دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 1136-1122 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 17732/9/د/98
Ethics code: 17732/9/د/98

Sookhtanlou M, Savari M. Pesticides, Health Risk Behaviors, Farmers, Social determinants of health.. ioh 2020; 17 (1) :1122-1136
سوختانلو مجتبی، سواری مسلم. بررسی متغیرهای اثرگذار بر پیش‌بینی رفتار ایمنی کشاورزان، بر اساس مدل تلفیقی رفتار برنامه‌ریزی‌شده و تئوری اعتقاد بهداشتی. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :1122-1136

دانشگاه محقق اردبیلی ، m.sookhtanlo@uma.ac.ir
زمینه و هدف: در طی سالهای اخیر، رشد علف‏های هرز و افزایش مقاومت آفات سیب‏زمینی (Solanum tuberosum L) نسبت به سموم شیمیایی، در دشت اردبیل قابل توجه بوده است. از آنجا که قالب کشاورزان سیب‏زمینی‏کار در منطقه، خرده مقیاس بوده و شناخت صحیحی نسبت به خطرات ایمنی سموم شیمیایی کسب نکرده‏اند، توجه به رفتار ایمنی بیش از گذشته مورد اغماض قرار گرفته است. لذا هدف تحقیق، بررسی متغیرهای اثرگذار بر پیش‏بینی رفتار ایمنی کشاورزان سیب‏زمینی‏کار دشت اردبیل، بر اساس مدل تلفیقی رفتار برنامه‏ریزی‏شده و تئوری اعتقاد بهداشتی بود.
روش بررسی: این تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی بوده که در سال 1398 انجام شد. به روش نمونه‏گیری چندمرحله‏ای با انتساب متناسب، 370 کشاورز با کمک جدول بارتلت و همکاران انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه‏ای ساختاریافته بود و متغیرهای اصلی مربوط به دو مدل پرکاربرد در برآورد رفتار ایمنی (رفتار برنامه‏ریزی‏شده و تئوری اعتقاد بهداشتی) در قالب یک مدل تلفیقی تعیین شد. بروز رفتار ایمنی نیز در چهار مرحله تهیه و انبارداری، آماده‏سازی، استفاده و پس از استفاده از سموم شیمیایی در مدل گنجانده شد. نهایتاً به کمک مدل معادلات ساختاری و نرمافزارهای SPSS18 و AMOS20، ضمن تعیین برازش کلی مدل و مهم‏ترین مرحله بروز رفتار ایمنی، متغیر‏های تبیین‏کننده رفتار ایمنی در میان کشاورزان بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده‏ها نیز، از فرمول محاسبه سطوح رفتار ایمنی، مدل‏یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد.
یافته‏ها: مطابق نتایج، غالب کشاورزان (0/33 درصد)، دارای رفتار ایمنی نسبتاً ناایمن بودند. تحلیل مدل معادلات ساختاری نشان داد برازش مدل تلفیقی برای پیش‏بینی رفتار ایمنی کشاورزان مطلوب بدست آمد و در مجموع مدل پیشنهادی توانست تا 73 درصد قدرت تبیین‏کنندگی برای پیش‏بینی بروز رفتار ایمنی را ایفا نماید. این مدل توانست بیشترین تبیین برای رفتار ایمنی را در مرحله "استفاده از سموم شیمیایی" (با 68 درصد قدرت تبیین‏کنندگی) نشان دهد. مهم‏ترین متغیرهای تبیین‏کننده در بروز رفتار ایمنی نیز، به ترتیب مربوط به دانش (**35/0=β)، نگرش (**57/0=β) و اشاره به عمل (**35/0=β) بود؛ اما تأثیر سه متغیر سن، ارزش بهداشتی و موانع درک‏شده در مدل معنی‏دار بدست نیامد. همچنین، بهترین مسیرهای تبیین‏کننده در بروز رفتار ایمنی، به ترتیب مربوط به مسیر نیت منجر به رفتار ایمنی (850/0)، اشاره به عمل منجر به نیت و سپس بروز رفتار ایمنی (297/0)، نگرش منجر به نیت و سپس بروز رفتار ایمنی (178/0) و هنجارهای ذهنی منجر به نیت و سپس بروز رفتار ایمنی (178/0) بدست آمد.
نتیجه‏‏گیری: مدل تلفیقی تحقیق می‏تواند در حد قابل قبولی تبیین‏کننده بروز رفتار ایمنی در همه مراحل بکارگیری سموم شیمیایی (به ویژه مرحله استفاده از سموم شیمیایی) در میان کشاورزان باشد. اولویت دهی به برنامه‏های آموزش کشاورزان جهت بهبود دانش در بکارگیری سموم شیمیایی و استفاده از رسانه‏های محلی و ارتباط جمعی برای بهبود نگرش و اشاره به عمل، می‏تواند نقش مؤثری بر ارتقای رفتار ایمنی کشاورزان داشته باشد. جلب مشارکت و همراهی معتمدان محلی، تعاونی‏های تولیدی و تشکل‏های کشاورزی جهت بهبود هنجارهای ذهنی کشاورزان در راستای ارتقای رفتار ایمنی بسیار اثرگذار خواهد بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کاربرد الگوهای تغییر رفتار
دریافت: 1398/8/18 | پذیرش: 1399/7/28 | انتشار: 1399/3/10