دوره 14، شماره 3 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khadem M, Faridbod F, Norouzi P, Rahimi Foroushani A, Ganjali M R, Yarahmadi R. Designing and Development of an Electrochemical Sensor Modified with Molecularly Imprinted Polymer and Carbon Nanotubes for Evaluation of Occupational and Environmental Exposures to Dicloran Pesticide . ioh 2017; 14 (3) :1-12
خادم منیره، فریدبد فرنوش، نوروزی پرویز، رحیمی فروشانی عباس، گنجلی محمد رضا، شاه طاهری سید جمال الدین و همکاران.. طراحی و توسعه یک حسگر الکتروشیمیایی اصلاح شده با پلیمر قالب مولکولی و نانولوله های کربنی به منظور ارزیابی مواجهات محیطی و شغلی با آفت کش دی‌کلران. سلامت كار ايران. 1396; 14 (3) :1-12

دکترای بهداشت حرفهای، استاد، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، shahtaheri@tums.ac.ir

زمینه و هدف: آفت کش دی‌کلران برای مهار رشد اسپور قارچ ها بر روی محصولات کشاورزی استفاده می شود. به دلیل کاربرد روزافزون آفت کش ها، امکان ارزیابی مواجهه های شغلی و محیطی توسط روش های تجزیه دقیق و معتبر، ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف طراحی حسگری با گزینش پذیری بالا برای تعیین مقدار دی کلران در نمونه های محیطی و بیولوژیکی انجام شد.

روش بررسی: نانولوله های کربنی و پلیمر قالب مولکولی (MIP) به عنوان اصلاح کننده در ساختار حسگر مورد استفاده قرار گرفتند. ابتدا MIP سنتز شده و در ساختار الکترود خمیر کربنی (CP)به کار گرفته شد. ترکیب این الکترود (حسگر)، بهینه سازی شده و برای تعیین غلظت آنالیت استفاده گردید. در این مطالعه جهت تعیین مقدار دی‌کلران از روش تجزیه الکتروشیمیایی با عنوان ولتامتری موج مربعی استفاده گردید. پارامترهای تأثیر گذار بر پاسخ حسگر مانند pH استخراج، pH آنالیز، غلظت الکترولیت و شرایط دستگاهی مانند فرکانس و دامنه موج مربعی با انجام آزمایشاتی انتخاب شدند و پاسخ حسگر برای تعیین مقدار دی کلران ثبت گردید.

یافته ها: طبق نتایج، حسگر مورد نظر توانایی تشخیص و گزینش پذیری بسیار بالایی داشت. بازهی خطی به دست آمده برای منحنی کالیبراسیون6-10×5 تا 9-10×5 مولار و حد تشخیص روش 10-10×8/4 مولار محاسبه گردید. نتایج هم‌چنین حاکی از عدم تداخل سایر ترکیبات موجود در ماتریکس نمونه های ادرار، آب آشامیدنی و آب رودخانه بر روی پاسخ حسگر می باشد.

نتیجه گیری: حسگر الکتروشیمیایی می تواند برای تعیین مقدار آنالیت ها در نمونه های مختلف با موفقیت و بدون نیاز به مرحله آماده سازی خاص و پیچیده ای استفاده شود.

نوع مطالعه: Full Text | موضوع مقاله: روشهای نوین سم شناسی
دریافت: 1395/2/20 | پذیرش: 1395/12/9 | انتشار: 1396/4/20