد پذیری است که دارای روایی و پایایی بالایی بوده و می توان از این نسخه در پژوهش های آتی در حوزه کاربرد پذیری علایم ترافیکی و سایر علائم تصویری نیز استفاده نمود.
زمینه و هدف: امروزه با توسعه صنایع و پیشرفت روز افزون تکنولوژی، با عوارضی نظیر آلودگی هوا، حوادث ناشی از کار و بیماری های شغلی مواجه هستیم که نیاز به پیاده سازی سیستم مدیریت HSE-MS در پروژه های مختلف را تبدیل به امری ضروری کرده است. این در حالی است که پیاده سازی این سیستم نیازمند صرف هزینه و زمان است که بعضی از مدیران به دلیل تمایل به کاهش هزینه ها، از پیاده سازی این سیستم صرفنظر کرده و یا آن را به طور کامل به کار نمی بندند.
روش بررسی:
بدین منظور در این مقاله مقادیر جریان فرآیند مالی سرمایه گذاری در سیستم HSE-MS به صورت اعداد فازی، با استفاده از روش نرخ بازگشت سرمایه داخلی(IRR)، اقتصادی بودن این سرمایه گذاری را تحت محیط فازی ارزیابی شد. همچنین در این مقاله به تشریح نحوه محاسبه هزینه های حوادث، نحوه محاسبه میزان سرمایه گذاری در سیستم HSE-MS، معرفی روش IRR، معرفی تئوری مجموعه های فازی، نحوه محاسبه IRR فازی و سرانجام به تشریح روش پیشنهادی مقاله پرداختیم. محاسبات با استفاده از نرم افزار @RISK مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
یافته ها: همان طور که مشاهده می شود فرآیند مالی حاصل از پیاده سازی سیستم مدیریتHSE-MS هم مطابق روش FIRR و هم با استفاده از نرم افزار @RISK اقتصادی بوده و بر ضرورت پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی از نقطه نظر اقتصادی دلالت می کند. به عبارت دیگر متوسط نرخ بازگشت سرمایه داخلی فرآیند مالی حاصل از پیاده سازی سیستم مدیریتHSE-MS مطابق روش IRR تقریبا برابر با ۲۲ درصد است که از متوسط نرخ بازار ۵ درصد بسیار بزرگتر بوده و به شدت بر اقتصادی بودن این فرآیند مالی تاکید دارد.
نتیجه گیری: مطابق یافته های مطالعه اخیر میزان نرخ بازگشت سرمایه داخلی بین ۱۴ تا ۱۸ درصد بوده و از میزان نرخ بازار (۷ درصد) بیشتر است پس نشان می دهد که سرمایه گذاری در بخش یاد شده بسیار سودآور بوده و منجر به بازگشت سرمایه طی دوره های بعدی خواهد شد. به عبارتی سرمایه گذاری در بخش ایمنی، بهداشت کار و محیط زیست علاوه بر کاهش مخاطرات محیط کار و در نتیجه کاهش حوادث شغلی و افزالیش رضایت شغلی منجر به سودآوری پروژه ها نیز می گردد.
زمینه و هدف: مواجهه با صدا خطر شغلی معمول در گستره وسیعی از محیط های کاری بخصوص صنایع نفت و گاز و شرکت های مرتبط محسوب می شود. این مطالعه در سال ۱۳۹۴ و با هدف ارزیابی صدای محیطی قبل و بعد از انجام اقدامات اصلاحی در ۱۱ واحد عملیاتی بخش مخازن و نقل و انتقال مواد نفتی شرکت پالایش نفت آبادان صورت گرفت.
روش کار: در ابتدای پژوهش اطلاعات اولیه شامل محل استقرار منابع صوتی و شرایط عملیاتی تجهیزات جمع آوری شد. اندازه گیری صدا بر اساس استاندارد ISO ۹۶۱۲ به روش شبکه بندی قبل و بعد از انجام اقدامات اصلاحی شامل تعمیر و یا تعویض قطعات معیوب و فرسوده و یا روغنکاری قطعات متحرک و با استفاده از صدا سنج مدل SLM CEL۴۹۰ و مدل کالیبراتور CEL-۱۱۰/۱ ساخت شرکت casella انجام شد .
یافته ها: بر اساس نتایج این مطالعه واحد NTA دارای بیشترین میزان آلودگی صوتی (۹۷دسی بل) و واحد مخازن کروی دارای کمترین میزان آلودگی صوتی (۸۲ دسی بل) بود. از کل ۵۲۳ ایستگاه اندازه گیری شده در این مطالعه ۱۱۵ ایستگاه دارای تراز فشار صوت بیش از ۸۵ دسی بل ، ۳۷۳ ایستگاه دارای تراز فشار صوت بین ۶۵ تا ۸۵ دسی بل و ۳۰ ایستگاه دارای تراز فشار صوت کمتر از ۶۵ دسی بل است. نتایج اندازه گیری بعد از انجام اقدامات اصلاحی نشان داد که واحد تلمبه خانه نفت ۱ به میزان ۳۹/۲دسی بل، واحد کنترل سنتر به میزان ۷/۱ دسی بل، واحد تلمبه خانه نفت چرک ۰,۹۸دسی بل واحد NTA به میزان ۰۸/۰ دسی بل کاهش تراز فشارصوت میانگین داشته اند.
نتیجه گیری: اندازه گیری های محیطی صدا نشان داد که واحد NTA یکی از حادترین شرایط را از دیدگاه آلودگی صوتی در بین واحدهای دیگر دارا می باشد. این مطالب موید ضرورت شناسایی منابع اصلی صداساز و اولویت بندی بخش های مختلف این واحد صنعتی جهت اجرای طرح های کنترل مهندسی آلودگی می باشد.
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health
Designed & Developed by : Yektaweb