دوره 14، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

azimi M, vosoughi S, miri lavasani M. Evaluating the effect of Balanced Scorecard model (BSC) on performance of Health, Safety and Environment Management System (HSE-MS): (A Case Study). ioh 2017; 14 (2) :1-14
عظیمی مهناز، وثوقی شهرام، میری لواسانی محمدرضا. بررسی تأثیر کاربرد مدل کارت امتیازی متوازن (BSC) بر عملکرد سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE-MS)، (یک مطالعه موردی). سلامت كار ايران. 1396; 14 (2) :1-14

عضو هیات علمی، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، vosoughi.sh@iums.ac.ir

زمینه و هدف: یک سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) هر چند هم در پیاده ­سازی و استقرار موفق باشد ولی تضمینی در کیفیت عملکرد آن وجود ندارد، بنابراین وجود یک سیستم ارزیابی عملکرد جامع جهت نظارت، ارزیابی و بهبود مستمر این سیستم­ ها امری ضروری است و چنانچه این ارزیابی­ ها بر مبنای برنامه­ ریزی استراتژیک سازمان استوار باشد، در مسیر صحیحی قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی تأثیر پیاده­ سازی کارت امتیازی متوازن (BSC) در بهبود عملکرد سیستم مدیریت HSE در یکی از شرکت­ های بزرگ تولیدی کشور می­ باشد.

روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است که به لحاظ ماهیت، کاربردی و به لحاظ روش اجرا پیمایشی می­ باشد. طی مراحل تحقیق، ابتدا مطالعات گسترده­ ای بر مبنای نظری انجام و سپس مدل BSC در سیستم HSE شرکت، پیاده ­سازی شد. در مرحله بعد، یک مدل مفهومی ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت HSE در قالب کارت امتیازی متوازن طراحی گردید و توسط مدل طراحی شده، عملکرد سیستم مدیریت HSE، قبل و بعد از پیاده ­سازی BSC مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت.

یافته ­ها: یافته­ های پژوهش نشان می­ دهد که بعد از پیاده­ سازی BSC، سیستم مدیریت HSE از میان 67 شاخص عملکردی مورد بررسی، در 43 شاخص (64/2 %) پیشرفت داشته است و عمده این پیشرفت در منظر فرآیندهای داخلی و مشتریان قابل مشاهده است. در منظر رشد و یادگیری عملکرد ضعیف­تری نسبت به سایر منظرهای استراتژیک وجود دارد، بنابراین سازمان باید با فراهم ساختن بستری برای رشد و یادگیری در حوزه HSE اهتمام بیشتری بورزد.

نتیجه­ گیری: نتایج این مطالعه موردی نشان داد که پیاده­ سازی BSC می­تواند منجر به بهبود عملکرد سیستم مدیریت  HSE گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: HSE
دریافت: 1394/10/19 | پذیرش: 1395/3/31 | انتشار: 1396/4/18