دوره 14، شماره 4 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 95-102 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazemhaghighi M, Saremi M. The situation of anthropometric databank in Iran: a review study. ioh 2017; 14 (4) :102-95
کاظم حقیقی مهناز، صارمی مهناز. بررسی وضعیت پایگاه اطلاعات آنتروپومتریک در ایران : مطالعه مروری. سلامت كار ايران. 1396; 14 (4) :102-95

دانشگاه ع پ شهید بهشتی ، saremim@yahoo.com

زمینه و هدف: نیاز اولیه ­ی طراحی انسان­- محور، دسترسی به پایگاه اطلاعات آنتروپومتریک است. محققین مختلف ایرانی با هدف گردآوری داده‌های موردنیاز برای طراحی ایستگاه‌های کاری، مطالعاتی را انجام داده‌اند. مطالعه حاضر سعی دارد تا با مروری جامع بر کلیه مستندات موجود، جایگاه کنونی و مسیر مطالعات آتی را تعیین نماید.

روش بررسی: جهت یافتن مطالعات و مستندات مرتبط با مقاله حاضر در پایگاه داده Google scholar و پایگاههای داده‌های داخلی جهاد دانشگاهی (SID)، ایران‌مدکس (Iranmedex)، مجیران (Magiran)، مدلیب (MedLib) و سیویلیکا (Civilica) با استفاده از کلمات کلیدی در رابطه با ابعاد آنتروپومتریک بزرگسالان ایرانی جستجو صورت گرفت. 699 مقاله در پایگاه‌های داده‌های داخلی و 900 مقاله در  پایگاه داده Google scholar مورد بررسی قرار گرفت که معیار ورود به مطالعه، انطباق هدف آن با اندازه‌گیری ابعاد بدنی جمعیت بزرگسال ایرانی برای اهداف طراحی ایستگاه کار یا ابزار و تجهیزات بود.

یافته ها: بطور کلی 99/4 درصد از کل مطالعات بدست آمده مورد بررسی قرار گرفته و تعداد 25 مقاله، حائز شرایط ورود به مطالعه بودند. مستندات موجود مربوط به بازه زمانی سال های 1356 تا 1393 می‌باشد که از نظر روش کار و از نظر نتایج حاصله با یکدیگر مقایسه شدند.

نتیجه گیری: نتایج حاصل از بررسی نشان داد که کاربرد جداول موجود در طراحی برای جمعیت عمومی بزرگسالان ایرانی با محدودیت‌هایی مواجه است. پیشنهاد می‌شود علاوه بر اهتمام به تصحیح و به روز رسانی جداول آنتروپومتری موجود، نسبت به تهیه پایگاه جامع داده‌های آنتروپومتریک بزرگسالان ایرانی اقدام گردد.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1395/3/12 | پذیرش: 1395/9/29 | انتشار: 1396/9/13