دوره 14، شماره 6 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 6 صفحات 147-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ghanbaran A, Ebrahimpour R, Payedar Ardakani P, Tohidi Moghadam M. The Role of Lighting, Window Views and Indoor Plants on Stress Reduction of Offices’ Staffs by Psychophysics method. ioh 2018; 14 (6) :135-147
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1985-fa.html
قنبران عبدالحمید، ابراهیم پور رضا، پایه دار اردکانی پگاه، توحیدی مقدم مریم. بررسی نقش نور طبیعی، دید و منظر بر کاهش استرس کارمندان در فضاهای اداری با استفاده از روش روان فیزیک. سلامت كار ايران. 1396; 14 (6) :135-147

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1985-fa.html


دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران ، ghanbaran@srttu.edu
چکیده:   (4217 مشاهده)

زمینه و هدف: استرسِ شغلی، یکی از مهم­ترین معضلات دنیای امروز است که علاوه بر تأثیرگذاری جسمی و روانی کارمندان، کارایی افراد را کاهش داده و بنابراین بهره­وری سازمان­ها و اقتصاد آنها را تحت تأثیر قرار می­دهد. از طرف دیگر، با نگاهی به وضعیت فضاهای اداری در جهان و تغییر آن از اوایل قرن بیستم و مقایسه­ی آن با کشور ایران، ضرورت انجام پژوهش و ایجاد دگرگونی در طراحی فضاهای اداری ایران نیز احساس می­شود. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل نقش عوامل طبیعی نور، دید و منظر بر کاهش استرس کارمندان فضاهای اداری می­باشد.

روش بررسی: برای دستیابی به این منظور، از روش روان­ـ­فیزیک استفاده گردید. همچنین برای سنجش شرایط استرس­زا در مقابل شرایط با استرس ناچیز، آزمونی پژوهشگر­ساخت بر پایه­ی آزمون استروپ رنگ­ـ­کلمه به کار گرفته شد و داده­های حاصل از 40 آزمون­شونده، توسط نرم­افزار متلب (MATLAB) تحلیل گشت. این آزمون شوندگان دبیران دعوت شده از تمامی استان­های کشور بودند.

یافته ­ها: تحلیل آزمون نشان داد که زمان واکنش افراد در محرک­های نمایش­دهنده­ی فضاهای فاقد نور طبیعی، دید و منظر بیشتر است و میانگین زمان پاسخ در تصاویر ناخوشایند، به صورت معنادار، بیشتر از میانگین زمان پاسخ در تصاویر خوشایند می­باشد (P<0.1).

نتیجه ­گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سه عامل نور و روشنایی، دید و منظر در کاهش استرس کارمندان نقش مؤثری دارند، بنابراین پیشنهاد می­شود که طراحان با در نظر گرفتن این سه عامل، محیط­های با استرس کمتر، پویا و خوشایند را برای کارمندان خلق نمایند.

متن کامل [PDF 710 kb]   (2974 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل فیزیکی محیط کار
دریافت: 1395/9/27 | پذیرش: 1396/3/17 | انتشار: 1397/1/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb