دوره 13، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 98-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hoboubi N, Choobineh A, Keshavarzi S, kamari ghanavati F, Khalife M. Investigating the effects of work-related psycho-social factors on neck disorders among office personal of Shiraz University of Medical Science. ioh 2016; 13 (1) :91-98
حبوبی ناصر، چوبینه علیرضا، کشاورزی ساره، کمری قنواتی فاطمه، خلیفه مریم. بررسی ارتباط فاکتورهای روانی-اجتماعی مرتبط با کار در بروز اختلالات ناحیه گردن در پرسنل اداری دانشگاه علوم پزشکی شیراز. سلامت كار ايران. 1395; 13 (1) :91-98

دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، alrchoobin@sums.ac.ir

زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی ناحیه گردن یکی از عوامل اصلی در افزایش غیبت های شغلی کارکنان، تغییر شغل افراد و هزینه های درمانی می باشد. در این میان عوامل گوناگونی در وقوع این اختلالات موثر می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط فاکتورهای روانی-اجتماعی مرتبط با کار در بروز گردن درد در پرسنل اداری دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام پذیرفت.

روش بررسی: در این مطالعه cross-sectional، 224 نفر از واحد های مختلف اداری دانشگاه علوم پزشکی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محتوی شغلی و پرسشنامه نوردیک ناحیه گردن به صورت مصاحبه در محل کار جمع آوری شدند. برای تعیین عوامل موثر روانی- اجتماعی و دموگرافیک بر اختلالات ناحیه گردن از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.

یافته ها: طی 12 ماه گذشته، 7/71% کارکنان از اختلالات اسکلتی- عضلانی ناحیه گردن رنج برده اند. از این میزان 3/67% موارد گردن درد در ارتباط با شرایط کاری می باشد. آزمون آماری نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی ناحیه گردن در کارکنان اداری با فشارهای روانی (عدم در اختیار داشتن زمان کافی) و سابقه کار ارتباط معنی دار دارد.

نتیجه گیری: اختلالات اسکلتی- عضلانی ناحیه گردن در کارکنان اداری دانشگاه علوم پزشکی شیراز از شیوع بالایی برخوردار است. در میان عوامل گوناگون مورد بررسی، عدم در اختیار داشتن زمان کافی و همچنین سابقه کار از جمله عوامل مرتبط با اختلالات ناحیه گردن تعیین شد. هرگونه برنامه مداخله ای جهت پیشگیری یا کاهش وقوع MSDs ناحیه گردن در میان کارکنان اداری مورد مطالعه می بایست بر این دو عامل متمرکز گردد.

نوع مطالعه: Full Text | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1393/11/28 | پذیرش: 1394/8/24 | انتشار: 1395/2/21