جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای زئولیت

فیروز ولی پور، عباس رضایی، احمد جنیدی جعفری ، علی خوانین،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

  زمینه و هدف: بیوآئروسل­های موجود در محیط کار پرسنل مراکز درمانی یک عامل زیان آور شغلی می­باشد که کمتر مورد توجه محققین قرار گرفته است. این مطالعه با هدف استفاده از زئولیت طبیعی ایران به عنوان یک جاذب معدنی در جذب میکروب سودوموناس آئروژنزا انجام شد.

  روش بررسی : در این مطالعه زئولیت طبیعی ایران با استفاده از آسیاب برقی و الک­های استاندارد ASTM با مش ۴۰-۲۰ در شرایط آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گرفت. سویه باکتریایی مورد استفاده در این مطالعه سودوموناس آئروژنزا (ATCC: ۲۷۸۵۳) بود. غلظت آئروسل باکتریایی مورد استفاده در محدوده ۱۰۵و۱۰۶ عدد باکتری در هر میلی­لیتر جریان هوا بود که با استفاده از نبولایزر تهیه و در سیستم تزریق گردید.

  یافته­ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تعداد باکتری باقی مانده در خروجی سیستم با میزان جرم جاذب استفاده شده در سیستم جذب رابطه معکوس دارد به طوریکه در دانسیته باکتریایی ۱۰۵ عدد در هر میلی­لیتر هوا در دبی یکسان و جرم­های جاذب ۵۰ و ۶۰ گرم تعداد باکتری باقی مانده پس از ۶۰ دقیقه نمونه­برداری به ترتیب ۳۳ و ۲۰ باکتری حاصل شد.

  نتیجه­گیری: زئولیت طبیعی ایران جاذبی با قابلیت جذب بالا است که می­تواند هوای آلوده با عامل باکتریایی سودموناس آروژنزا را با راندمان مناسبی پالایش و تصفیه کند.


مریم فیض عارفی، فرشید قربانی شهنا، عبدالرحمان بهرامی، حسین ابراهیمی،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

 زمینه و هدف : اتیل بنزن یکی از ترکیبات آلی فرار خطرناک سرطان زا است که در صنایع مختلف تولید یا مورد استفاده قرار می گیرد لذا کاهش استفاده و کنترل انتشار آن دارای اهمیت است. هدف این مطالعه تعیین اثربخشی  نانو کامپوزیت MnO۲/Al۲O۳/Fe۲O۳پوشش شده بر روی بستر زئولیت HZSM-۵ برای کنترل اتیل بنزن  است.
روش بررسی: نانو کامپوزیت پوشش شده بر روی زئولیت به روش سل ژل سنتز شده و ویژگی‌های مورفولوژی آن با استفاده از الگوی XRD، طیف FTIR و تصاویر SEM  تعیین‌شده است. تأثیر غلظت اولیه آلاینده، رطوبت نسبی و زمان‌ماند بر یازده نانو کامپوزیت در کنترل اتیل بنزن موردبررسی قرار گرفت. به‌منظور ارزیابی اثرات اصلی و اثرات متقابل و به‌منظور بهینه نمودن تعداد آزمایش‌ها از روش سطح پاسخ استفاده گردیده و آزمایش‌ها به‌وسیله نرم‌افزار Design Expert ۹ طراحی شد.
یافته‌ها : نتایج مطالعه نشان داد اندازه ذرات نانو کامپوزیت پوشش شده بر روی بستر زئولیت کمتر از ۸۰  نانومتر بوده است. شرایط بهینه  حذف اتیل بنزن در رطوبت نسبی ۵۰% ,زمان‌ماند۱۹ ثانیه و غلظت اولیه  ppm ۳۰۰ حاصل شد. در این شرایط نانوو کامپوزیت قادر به حذف ۹۵/۹۸%  بخارات  اتیل بنزن شد.
نتیجه‌گیری: نانو کامپوزیت سنتز شده در شرایط موردمطالعه دارای راندمان بالا بوده و مناسب جهت حذف اتیل بنزن در فاز گازی است. ازجمله مزایای این نانو کامپوزیت واکنش در دمای اتاق، راندمان بالا حتی در غلظت‌های بالا است. نتایج نشان داد که پوشش نانوکامپوزیت بر روی بستر زئولیتی HZSM-۵ قابلیت جذبی بالایی اتیل بنزن در فاز گازی است.
 
حسن اصیلیان مهابادی، علی خوانین، مجتبی نخعی پور، حسن ایروانی، سمیه آرزومندان، حسین شجاعی فرح آبادی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف: ترکیبات آلی فرار به دلیل اثرات مختلف بر روی سلامت افراد، از نگرانی‌های زیست‌محیطی به شمار می‌آیند. این ترکیبات گروه بزرگی از مواد ازجمله تولوئن را شامل می‌شوند، امروزه بکار بستن بسترهای کاتالیستی یکی از راه‌های کنترلی این آلاینده‌ها می‌باشد که در این تحقیق به بررسی کارایی حذف فتوکاتالیستی بخار تولوئن با استفاده از نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم (TiO۲) تثبیت‌شده بر روی زئولیت سنتزی نوع ۵ (ZSM-۵) پرداخته شده است.
روش بررسی: ابتدا بستر ZSM-۵ به‌صورت گرانول تهیه شد. سپس نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم با نسبت وزنی ۵ درصد بر روی آن تثبیت شدند. به‌منظور تعیین ویژگی‌های بسترها از آنالیزهای BET، BJH، XRD، EDS‌ و SEM استفاده شد. درنهایت عملکرد بسترها در حذف بخار تولوئن در دو غلظت ppm۵۰ و ppm۳۰۰ در سیستم دینامیک موردبررسی قرار گرفت..
یافته­ها: نتایج حاصل از آزمایش‌های دستگاهی نشان داد که ZSM-۵ دارای سطوحی متخلخل با سطح ویژه m۲/g ۳۵۶/۴ بوده که بعد از کلسینه کردن در دمای°c ۴۵۰ به m۲/g ۳۳۲/۵ کاهش یافت. نتایج حاصل از فرایند تجزیه فتوکاتالیستی نشان داد که بستر ZSM-۵/TiO۲  بهترین کارایی را در غلظت ppm۵۰ داشته به‌طوری‌که موفق به حذف ۴۲% بخارهای تولوئن گردید.
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج کسب‌شده در این تحقیق می‌توان نتیجه گرفت که تثبیت نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم بر روی زئولیت ZSM-۵ می‌تواند روش مناسـبی جهت حذف بخارهای تولوئن و دیگر آلاینده‌های مشابه باشد.
 
کلیدواژه­ها: دی‌اکسید تیتانیوم (TiO۲)، تولوئن، فتوکاتالیست، زئولیت ZSM-۵.
حسن ایروانی، محمد جواد جعفری، رضوان زنده دل، سهیلا خداکریم، حسین شجاعی فرح آبادی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: با توجه به گسترش آلودگی هوا به ترکیبات آلی فرار، نیاز حیاتی به یک فناوری جدید دوستدار محیط‌زیست برای حذف این آلاینده‌ها از جریان هوا موردعلاقه همگان است، فرایندهای فتوکاتالیستی ازجمله این فرایندها به شمار می‌آیند، فرایند های فتو کاتالیستی ممکن است در آینده به‌عنوان یک تکنولوژی جدید و امیدوارکننده برای حذف بخارات حلال­های آلی فرار از جریان هوا مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش حذف فتوکاتالیستی تولوئن با استفاده از زئولیت Y آغشته به نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم می‌باشد.
روش بررسی: پس از تهیه تجهیزات و مواد اولیه، ابتدا نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم بر روی بستر زئولیت به روش تلقیح مرطوب بارگذاری و مقدار دو گرم از بستر تهیه‌شده در راکتور مجهز به تابنده فرابنفش قرار داده شد. سپس به کمک سیستم تراکم ساز دینامیک، تراکم‌های ۵۰، ۱۵۰ و ۳۰۰ پی پی ام تولوئن تهیه و در دبی ۱ لیتر بر دقیقه به راکتور تزریق شد. در مرحله پایانی با اندازه‌گیری تراکم ورودی و خروجی از راکتور کار آیی جذب و حذف فتوکاتالیستی بستر آماده‌شده موردبررسی قرار گرفت.
یافته­ ها: عکس‌ها و گراف‌های به دست آمده از دستگاه XRD و SEM-EDAX نشان داد که نانو ذرات به‌خوبی بر روی سطح بیرونی و خلل و فرج بستر نشسته‌اند. از طرفی در تعیین کار آیی بستر معلوم شد که با افزایش تراکم ورودی تولوئن از ۵۰ به ۳۰۰ پی پی ام کار آیی حذف فتوکاتالیستی بستر کاهش می‌یابد و همچنین میزان کار آیی حذف در تراکم‌های ۵۰، ۱۵۰ و ۳۰۰ پی پی ام به ترتیب ۵۰، ۴۸ و ۲۰ درصد به دست آمد.
 نتیجه‌گیری: ­نتایج نشان داد که استفاده از بستر زئولیت آغشته به نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم بستری مناسب جهت حذف فتوکاتالیستی تولوئن از جریان هوا به‌ویژه در تراکم‌های ۵۰ تا ۳۰۰ پی پی ام نمی‌باشد. با توجه به هزینه‌های راهبری پایین آن نسبت به سایر روش‌های کاتالیستی توصیه می‌شود در این زمینه مطالعات تکمیلی انجام شود.
کلیدواژه ها: تولوئن، حذف فتوکاتالیستی، نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم، زئولیت Y



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb