جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای کوهی

محمد جواد جعفری، فریبا کوهی، محمد موحدی، تیمور الهیاری،
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده

  هدف : یکی از پارامترهای تاثیر‌گذار بر نحوه رفتار افراد در محیط کار، درک کارکنان از ریسک‌های موجود در محیط کار می‌باشد. در پژوهش حاضر تأثیر اجرای آنالیز ایمنی شغلی بر درک ریسک کارگران مشاغل پرمخاطره یک پالایشگاه مورد مطالعه قرار گرفته است.

  روش بررسی : ابتدا با استفاده از روش حذف، ۵ شغل پر‌مخاطره پالایشگاه شناسایی شد. سپس آنالیز ایمنی شغلی برای این مشاغل انجام گردید. قبل و بعد از انجام آنالیز ایمنی شغلی، درک ریسک شاغلین توسط پرسشنامه استانداردی مورد ارزیابی قرار گرفت. این پرسشنامه شامل سؤالات مختلفی است که درک ریسک را از منظرهای مختلفی مورد ارزیابی قرار می‌دهد. پرسشنامه برای دو حالت قبل و بعد از انجام آنالیز ایمنی شغلی توسط کارگران مشاغل مربوطه تکمیل و نتایج مورد مطالعه قرار گرفت .

  یافته‌ها : بررسی ۵۰ شغل فنی، تولیدی و تعمیراتی موجود در واحد شمالی پالایشگاه نشان داد که ۵ شغل جوشکاری، برشکاری داربست‌بندی، عایق‌کاری و لوله‌کشی به ترتیب جزو پرمخاطره‌ترین مشاغل این واحد پالایشگاهی است. نتایج نشان داد که اجرای آنالیز ایمنی شغلی، سبب افزایش معنی دار (PValue<۰,۰۱) : اعتقاد شاغلین مورد مطالعه نسبت به وجود عوامل زیان آور در محیط کار، درک ریسک کلی افراد از حوادث تأسیساتی، درک ریسک صدمه به افراد در صورت بروز حوادث، درک کارگران از احتمال آسیب‌دیدگی در محیط کار، درک کارگران نسبت به موضوع تولید در مقابل ایمنی، درک کارگران نسبت به علل حوادث و اعتقاد آنان نسبت به تجهیزات حفاظت فردی می‌شود اما این تأثیر در گروه‌های شغلی‏، سنی، سابقه کار و تحصیلات متفاوت است.

  نتیجه‌گیری : اجرای آنالیز ایمنی شغلی تاثیر معنی‌داری بر بهبود درک ریسک کارگران دارد.


غلامحسین حلوانی، حسین فلاح، ابولفضل برخورداری، رضا خشک دامن، مهدی بهجتی، فریبا کوهی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده

  زمینه و هدف : در حرکت شتابان صنعتی شدن عدم توجه جدی به اصول ایمنی باعث بالارفتن نرخ حوادث شغلی در محیط‌ های کاری شده است. طبق گزارش سازمان بین المللی کار تقریباً یک سوم مرگ‌های ناشی از کار از طریق حادثه رخ داده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی علل حوادث ناشی از کار در کارگاههای تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی یزد در سال ۱۳۸۴ می باشد.

  روش بررسی : این پژوهش مطالعه‌ای توصیفی است و به منظور تعیین میزان فراوانی انواع حادثه و عوامل موثر بر آن صورت گرفته است. حجم نمونه ۷۷۶ نفر می‌باشد که با روش سرشماری از کلیه حوادثی که در سال مذکور در استان یزد رخ داده صورت گرفته است. گردآوری داده‌ها از طریق پرسشنامه و اطلاعات موجود در تامین اجتماعی انجام شده است.

  یافته‌ها : نتایج نشان داد که بیشترین تعداد حادثه مربوط به شهرستان یزد بوده (۲/۴۱%) و همچنین میانگین سنی حادثه دیدگان نیز ۵/۲۹ سال می‌باشد و بیشترین علت حوادث سقوط(۸/۲۰%) بوده و انگشتان دست با ۵/۳۱ درصد بیشترین عضو حادثه دیده می‌باشند.

  نتیجه‌گیری : توزیع سنی حادثه دیدگان نشان داد که میزان حادثه در میان افراد جوان بیشتر است. این نتیجه با تحقیقات مشابه در ایران و سایر کشورها مطابقت دارد. همچنین از نظر علل وقوع حادثه، سقوط در رده اول قرار دارد.

 


رسول یاراحمدی، فرزانه السادات شاکوهی، فرشته طاهری، پروین مریدی،
دوره ۱۲، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: زیرساخت ها از مهمترین بخش های حیاتی امنیت ملی،امنیت عمومی و زیست محیطی در هر جهان هستند. بروز حوادث در زیرساخت­های اساسی از اتفاقات معمول درتمام کشورهای دنیاست. وقوع چنین حوادثی سبب آسیب و صدمه به انسان،صنعت ومحیط زیست می گردد. صنعت ساختمان سازی با مسائل و ابهامات  زیادی مواجه ذاتی دارد. در  کشور ایران حوادث و اتفاقات این صنعت در مقایسه با سایر صنایع بیشتر است.این مطالعه با هدف ، اولویت بندی شاخص های ایمنی و بهداشت در صنعت ساخت و ساز در دو گروه ساختمانهای کوچک و بزرگ با استفاده از روش تاپسیس فازی انجام شده است.

روش بررسی: شاخص­ها جهت کلیه محورهای فعالیتی مهمترین بخش و بدنه استقرار سیستم  مدیریت ریسک محسوب می­گردند. برای ارزیابی عملکرد بهداشت وایمنی در صنعت ساخت و ساز ابتدا شاخص های عملکردی از میان لیست مبسوط شاخص ها، کلیدی سازی و انتخاب گردید. سپس شاخص های کلیدی سازی شده با کمک معیارهای SMART( Specific, Measurable, Achievable, Realistic Timeable) وزن دهی و اولویت بندی  شد.

یافته ها:نتایج بدست آمده از آنالیز فازی تاپسیس مبنی بر تعیین اولویت شاخصهای ایمنی بهداشت در هر گروه از ساختمان های کوچک و بزرگ، بیانگر  محدوده مختلفی از اولویت شاخصهای۲۸گانه میباشد. ایمنی سازه­های هم جوار و همچنین استفاده از  وسایل حفاظت فردی PPE Personal protective Equipment) )در ساختمانهای کوچک و حداکثر ۶ طبقه از ضریب نزدیکی بالایی برخوردار بود.در حالیکه در ساختمانهای بزرگ و بیش از ۶ طبقه صدا، ایمنی داربست، گودبرداری و بالابرها به دلایل ارتفاع و گستره عمودی سازه ها در اولویت بالاتری قرار داشتند.

نتیجه گیری: اولویت بندی  شاخص های ایمنی و بهداشت مبتنی بر روش تاپسیس فاز ی با کمک معیارهایSMART می­تواند به عنوان یک روش کاربردی در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای باشد.


بهزاد دماری، حمید یعقوبی، بهروز دولتشاهی، مهین احمدی پیشکوهی، ایرج اسماعیلی، مسعود ظفر، حسین المدنی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه و هدف: سلامت روان به عنوان ﻳﻜﻲ از ﺣﻮزه های اﺻﻠﻲ ﺳﻼﻣﺖ ارکان اصلی کیفیت زندگی فردی، اجتماعی و شغلی افراد جامعه به شمار می رود. توجه به وضعیت سلامت روان جامعه شاغلین کشور به عنوان قشر موثر بر اعتلای سازمان ها و بهره‌وری اقتصادی از اهمیت بسزایی برخوردار است. لذا این بررسی با هدف تعیین شیوع اختلالات روانشناختی در کارکنان مراکز صنعتی و تولیدی کشور و عوامل موثر بر آن اجرا گردید.
روش کار: پیمایش ملی حاضر، به روش مقطعی بر روی ۱۳۶۶۱ نفر از شاغلین ۶۸۰ محیط های صنعتی و تولیدی کشور اجرا گردید. افراد تحت مطالعه با استفاده از روش ﻧﻤﻮﻧﻪ گیری خوشه ای ﭼﻨﺪ ﻣﺮﺣﻠﻪ ای ﺑاز ۳۱ اﺳﺘﺎن انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه SCL-۲۵ بود که توسط پرسشگرهای آموزش دیده تکمیل گردید. داده‌ها با دو رویکرد خوشبینانه و بدبینانه با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۱، تجزیه و تحلیل گردید و شیوع اختلالات روانشناختی به تفکیک گروه های مختلف شاغلین گزارش گردید.
یافته ها: ﺷﻴﻮع ﻣﺸﻜﻼت رواﻧﺸﻨﺎﺧﺘﻲ در جامعه شاغلین کشور بین ۳۵,۴% تا ۶۱.۵% برآورد گردید و بیشترین شیوع در گروه سنی ۳۶ تا ۴۵ سال و در استان های خراسان شمالی(۵۴.۴%)، سیستان و بلوچستان(۴۸.۲%) و زنجان(۴۷.۳%) مشاهده شد. کمترین شیوع مربوط به استان هرمزگان(۲۳.۱%) بود. شیوع اختلالات روانی در بین شاغلین مطلقه (۴/۴۰%) یا با فوت همسر (۳۹%) به طور معنی داری بالاتر از شاغلین متاهل بود(P-value=۰,۰۴۹). با افزایش سطح تحصیلات درصد فراوانی اختلالات روانشناختی در بین افراد تحت مطالعه کاهش می یافت (p-value<۰,۰۰۱).  کارکنان روزمزد بالاترین شیوع اختلالات روانشناختی (۴۴%) را تجربه می کردند و شاغلین رسمی بهترین وضعیت سلامت روانی را تجربه می کردند (p-value<۰,۰۰۱). شیفت کاری شبانه، سابقه کاری کمتر از یکسال و مشاغل کارگری و نقلیه از دیگر عوامل موثر بر شیوع اختلالات روانشناختی بودند (p-value<۰۰۱/۰).
نتیجه گیری:
با توجه به شیوع بالای اختلالات روانی در شاغلین مراکز صنعتی، اجرای برنامه های مداخلاتی روانشناختی در محیط های شغلی سطح کشور و به ویژه در استانهای با فراوانی بالاتر و در  اقشار آسیب پذیرتر ضرورت دارد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb