جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای کوسه لو

ندا مهدوی، زهرا کوسه لو، زهرا جبارپور، سیامک شهیدی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه‎ و ‎هدف: خستگی در جمعیت‎های کاری شیوع بالایی داشته و همبستگی قوی با استرس‎های روانی محیط کار دارد. از پیامدهای خستگی شغلی افزایش خطای انسانی و کاهش عملکرد است. خستگی خوداظهاری و تغییر در ترشح هورمون‎ها از روش‎های بررسی خستگی است. هدف مطالعه بررسی خستگی حاد شغلی و سطح کورتیزول آزاد ادراری قالی‎بافان طی روزهای کاری و غیرکاری می‎باشد.

 روش بررسی: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۱ بر روی ۱۲ قالی‎باف زن انجام شد. در هر یک از روزهای کاری و غیرکاری ۳ نمونه‎ ادراری و ۳ نرخ‎دهی به خستگی از شرکت‎کنندگان جمع‎آوری گردید. سطح کورتیزول آزاد ادراری به روش الایزا و سطح خستگی حاد شغلی با شاخص خودگزارشی و معتبر VAS-fatigue تعیین شد. داده‎ها بااستفاده از نرم‎افزار STATA نسخه ۱۱ تجزیه‎وتحلیل شدند.

یافته‎ها: میانگین سطح کورتیزول روز کاری (۷۷/۱۷۶) بالاتر از روز غیرکاری (۸۰/۱۳۳) بود. مهم‌ترین عامل، تفاوت سطح کورتیزول پس از بیداری صبحگاهی در روز کاری و غیرکاری بود (۰۰۱/=p). تغییرات خستگی در روز کاری معنادار (p<۰/۰۰۱)، اما در روز غیرکاری بی‎معنا بود. در روز کاری، بین سطح کورتیزول و خستگی، همبستگی ضعیف عکس وجود داشت، اما در روز غیرکاری همبستگی مشاهده نشد.

 نتیجه‎گیری: این مطالعه تفاوت چشم‌گیری بین میزان ترشح کورتیزول صبحگاهی و سطح خستگی در روز کاری و غیرکاری گزارش نمود، که می‎تواند نشان از تأثیرات اساسی استرس ناشی از بار کاری، بر کارگران باشد. خستگی حاد فاکتور قوی و تأثیرگذار بر سطح کورتیزول نبود و از تغییرات این هورمون نمی‎توان به عنوان ابزار بررسی خستگی استفاده نمود.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb