دوره 16، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 71-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soltanzadeh A, Heidari H, Arsang S, Andarzkhora L, Houshyar F, Mahmudi M et al . Regression Models of Some Anthropometric Dimensions Based on Stature: A Case Study among Students 18 to 26 Years. ioh 2019; 16 (4) :59-71
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2544-fa.html
سلطانزاده احمد، حیدری حمیدرضا، ارسنگ شهرام، اندرزخورا لیلا، هوشیار فاطمه، محمودی مریم و همکاران.. مدل های رگرسیونی پیش بینی کننده برخی ابعاد آنتروپومتریک استاتیکی بر مبنای طول قد: مطالعه موردی در بین دانشجویان 18تا 26 سال. سلامت كار ايران. 1398; 16 (4) :59-71

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2544-fa.html


مرکز تحقیقات آلاینده های محیطی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران ، Hr.heidari.tums@gmail.com
چکیده:   (2883 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف:
دسترسی به ابعاد آنتروپومتریکی هر جامعه امری ضروری در طراحی تجهیزات می باشد. علیرغم اعتبار و دقت بالای وسایل و روش های مستقیم سنجش ابعاد آنتروپومتری، بدلیل محدودیتهای کاربرد این نوع روشها بویژه در محیط های شغلی استفاده از روش های غیر مستقیم اهمیت ویژه ای پیدا نموده است. در این راستا، توجه به روابط بیومتریک ابعاد بدنی می­تواند مفید واقع گردد. چرا که در صورت یافتن رابطه معنی دار بین یک یا چند بعد آنتروپومتری با سایر ابعاد بدنی می­توان با صرف زمان و هزینه اندک و بدون نیاز به تخصص خاص، ویژگی­های آنتروپومتریک مورد نیاز افراد را در محیط­های کار با درجه اطمینان بالایی برآورد نمود. از اینرو این مطالعه به بررسی رابطه رگرسیونی بین ابعاد مختلف نسبت به قد افراد در یک جمعیت مشخص می پردازد.
روش بررسی:
در این مطالعه 206 نفر از دانشجویان در گستره سنی 18 تا 26 سال مورد بررسی قرار گرفتند. ابعاد مورد سنجش در این مطالعه شامل 20 بعد در وضعیت ایستاده و 18 بعد در وضعیت نشسته بودند. برای سنجش افراد از وسایل سنجش مستقیم همچون آنتروپومتر، کالیپر، کولیس و متر نواری استفاده گردید. نتایج مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بطوری که با استفاده از شاخصهای پراکندگی و صدک های 5، 50 و 95، همچنین میانگین و انحراف معیار، توزیع داده های آنتروپومتری مورد بررسی نشان داده شد.  همچنین به منظور بررسی روابط بیومتریک ابعاد مختلف نسبت به قد افراد در جمعیت مورد مطالعه از مدل های رگرسیون چندگانه خطی استفاده گردید. در این مدلها، رابطه بیومتریک ابعاد مختلف بدن بر اساس بعد قد که به سادگی سنجش آنها امکان پذیر بود در وضعیت های استاتیکی نشسته و ایستاده مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها:
بطور کلی  مقادیر اغلب داده های آنتروپومتریک مورد سنجش در خانم ها کوچکتر از آقایان بوده است(05/0P<). در فاصله اطمینان 95% در بین زنان، چنگش ایستاده، طول اندام فوقانی و ارتفاع آرنج به ترتیب با داشتن ضرایب همبستگی 791/0، 742/0 و 737/0 بیشترین تناسب را با بعد قد نشان داده اند و سایر ابعاد همبستگی متوسط و ضعیفی با بعد قد داشته اند. در مردان ارتفاع شانه، ارتفاع چشم و طول اندام فوقانی به ترتیب با ضریب همبستگی 944/0، 867/0 و 840/0 بیشترین ارتباط را با بعد قد نشان داده اند. بطور کلی 12 معادله رگرسیونی برای ابعاد ایستاده نسبت به قد در بین زنان و 14 معادله رگرسیونی برای ابعاد ایستاده نسبت به قد در بین مردان حاصل گردید. مقادیر متناظر آن برای ابعاد نشسته به ترتیب برای زنان و مردان 14 و 12 معادله رگرسیونی بوده است.
نتیجه گیری:
با توجه به محدودیتهای سنجش ابعاد آنتروپومتریک در هنگام طراحی، استفاده از روابط بیومتریک می تواند بعنوان یک روش غیر مستقیم عملی، سریع و جایگزین قابل قبول پیشنهاد گردد. بر اساس نتایج این مطالعه، می توان بعد قد را به عنوان یک بعد شاخص و پیش بینی کننده مناسب در طراحی های مبتنی بر داشتن ابعادی همچون ارتفاع شانه، ارتفاع چشم و طول اندام فوقانی،  چنگش ایستاده، طول اندام فوقانی و ارتفاع آرنج معرفی نمود.
متن کامل [PDF 585 kb]   (1054 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1397/6/6 | پذیرش: 1398/1/19 | انتشار: 1398/7/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb