۱۶۴ نتیجه برای شغل
فرید امیرزاده، علیرضا چوبینه،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
جبرائیل نسل سراجی، مجتبی غفاری ستوبادی، سید جمال الدین شاه طاهری،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده
ایرج محمدفام،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده
رسول یاراحمدی، سید باقر مرتضوی، حسن اصیلیان، علی خوانین، پروین مریدی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده
جمشید آیت الهی، حمیدرضا حاتمی، فرشته قویدل،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده
سید جمال الدین شاه طاهری، هاشم ستاره، اردلان سلیمانیان،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده
احسان الله حبیبی، نوید رضا امینی، سیامک پورعبدیان، مسعود ریسمانچیان،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
مسعود نقاب، مرتضی مداحی، عبدالرضا رجائی فرد،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
ایرج محمدفام، فرین فاطمی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
حمیدرضا صابری، سیدعلیرضا مروجی، مرضیه صدف،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
علیرضا رستمی، علی نوروزی، عادل زارعی، محسن امیری، مهران سلیمانی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
حانیه غلام نژاد ، نسرین نیک پیما،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
زمینه و اهداف:. حرفه پرستاری بدلیل نیاز به مهارت و تمرکز بالا در انجام کار ،همکاری تیمی قوی و ارایه مراقبت ۲۴ساعته استرس شغلی زیادی ایجاد می کند. استرس شغلی به عنوان یک فاکتور اصلی در ایجاد بیماری و افزایش میزان غیبت از کار پرستاری محسوب می شود. در راستای رسیدگی به نیازهای پرستاران،باید به بهداشت فیزیکی و روانی آنان نیز توجه شود تا مراقبتی با کیفیت بالا به بیماران ارائه شود. این مطالعه با هدف تعیین علل اصلی ایجاد کننده استرس شغلی پرستاران انجام گرفت. با این امید که شناخت درست این عوامل سیستم های بهداشتی را در کاهش یا رفع این عوامل و ایجاد محیط بهتر کاری یاری رساند.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی (از نوع همبستگی) ۱۴۰ نفر از پرستاران بخش های مختلف چندین بیمارستان پرسش نامه استرس شغلی اوسپیو ، را پر کردند. این شاخص دارای اعتبار ثابت شده و ثبات داخلی با آلفا کرونباخ ۸۷% است که در مطالعات زیادی مورد استفاده قرار گرفته است.برای تجزیه تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری ۱۳SPSS .ستفاده شد
یافته ها : مهم ترین استرسورهای شغلی بترتیب شامل عدم دریافت پاداش و تشویق(۶/۴۸درصد)، بار کاری زیاد (۴/۴۶درصد)، عدم شرکت در تصمیم گیری های مهم بخش(۳/۳۹درصد)،فقدان کنترل بر شرایط کاری(۶/۳۸درصد)و فقدان ارتقاء شغلی (۴/۳۶درصد) است. جنس،اضافه وزن ، ساعات کاری ،بار کاری زیاد و تعداد شیفت شبها جزء عواملی هستند که با میزان استرس شغلی رابطه مستقیمی دارند.
نتیجه گیری: تجزیه تحلیل اطلاعات نشان می دهد که فاکتورهای شغلی بیش از عوامل دموگرافیک در ایجاد استرس شغلی دخیل هستند.یافته های این مطالعه به سیستمهای بهداشتی کمک می کند تا با ایجاد شرایط کاری آرام تا حدود زیادی از استرس شغلی پرستاران کم کنند.علاوه بر این درک چنین موقعیتی باعث افزایش بکارگیری مکانیسم های سازگاری توسط پرستاران برای کاهش استرس شغلی می شود.
مسعود نقاب، عباس علیپور،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
زمینه و هدف: پشم شیشه به فراوانی در تولید منسوجات و به عنوان یک ماده استحکام بخش در صنایع پلاستیک سازی و همچنین در تولید عایقهای رطوبتی و صوتی کاربردهای فراوان دارد با این حال، اثرات تماس استنشاقی با این ماده و ماهیت این اثرات بر روی سیستم تنفسی، به دقت مورد مطالعه قرار نگرفته و در مورد آن اتفاق نظر وجود ندارد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اختلالات تنفسی احتمالی و تعیین ماهیت عوارض ریوی ناشی از مواجهه استنشاقی با این ماده شیمیایی در کارکنان یکی از واحدهای تولیدی پشم شیشه در شیراز بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع کوهورت تاریخی است. ۴۹ نفر کارگر که به اقتضای شغل در معرض تماس با پشم شیشه بودند و ۴۲ نفر از کارکنان فاقد پیشینه تماس با این ماده به عنوان گروه مرجع از میان تنها کارخانه سازنده پشم شیشه شیرازمورد ارزیابی قرار گرفتند.. برای تمام افراد، فرم پرسشنامه تنفسی استاندارد تکمیل گردید و برای انجام رادیوگرافی ریه به یکی از مراکز درمانی اعزام شدند، همچنین آزمون عملکرد ریوی قبل از شروع کار انجام گرفت. سپس جهت بررسی میزان مواجهه با ذرات پشم شیشه، غلظت قابل تنفس این ماده در نواحی مختلف کارخانه اندازه گیری شد. تحلیل دادههای جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss و آزمونهای تی دانشجویی و زوجی، مجذور کا، تست دقیق فیشر، رگرسیون خطی و لجستیک صورت گرفت.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کار گروه مواجهه یافته بترتیب ۳۴/۷ ± ۶/۳۹ و ۵۹/۵ ± ۲/۱۱ سال بود. غلظت پشم شیشه در واحدهای پر گرد و غبار صنعت (لاین و تیشو) به ترتیب ۵/۴۴ و ۲۷/۶ میلی گرم در متر مکعب هوا برآورد گردید. شیوع علایم تنفسی و یافتههای غیرطبیعی در رادیوگرافی قفسه سینه کارگران و گروه مرجع اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد (۰۵/۰ P> ).
میانگین پارامترهای ظرفیت حیاتی، ظرفیت حیاتی سریع، ظرفیت حیاتی سریع در ثانیه اول و نسبت ظرفیت حیاتی سریع در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی سریع هر چند که در دو گروه متفاوت بود ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (۰۵/۰ P> ). بین متغیر سن و مدت مواجهه با «نسبت ظرفیت حیاتی سریع در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی سریع» رابطه خطی معنی داری وجود داشت (۰۵/۰ P< )، به نحوی که با افزایش این متغیرها این نسبت کاهش می یابد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که پشم شیشه با غلظت و مدت مواجهه فوق الاشاره سبب کاهش قابل توجه و معنی دار ظرفیتهای ریوی و ایجاد تغییرات غیر طبیعی رادیوگرافی ریه و ازدیاد علائم تنفسی نمی گردد.
علیرضا چوبینه، کاوه رحیمی، سلیمه توکلی منش، سید محمد حسینی، سید حمیدرضا طباطبایی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده
زمینه و هدف: سندرم تونل کارپ [۱] (CTS) یکی از شایع ترین نوروپاتی های محیطی است. عواملی همچون حرکات تکراری دست و انگشتان، پوسچر نامناسب مچ دست و اعمال نیرو هنگام گرفتن اشیاء از جمله عوامل خطر مرتبط در ایجاد این سندروم است. در ایران مطالعات بسیار اندکی در خصوص تعیین مشاغل در معرض خطر صورت گرفته است، اما با توجه به این که در بسیاری از مشاغل و کارهایی که به صورت دستی انجام می گیرد حرکات تکراری دست و انگشتان زیاد است، پیش بینی می شود شیوع CTS بالا باشد. این مطالعه اپیدمیوژیک با هدف تعیین توزیع جنسی، سنی، شغلی و دست آسیب دیده در مراجعه کنندگان به بیمارستان های شهید چمران و نمازی شیراز صورت گرفته است.
روش بررسی: این تحقیق به روش بررسی غیر فعال و مطالعه داده های موجود در ۳۰۵ پرونده بیمارانی که با تشخیص CTS در طی سالهای ۸۱ تا ۸۵ به بیمارستانهای چمران و نمازی شیراز مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. متغیرهای سن، جنس، آدرس و تلفن این افراد از پرونده استخراج شد و در مرحله بعد با تماس با آنها (حضوری و تلفنی) جزئیات دقیق در خصوص شغل و وظایف شغلی ایشان تعیین گردید.
یافته ها: از ۳۰۵ نفر جمعیت مورد مطالعه، ۲۲۴ نفر زن(۴/۷۳%) و ۸۱ نفر مرد(۶/۲۶%) بودند. سن این افراد از ۱۴ تا ۸۱ سال متغیر و میانگین آن ۴۳ با انحراف استاندارد ۸۳/۱۴ سال بدست آمد. از کل جمعیت، تنها تماس با ۲۸۶ نفر از بیماران موفقیت آمیز بود. از این تعداد، ۱۶۹ نفر خانه دار (۱/۵۹%)، ۴۵ نفر کار دفتری (۷/۱۵%)، ۴۳ نفر کارگر (۱۵%)، ۱۶ نفر قالیباف (۶/۵%) و ۱۰ نفر خیاط (۵/۳%) بودند. آسیب دیدگی شامل ۱۷۶ مورد در دست راست (۱/۶۰%)، ۷۷ مورد در دست چپ (۳/۲۶%) و ۴۰ نفر در هر دو دست (۷/۱۳%) تعیین شد. عارضه در ۱۹۴ نفر آنان منجر به عمل جراحی شده و در ۱۱۱ مورد، درمانهای دیگر تجویز شده بود.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه حدود ۷۴% موارد CTS در بین زنان وجود داشته است می توان چنین اظهار نمود که این قشر از جامعه به دلیل وضعیت جسمی و فیزیکی و نیز انجام کارهای ظریف و تکراری، بیشتر در معرض خطر می باشند. در بین مشاغل نیز حدود ۶۰% موارد را خانه داران تشکیل می دادند. بنابراین، توجه بیشتر به زنان و نیز طراحی صحیح ابزار کار (به ویژه ابزار آشپزخانه) به منظور پیشگیری از این سندروم پیشنهاد می گردد.
[۱] - Carpal Tunnel Syndrome (CTS)
محمد جواد جعفری، فریبا کوهی، محمد موحدی، تیمور الهیاری،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف : یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر نحوه رفتار افراد در محیط کار، درک کارکنان از ریسکهای موجود در محیط کار میباشد. در پژوهش حاضر تأثیر اجرای آنالیز ایمنی شغلی بر درک ریسک کارگران مشاغل پرمخاطره یک پالایشگاه مورد مطالعه قرار گرفته است.
روش بررسی : ابتدا با استفاده از روش حذف، ۵ شغل پرمخاطره پالایشگاه شناسایی شد. سپس آنالیز ایمنی شغلی برای این مشاغل انجام گردید. قبل و بعد از انجام آنالیز ایمنی شغلی، درک ریسک شاغلین توسط پرسشنامه استانداردی مورد ارزیابی قرار گرفت. این پرسشنامه شامل سؤالات مختلفی است که درک ریسک را از منظرهای مختلفی مورد ارزیابی قرار میدهد. پرسشنامه برای دو حالت قبل و بعد از انجام آنالیز ایمنی شغلی توسط کارگران مشاغل مربوطه تکمیل و نتایج مورد مطالعه قرار گرفت .
یافتهها : بررسی ۵۰ شغل فنی، تولیدی و تعمیراتی موجود در واحد شمالی پالایشگاه نشان داد که ۵ شغل جوشکاری، برشکاری داربستبندی، عایقکاری و لولهکشی به ترتیب جزو پرمخاطرهترین مشاغل این واحد پالایشگاهی است. نتایج نشان داد که اجرای آنالیز ایمنی شغلی، سبب افزایش معنی دار (PValue<۰,۰۱) : اعتقاد شاغلین مورد مطالعه نسبت به وجود عوامل زیان آور در محیط کار، درک ریسک کلی افراد از حوادث تأسیساتی، درک ریسک صدمه به افراد در صورت بروز حوادث، درک کارگران از احتمال آسیبدیدگی در محیط کار، درک کارگران نسبت به موضوع تولید در مقابل ایمنی، درک کارگران نسبت به علل حوادث و اعتقاد آنان نسبت به تجهیزات حفاظت فردی میشود اما این تأثیر در گروههای شغلی، سنی، سابقه کار و تحصیلات متفاوت است.
نتیجهگیری : اجرای آنالیز ایمنی شغلی تاثیر معنیداری بر بهبود درک ریسک کارگران دارد.
سید حمید شریف نیا، علی اکبر حق دوست ، زهرا بهشتی، مصطفی قربانی، معصومه محبوبی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف : واریس اندام تحتانی یکی از شایعترین آسیبهایی است که در نتیجه فعالیتهای شغلی سخت ایجاد و به مرور زمان بر شدت آن افزوده میشود. این آسیبها میتوانند هزینههای زیادی را به فرد و جامعه تحمیل کنند. لذا این مطالعه به منظور بررسی ارتباط عوامل شغلی و دموگرافیک با شدت واریس اندام تحتانی در پرستاران بیمارستانهای آمل انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه بروش توصیفی-مقطعی بروی ۲۰۳ پرستار شاغل در بیمارستانهای شهر آمل انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامهای بود که از طریق مصاحبه و معاینه فیزیکی بر اساس فرم بازنگری استاندارد CEAP تکمیل گردید.
یافتهها : ۱۴۵ نفر از واحدهای مورد پژوهش زن و ۹/۷۳% از پرستاران مبتلا به وریدهای واریسی با شدتهای متفاوت بودند (۷۷- ۶۵ : CI ۹۵). ارتباط معنی داری بین جنس مونث، سن، BM I (۲۱/۱ OR = )، انجام ورزش منظم(۳۱/۰ OR = )، سابقه خانوادگی، وزن و از میان عوامل شغلی، ساعات اضافه کار(۰۱/۱ OR = )، سابقه کار، ایستادن سرپا(۳/۲ OR = ) و نشستن در بخش با شدت ورید های واریسی پا وجود داشت.
نتیجه گیری : با توجه به ابتلا تعداد زیادی از پرستاران این مطالعه به واریس اندام تحتانی با شدتهای متفاوت و تاثیر بسیاری از عوامل شغلی و دموگرافیک، به نظر میرسد آموزشهای لازم به منظور کاهش از کار افتادگی و صرف هزینههای درمانی در جهت تعدیل عوامل خطر و پیشگیری از ایجاد واریس و تشدید آن ضروری باشد.
سیدجلیل میرمحمدی، امیرهوشنگ مهرپرور، حسین سلیمانی، محمدحسن لطفی، حامد اکبری، نصیبه حیدری،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: توسعه علمی و صنعتی منجر به افزایش تولید شده است که با عوارض جانبی مختلفی همراه بوده است، از جمله استرس شغلی، و افزایش بروز بیماریهای اسکلتی ـ عضلانی شغلی. در کشورهای توسعهیافته اختلالات اسکلتی ـ عضلانی یکی از علل شایع غیبت از کار محسوب میشوند. این مطالعه به منظور بررسی اختلالات اسکلتی – عضلانی و استرس شغلی در کاربران رایانه در مقایسه با سایر کارمندان اداری انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مقطعی بر روی ۷۲ نفر از کاربران رایانه (گروه مورد) و ۱۴۵ کارمند اداری (گروه شاهد) انجام شده است. در این مطالعه برای بررسی اختلالات اسکلتی ـ عضلانی، و استرس شغلی به ترتیب از پرسشنامههای نوردیک و Osipow استفاده شده است. پرسشنامهها به صورت مصاحبه مستقیم پر شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمونهای تی، مجذور کای، فیشر و رگرسیون لجستیک انجام شد.
یافتهها: فراوانی اختلالات اسکلتی ـ عضلانی در گروه مورد در ۱۲ ماه گذشته در نواحی گردن، شانه، آرنج، مچ و کمر به ترتیب ۵/۴۶ ٪ ، ۳/۲۰ ٪ ، ۱/۵ ٪ ، ۴/۱۲ ٪ و ۶/۵۷ ٪ بود. فراوانی شکایات اسکلتی ـ عضلانی در نواحی گردن، شانه، و مچ دست و میانگین نمره استرس شغلی در گروه مورد از گروه شاهد بالاتر و تفاوت موجود از نظر آماری معنادار بود.
نتیجهگیری: کار با رایانه به عوان یکی از مشاغل پرخطر برای ایجاد اختلالات اسکلتی ـ عضلانی مطرح است. در این مطالعه نیز فراوانی اختلالات اسکلتیـ عضلانی بویژه در نواحی پرخطر برای این شغل، در این افراد از سایر کارمندان اداری بالاتر بوده است. بررسی بیشتر به منظور تعیین وضعیتها و نقاط غیرارگونومیک کاری در این افراد توصیه میشود.
محسن گل پرور، محمد علی نادی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: تقویت وفاداری در کنار رعایت اصول عدالت در فضای سازمان منجر به تقویت سلامتی نگرشی کارکنان که برای عملکرد کارآمد و مؤثر ضروری است، میشود. با توجه به همین مسئله در این پژوهش نقش وفاداری و عدالت بر سلامتی نگرشی کارکنان (در قالب رضایت و تعهد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای همبستگی است. جامعه آماری پژوهش ۷۰۰ نفر از کارکنان یک سازمان وابسته به وازت نفت در اصفهان بودند که از بین آنها، ۲۴۶ نفر به شیوهی تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامههای پژوهش شامل پرسشنامه سه سؤالی تقویت و پاداش وفاداری، پرسشنامه ۶ سؤالی عدالت توزیعی، پرسشنامه ۶ سؤالی عدالت رویهای، پرسشنامه ۵ سؤالی تعهد عاطفی و پرسشنامه ۴ سؤالی رضایت شغلی بودند. دادههای حاصل از پرسشنامهها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادله ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: شواهد حاصل از تحلیل یافتهها نشان داد که تقویت و پاداش وفاداری با هر دو بعد عدالت توزیعی و رویهای (به ترتیب ۷۵۷/۰ و ۶۶/۰) دارای رابطه مثبت قابل توجهی است. این امر تأییدی بر فرضیه اول پژوهش بود. امّا بررسی فرضیه دوم نشان داد که عدالت توزیعی متغیر واسطهای کامل در رابطه تقویت و پاداش وفاداری با رضایت شغلی است. بررسی فرضیه سوم نیز نشان داد که عدالت رویهای واسطه رابطه تقویت و پاداش وفاداری با تعهد عاطفی نیست.
نتیجهگیری: شواهد حاصل از این تحقیق گویای آن است که برای تقویت سلامت نگرشی در دو حوزهی رضایت و تعهد، باید وفاداری کارکنان به شیوهای عادلانه و منصفانه پاداش داده شود.
علیرضا مرادی، احسان مصطفوی، عباس مرادی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: کارکنان مراکز بهداشت و درمان بعلت مواجهات شغلی در معرض خطر بالای ابتلا به عفونت های انتقالی از راه خون نظیر هپاتیت B ، هپاتیت C و ایدز در اثر فرو رفتن اجسام نوک تیز در بدن میباشـــند . هدف از این مطالعه بررسی شیوع فرو رفتن اجسام نوک تیز در بدن و عوامل مرتبط با آن در کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان بهار بوده است.
روش بررسی: این مطالعه در سال ۱۳۸۶ و به روش مقطعی بر روی ۱۸۲ نفر از کارکنان بهداشتی و درمانی شهرستان بهار انجام گرفت. اطلاعات مربوط از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استقاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کای مربع و آنالیز رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه فراوانی آسیب های شغلی در طول مدت خدمت ۷/۵۷ درصد بود. بیشترین وسیله آسیب رسان در این مطالعه، سر سوزن سرنگ (۸/۸۴درصد) و شایع ترین مرحله خدمت بهداشتی درمانی منجر به آسیب، برگرداندن در پوش سر سوزن(۶/۲۸درصد) بوده است. کاردان ها و کارشناسان آزمایشگاه (۷/۹۱ درصد) بیشترین تماس های شغلی را داشته اند(۰۵/۰ > P ). ۵/۹۰ درصد از کارکنان پس از صدمات شغلی، فقط به شستشوی محل آسیب با آب و صابون بسنده نموده بودند. با افزایش سابقه کار احتمال سابقه آسیب نیز افزایش می یافت(۱۲/۱- ۰۳/۱ CI= ،۰۷/۱ OR= )، اما بین جنس و سن کارکنان و آسیب شغلی ارتباط معنی دار مشاهده نگردید .
نتیجه گیری: این مطالعه نشان دهنده بالا بودن فراوانی تماس شغلی با خون در بین کارکنان مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بهار می باشد. آموزش راه های انتقال بیماری های منتقله از راه خون ، بکارگیری احتیاطات استاندارد و افزایش راهکار های محافظت کننده توصیه می گردد .
مسعود نقاب، احمد سلطان زاده، احمد عباس علیپور،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
سابقه و اهداف: مواجهه با گردوغبار آرد و آلرژن های مربوطه یکی از علل شایع بیماری شغلی راههای هوایی و آسم شغلی می باشد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثرات تنفسی مواجهه شغلی با غلظت های زیاد گردوغبار آرد بود.
مواد و روشها: در این بررسی که در سال ۱۳۸۴ در یکی از صنایع تولید آرد در استان فارس صورت گرفت، ۶۷ نفر کارگر مرد تشکیل می داد (۳۵ نفر مواجهه یافته و ۳۲ نفر مرجع) مورد مطالعه قرار گرفتن و میزان شیوع علائم تنفسی و اختلالات عملکردی ریه در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین میزان مواجهه افراد با گردوغبار آرد نیز با روش های استاندارد تعیین گردید. نتایج حاصله با استفاده از آزمون های آماری تی دانشجویی، مجذور کای یا آزمون دقیق فیشر و همچنین
مدل رگرسیون چند متغیره خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: غلظت گردوغبارآرد بیش از حد مجاز مواجهه شغلی با این ماده برآورد گردید. بعلاوه شیوع علائم بیماریهای تنفسی مثل سرفه منظم، سرفه توام با خلط، خس خس، بلغم و تنگی نفس در افراد مواجهه یافته بیشتر از گروه مرجع بود. به همین ترتیب پارامترهای عملکردی ریه به شکل معنی داری در گروه مواجهه یافته کاهش یافته بود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان می دهد که پس از کنترل اثر متغیرهایی نظیر سن و اعتیاد به سیگار و دیگر متغیرها، یک رابطه قوی بین مواجهه با گردوغبار آرد و شیوع علائم تنفسی و اختلالات عملکردی ریه وجود دارد.