دوره 14، شماره 5 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 5 صفحات 152-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

Firouzi Jahantigh F, Ostovare M. Performance evaluation of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences using a hybrid model of data envelopment analysis and PROMETHEE method. ioh 2017; 14 (5) :140-152
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1969-fa.html
فیروزی جهانتیغ فرزاد، استواره مریم. ارزیابی عملکرد بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از مدل ترکیبی تحلیل پوششی داده‌ها و روش پرومته. سلامت كار ايران. 1396; 14 (5) :140-152

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1969-fa.html

دانشگاه سیستان و بلوچستان ، Firouzi@eng.usb.ac.ir

زمینه و هدف: محدود بودن منابع اقتصادی و سرمایه‌گذاری در بیمارستان‌های آموزشی دانشگاهی، مسئله‌ای مهم به شمار می‌رود. بنابراین تخصیص بهینه بودجه و منابع موجود، تأثیر زیادی در ارائه خدمات مناسب درمانی و افزایش کارایی بیمارستان‌ها دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی عملکرد و تعیین کارایی بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌باشد.
روش بررسی: در این مطالعه، با به‌کارگیری تحلیل پوششی داده‌ها، کارایی 40 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس و با رویکرد ورودی و خروجی محور، توسط پنج ورودی و هشت خروجی مورد ارزیابی قرارگرفته است. درنهایت رتبه‌بندی واحدهای کارا با استفاده از روش پرومته صورت گرفته است.
یافته‌ها: نتایج حاصل از روش تحلیل پوششی داده‌ها نشان می‌دهد که 13 بیمارستان از مجموع 40 بیمارستان دارای کارایی کمتر از یک بوده و ناکارا محسوب می‌شوند. روش رتبه‌بندی پرومته، بیمارستان 20 را با مقدار جریان خالص 7452/0 به‌عنوان بهترین بیمارستان در بین بیمارستان‌های کارا تعیین کرده است.
نتیجه‌گیری: تحلیل حساسیت صورت گرفته روی اوزان، نشان می‌دهد که نتایج حاصل از مدل قابل‌اطمینان بوده و از کارایی بالایی برخوردار است و مدیران ارشد مراکز درمانی می‌توانند با استفاده از نتایج این رویکرد، برنامه‌ریزی لازم را جهت استفاده بهینه از منابع خود به‌کارگیرند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارزیابی سیستم های مدیریتی و ممیزی ها سیستماتیک
دریافت: 1395/9/12 | پذیرش: 1396/7/16 | انتشار: 1396/10/18