دوره 12، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 76-66 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehdashti A, Hafezi R. Health, safety and environmental risk assessment in an academic laboratory: A case study. ioh 2015; 12 (1) :66-76
دهدشتی علیرضا، حافظی رودابه. ارزیابی ریسک بهداشت، ایمنی و محیط زیست در آزمایشگاه دانشگاهی: یک مطالعه موردی. سلامت كار ايران. 1394; 12 (1) :66-76

دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ، dehdashti@semums.ac.ir

زمینه و هدف: آزمایشگاه های دانشگاهی مکان هایی برای انجام فرآیندهای متنوع آزمایشگاهی محسوب می شوند. عوامل زیان آور فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و مکانیکی در محیط آزمایشگاه وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر شناسایی و ارزیابی خطرات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی در یک آزمایشگاه دانشگاهی می باشد.

روش بررسی: طرح مطالعه به صورت موردی اجرا گردید. با درنظر گرفتن محیط آزمایشگاهی مورد مطالعه، چک لیست طراحی گردید. با توجه به اهداف مطالعه متغیر های مورد نیاز برای ارزیابی در حیطه های بهداشت و سلامت، ایمنی و محیط زیست در چک لیست گنجانده شد. در جمع آوری دادها از روش مشاهده و مصاحبه با 10 نفر از کارشناسان آزمایشگاه استفاده شده است.

یافته ها: نتایج به دست آمده از چک لیست نشان داد موارد عوامل مخاطره آمیز مرتبط با بهداشت، ایمنی و پیامدهای زیست محیطی را به ترتیب 15، 42 و 10 مورد بوده است. بر اساس رتبه ریسک ، بنزن، هیدروکسید سدیم، اسید استیک و اسید سولفوریک پرخطرترین و EDTA، کرومات پتاسیم و فنل کم خطر ترین بودند. بر اساس درجه ریسک، بنزن مخاطره آمیزترین ترکیب به لحاظ بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی را به خود اختصاص داد.

نتیجه گیری: در ارزیابی ریسک آزمایشگاهی باید عوامل مخاطره آمیز ار نظر بهداشتی ، ایمنی و محیط زیست بررسی شوند. در هر برنامه پیشگیری برای اجرای اقدامات اصلاحی ضروری است درجه احتمال خطر عوامل، مورد نظر قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارزیابی و مدیریت ریسک
دریافت: 1392/11/8 | پذیرش: 1393/11/17 | انتشار: 1394/3/25