جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای جوشکار

فریده گلبابایی، محمد جواد زارع سخویدی، آرام تیرگر، سید جمال الدین شاه طاهری، عباس رحیمی فروشانی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده

چکیده


رسول یاراحمدی، فریده گلبابایی، علیرضا علیپور، میترا رشیدی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: تهدید سلامت جوشکاران بعلت مواجهه با دمه های جوشکاری امری جدی می باشد. بنابراین برای اطمینان از رفاه کارکنان در معرض با چنین فرایندهایی، کنترل کارآمد دمه های جوشکاری  ضروری می باشد. در این مطالعه، عملکرد یک نمونه آزمایشگاهی از سامانۀ تهویۀ مکشی موضعی نصب شده بر روی مشعل جوشکاری به منظور کنترل آلاینده های آن مورد ارزیابی قرار گرفت.

روش بررسی: میانگین سرعت کانال با استفاده از روش نقاط فروبری و هواگذر مکشی تامین شده توسط سامانۀ تهویه بر اساس روش استاندارد ACGIH تعیین گردید. همچنین سرعت ربایش در نزدیک منبع آلاینده (نقطه جوش) با استفاده از آنمومتر حرارتی مورد اندازه گیری قرار گرفت. سپس به منظور تعیین غلظت ذرات کل و راندمان ربایش ایجاد شده توسط این سامانه، روش استاندارد ۷۲۰۰  NIOSH  مورد استفاده قرار گرفت.

یافته ها: نتایج حاصل، میانگین سرعت کانال و در نتیجه هواگذر مکشی تامین شده توسط سامانۀ مورد بررسی را به ترتیب برابر fpm ۵/۹۲±۱/۶۲۹۶ و Scfm ۵/۰±۰۶/۳۴ نشان داد. همچنین سرعت ربایش در نزدیک محل جوش، fpm ۱۴۰ بدست آمد. نتایج حاصل از نمونه برداری در وضعیت خاموش و روشن بودن سامانۀ مکشی به ترتیب، میانگین غلظت ذرات کل را mg/m۳ ۷±۷۵ و mg/m۳ ۴±۷/۱۶ نشان داد. در نتیجه کارایی حذف ۷۷% توسط این سامانه حاصل شد.

نتیجه گیری: سامانۀ تهویۀ مکشی موضعی مورد استفاده در این مطالعه یک نمونه اولیه ساخته شده کم هزینه میباشد و مطابق با نتایج بدست آمده، توانست غلظت ذرات کل  در منطقه تنفسی را تقریبا به میزان ۲۲% کاهش دهد.


روح الله حاجی زاده، احمد مهری، سید محمد حسن رضوی، سمیه فرهنگ دهقان، یوسف فقیه نیا ترشیزی، مجید معتمدزاده،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: افراد زیادی در سراسر جهان با میدان‌های میدان مغناطیسی با فرکانس بی‌نهایت پایین  (ELF) مواجهه دارند و  تعداد کثیری نیز در حرفه  جوشکاری در کارگاه‌های کوچک، صنایع بزرگ و کارگاه‌های ساختمان سازی مشغول به کار هستند، با این حال مطالعات محدودی در مورد ارزیابی میدان‌های مغناطیسی  ELF ناشی از حرفه جوشکاری و عوارض آن بر روی بدن انسان انجام گرفته است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات میدان مغناطیسی با فرکانس بی‌نهایت پایین ناشی از جوشکاری بر روی سطح هورمون‌های تیروئیدی  T۳(تری یدوتیرونین) ،(تیروکسین) و  TSH (هورمون محرک تیروئید) انجام گرفت که موثر بر عملکرد زیستی بدن و مرتبط با بروز علائم خستگی هستند.
روش­ بررسی:  این مطالعه مقطعی در یک شرکت قالب سازی بر روی ۳۵ نفر جوشکار قوس الکتریکی به عنوان گروه مواجهه و ۳۵ نفر افراد غیر جوشکار به عنوان شاهد انجام گرفت. میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت کم  در ناحیه دست، گردن، تنه و سر جوشکاران و همچنین در فواصل  ۵/۰ ، ۱ و ۲ متری از دستگاه جوشکاری طبق راهنمای مرکز تحقیقات ملی بهداشت و ایمنی کار آمریکا (NIOSH) با استفاده از ELF سنج  کالیبره  شده اندازه گیری گردید. خون‌گیری به منظور تعیین سطح هورمون‌های تیروئیدی برای هر دو گروه هم زمان قبل از شروع به کار در بازه زمانی ۸ تا ۱۰ صبح صورت گرفت. سطح هورمون‌های  ، و TSH در هر دو گروه توسط تست ایمونوسیورسنت مرتبط با آنزیم  (ELISA) مورد بررسی قرار گرفت. جهت ارزیابی تاثیر میدان مغناطیس  ELF بر میزان خستگی جوشکاران، از مقیاس خستگی  هفت نقطه ای  Samn- Perelli  استفاده شد.  تجزیه و تحلیل داده‌ها  با استفاده از نرم افزار SPSS V۲۰ و آزمون‌های آماری t-test، chi-squared و  ANOVA ،  ضریب همبستگی انجام گردید.
یافته‌ها: تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد که در مورد همه متغیرهای دموگرافیک مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه وجود ندارد (p>۰,۰۵). بیشترین شدت میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین در جوشکاری در ناحیه دست (۸۳/۸۰±۶۶/۲۶۸۳   میلی گوس) و کمترین مقدار آن در فاصله ۲ متری دستگاه جوشکاری (۹۵/۲۰±۹۸/۱۱۲  میلی گوس) بدست آمد. میانگین مواجهه با ELF در گروه  مواجهه یافته در تمام نواحی اندازه گیری شده اختلاف معناداری با میانگین مواجهه با گروه شاهد داشت (p<۰,۰۰۰۱).  سطح هورمون‌های تیروئیدی جوشکاران کمتر از گروه شاهد و اختلاف میانگین هورمون‌های و TSH  بین دو گروه از لحاظ آماری معنادار بود (p<۰,۰۵). شیوع اختلالات هورمون‌های مورد بررسی در مقایسه با دامنه طبیعی آن‌ها و همچنین میزان خستگی در گروه مواجهه بیشتر از گروه شاهد بود. بین میزان مواجهه با میدان مغناطیسی ELF و سطح هورمون‌های تیروئید رابطه مثبت ضعیفی وجود داشت (r< ۰,۱۲; p˃۰,۰۵) . همچنین نمره خستگی با کاهش سطح هورمون‌هایو افزایش ‌یافت (p<۰,۰۵) . بین سطح مواجهه با میدان مغناطیسی ELF و نمره خستگی نیز ارتباطی مستقیم و از نظر آماری معنی‌دار حاصل شد (r= ۰,۵۴; p<۰,۰۵).
نتیجهگیری:  مواجهه با میدان مغناطیسی با فرکانس بی‌نهایت پایین ممکن است تغییرات سطح هورمون‌های تیروئیدی مانند و TSH و افزایش خستگی افراد در معرض را بدنبال داشته باشد. با این حال برای نتیجه‌گیری قطعی‌تر  لازم است مطالعه‌ای جامع تر با در نظر گرفتن  فاکتورهای تاثیر گذار بیشتر  انجام پذیرد.
محمود محمدیان، سلاله رمضانی، اسماعیل بابانژاد، جمشید یزدانی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه  و هدف: مواجهه با فیوم منگنز در فرآیند جوشکاری، منجر به بروز اثرات عصبی زیان‌آور بر سلامت افراد جوشکار می‌شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی علائم عصبی- رفتاری در بین جوشکاران مواجهه یافته با ذرات قابل استنشاق جوشکاری حاوی منگنز و مقایسه فراوانی این علائم با گروه غیر مواجهه بود .
 روش‌ بررسی: ﺗﻌﺪﺍﺩ ۳۵  ﻧﻔﺮ ﺟﻮﺷﻜﺎﺭ، به‌عنوان ﮔﺮﻭﻩ مواجهه یافته ﻭ ۴۰  ﻧﻔﺮ ﺍﺯ ﻛﺎﺭﻛﻨﺎﻥ ﺍﺩﺍﺭﻯ، به‌عنوان ﮔﺮﻭﻩ ﺷﺎﻫﺪ ﺗﻌﻴﻴﻦ شدند. داده‌های مربوط به علائم عصبی- رفتاری با استفاده از پرسشنامه Q۱۶ جمع‌آوری گردید. میزان مواجهه جوشکاران با ذرات قابل استنشاق، با استفاده از روش NIOSH۰۶۰۰ و غلظت منگنز در این ذرات، بر اساس روش NIOSH ۷۳۰۱ تعیین شد. میزان منگنز موجود در خون این افراد نیز توسط دستگاه ICP-OES اندازه‌گیری گردید. تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌ها با کاربرد نرم‌افزار۱۷MINITAB  در سطح معناداری ۰/۰۵ انجام شد.
یافته‌ها: میانگین مواجهه جوشکاران با منگنز موجود در ذرات قابل استنشاق جوشکاری، براب۳mg/m ۰/۰۸±۰/۴۵ بود. غلظت منگنز خون جوشکاران.ml)µg ۰/۱۶±۰/۰۲) بیشتر از گروه کارکنان اداری (µg.ml ۰/۰۴±۰/۰۰۲) بود. همچنین فراوانی علائم عصبی- رفتاری در گروه مواجهه یافته، بیشتر از گروه غیر مواجهه گزارش شد. (P <۰,۰۵) همبستگی بین تعداد علائم عصبی- رفتاری با میزان منگنز خون جوشکاران، معنی‌دار به دست آمد. (P <۰,۰۵, r=۰.۴) به‌گونه‌ای که با افزایش غلظت منگنز خون جوشکاران، علائم عصبی- رفتاری گزارش‌شده نیز افزایش یافت.
نتیجه‌گیری: با توجه به مواجهه بیش‌ازحد مجاز جوشکاران با فیوم‌های منگنز موجود در ذرات قابل استنشاق و به‌منظور ﭘﻴﺸﮕﻴﺮﻯ ﺍﺯ علائم ﻋﺼﺒﻰ- ﺭﻓﺘﺎﺭﻯ، انجام اقدامات پیشگیرانه نظیر روش‌های کنترل مهندسی و مدیریتی جهت کاهش مواجهه توصیه می‌گردد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb