دوره 12، شماره 6 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 6 صفحات 80-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mokarami H, Taghavi S, Taban E. Psychosocial factors and Their Relationship to Health-Related Quality of Life in an industrial factory in Yasuj City . ioh 2016; 12 (6) :69-80
مکرمی حمیدرضا، تقوی سید محمد، تابان ابراهیم. عوامل اجتماعی-روانی و ارتباط آنها با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در یک شرکت صنعتی در شهر یاسوج. سلامت كار ايران. 1394; 12 (6) :69-80

گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران. ، hamidreza.mokarami@yahoo.com

زمینه و هدف: ارتباط بین عوامل اجتماعی- روانی با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (HRQOL) در بین جمعیت کارکنان صنعتی ایران انجام نشده است. این مطالعه با هدف بررسی این ارتباط در بین کارکنان یک شرکت آرایشی بهداشتی در شهر یاسوج انجام شده است.

روش بررسی: این مطالعه مقطعی در بین 167 نفر از کارکنان شرکت انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و عوامل اجتماعی-روانی، از نسخه فارسی پرسشنامه خلاصه شده کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی ( (P-WHOQOL-BREF و نسخه فارسی پرسشنامه محتوای شغلی (P-JCQ) استفاده شد. با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته، عوامل اجتماعی- جمعیت شناختی، مرتبط با سلامت و مرتبط با کار ارزیابی شدند.

یافته‌ها: میانگین (انحراف معیار) نمره حیطه‌های سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیطHRQOL   به ترتیب برابر با (9/2) 4/13، (7/2) 8/13، (5/3) 5/14 و (4/2) 1/13 بدست آمد. نتایج آنالیز رگرسیون خطی چندگانه سلسله مراتبی نشان داد عوامل حمایت سرپرستان، وضعیت کیفیت خواب و نظام کاری پیش‌بینی‌کننده‌های مهم حیطه‌های HRQOL بودند.

نتیجه گیری: برای بهبود سطح HRQOL کارکنان، برنامه‌های مداخله‌ای باید بیشتر بر بهبود وضعیت حمایت اجتماعی، بهبود وضعیت کیفیت خواب، افزایش فعالیت‌های ورزشی و کاهش مصرف سیگار و کنترل خطرات محیط کار متمرکز شوند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ماکروارگونومی
دریافت: 1393/7/30 | پذیرش: 1394/2/20 | انتشار: 1394/10/5