دوره 12، شماره 5 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 5 صفحات 52-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadfam I, Shafikhani A, Shafikhani A, Taheri F. Providing an early warning framework to identify, assess and control the human performance influencing factor. ioh 2015; 12 (5) :43-52
محمدفام ایرج، شفیع خانی علی اکبر، شفیع خانی عباس، طاهری فرشته. ارائه یک الگوی هشدار سریع برای شناسایی، ارزیابی و کنترل فاکتورهای موثر بر عملکرد. سلامت كار ايران. 1394; 12 (5) :43-52

دانشگاه علوم پزشکی همدان ، ali.shafikhani@yahoo.com

زمینه و هدف: ریشه‌یابی حوادث در صنایع نشان می‌دهد بهینه‌سازی فاکتورهای موثر بر عملکرد نقش اساسی در کاهش وقوع حوادث دارد. این عوامل پویا و پیچیده‌اند و ممکن است بین آن‌ها وابستگی وجود داشته باشد؛ بنابراین محیط های محیط کار باید به صورتی جامع مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گیرند. هدف اصلی این مطالعه ارائه یک الگوی هشدار سریع برای مدیریت فاکتورهای موثر بر عملکرد انسانی در یک صنعت خودرو سازی بود.

روش بررسی: در این تحقیق یک مدل هشدار سریع ارائه‌شده است که ریسک فاکتورهای موثر بر عملکرد انسان را پیش‌بینی می‌نماید. از آنجائیکه فاکتورهای ایجاد کننده خطا از نظر ساختاری پیچیده اند از روش فرآیند تحلیل شبکه‌ای فازی برای مدلسازی استفاده شد. با استفاده از مدل پیشنهادی ریسک احتمالی سیستم‌های کاری پیش از آنکه منجر به حادثه گردد تعیین و متناسب با آن اقدامات کنترلی انجام گرفت. این مدل در دو پروژه بزرگ در صنعت خودروسازی تست گردید.

یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد شاخص ریسک در پروژه اول و دوم به ترتیب 391/0 و197/0 است. با توجه به اینکه مقدار این شاخص در پروژه اول بیشتر از مقدار مجاز ارائه‌شده توسط مدل بود لذا بدون توقف سیستم، اقدام اصلاحی متناسب با ریسک فاکتورهای شناسایی‌شده انجام شد.

نتیجه‌گیری: این سیستم می‌تواند با پیش‌بینی ریسک‌فاکتورهای موثر بر عملکرد انسانی و ارزیابی آن‌ها به‌عنوان یک سیستم هشداردهنده سریع عمل کند. خروجی این سیستم منجر به بهبود عملکرد افراد و ارتقاء سطح ایمنی می­شود.

واژه‌های کلیدی: ایمنی، فازی، عملکرد انسانی، حادثه
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی