زمینه و هدف: توجه به ایمنی سایت های فرآیندی مجاور اماکن مسکونی بخصوص در کلانشهرها از دیدگاه مهندسی ایمنی و مدیریت ریسک اهمیت زیادی دارد. این مطالعه با هدف شناسایی کانونهای خطر انفجار در ایستگاههای تقلیل فشار گاز شهری (TBS) و تجزیه و تحلیل کیفی و کمی علل وقوع آنها و برآورد میزان احتمال وقوع نشتی در این ایستگاهها انجام گرفت.
روش بررسی: جهت شناسایی کانونهای خطر و تحلیل کیفی نقصها از روش حالات شکست و تجزیه و تحلیل اثرات آن (FMEA) و برای تعیین احتمال بروز حوادث مرتبط از روش آنالیز درخت خطا (FTA) استفاده گردید. جهت برآورد میزان احتمال رویدادهای پایه درخت خطا از نظرات خبرگان و بانک های داده مرتبط استفاده گردید.
یافته ها: تعداد ده کانون خطر انفجار در ایستگاههایTBS شناسایی گردید. در مجموع 67 نقص در وقوع نشتی گاز از سنسینگ که دارای بیشترین عدد اولویت ریسک (RPN=24 ) بود مشخص شد. همچنین سیستم ارت ایستگاه با عدد اولویت RPN=4 کمترین مقدار عدد اولویت ریسک را داشت. نتایج نشان داد که احتمال نشت گاز از سنسینگ برابر 52/0 در سال میباشد. نقص فرآیندی (FP =0.334) بیشترین و علل مکانیکی (FP=0.062) کمترین سهم در رقوع نشت گاز از سنسینگ را دارند.
نتیجه گیری: پیشگیری و کنترل نشتی گاز از سنسینگ و جلوگیری از وقوع نقصهای فرآیندی و رفتارهای ناایمن در کاهش ریسک انفجار ایستگاههای تقلیل فشار گاز شهری اهمیت قابل توجهی دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |