Ethics code: IR.IUMS.REC.1403.028
Keyvani Brojeni M, Kheirandish Sarabi S, Vosoughi S, Souri B, Akbarzadeh Miandoab F, Moradi Hanifi S. QUANTITATIVE RISK ASSESSMENT OF A CARBON DIOXIDE STORAGE TANK BY USING CONSEQUENCE MODELING AND FUZZY BAYESIAN NETWORKS. ioh 2025; 22 (1) : 12
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3735-fa.html
کیوانی بروجنی محمد حسین، خیراندیش سرابی سمیه، وثوقی شهرام، سوری بهزاد، اکبرزاده میاندوآب فاطمه، مرادی حنیفی صابر. ارزیابی کمّی ریسک مخزن ذخیره دیاکسیدکربن با استفاده از مدلسازی پیامد و شبکههای بیزین فازی. سلامت كار ايران. 1404; 22 (1)
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3735-fa.html
مرکز تحقیقات بهداشت کار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران،ایران ، moradi.sab@iums.ac.ir
چکیده: (58 مشاهده)
چکیده:
زمینه و هدف: با توجه به ماهیت خفهکننده و بیبو بودن گاز دیاکسیدکربن، که علیرغم غیرسمّی بودن، در غلظتهای بالا میتواند تهدیدی جدّی برای جان انسان باشد، تلاش شده است تا به شیوهای دقیقتر به ارزیابی ریسک پرداخته شود. از آنجا که روش سنتی Bowtie بهتنهایی قادر به تحلیل پویا و در نظر گرفتن عدم قطعیتها نیست، در این مطالعه، ترکیب Bowtie با شبکههای بیزین و مدلسازی پیامد وتخمین ریسک از طریق نرمافزار SAFETI.8.4 است. این رویکرد یکپارچه، چارچوبی عملی برای شناسایی بهتر مخاطرات، ارزیابی دقیقتر پیامدهای نشت دیاکسیدکربن و ارتقاء سطح آمادگی در برابر حوادث احتمالی فراهم میآورد.
روش بررسی: در این مطالعه، پس از شناسایی مخاطرات با روش HAZOP، سناریوهای نشتی تعریف و با استفاده از رویکرد ترکیبی Bowtie و شبکههای بیزین در GeNIe 5.0 تحلیل شدند. احتمالات رویدادهای پایه با رویکرد فازی برآورد و پیامدهای نشت با PHAST 8.4 شبیهسازی گردید. در نهایت، تخمین ریسک با کمک معادله پروبیت در SAFETI 8.4 انجام شد.
یافتهها: در آنالیز BOWTIE در مجموع 17 رویداد پایه و 13 رویداد میانی شناسایی شد که احتمال پیامد نهایی ناشی از نشت دیاکسیدکربن با روش BOWTIE و تلفیق BN برابر با 6-10×832726/7 و 6-10×305449/7 بود. مهمترین رویدادهای پایه به ترتیب نقص در تعمیر تجهیزات، نقص در اتصالات و بستهای شماره 1 و نقص در کیفیت تجهیزات خریداری شده تشخیص داده شد. بیشترین غلظت در گسیختگی کامل مخزن 106ppm در شعاع 5 متری از مخزن تعیین شد. سطح ریسک کمتر از 4-10 بود که در محدوده قابل قبول قرار گرفت.
نتیجهگیری: منحنی ریسک جمعی نشان داد که ریسک نشتی مخزن دیاکسیدکربن در ناحیه قابل قبول است که نشان دهنده پایین بودن سطح ریسک میباشد.استفاده از مدلهای پیچیده مانند FBN بهویژه در شبیهسازی حوادث پرخطر و ارزیابی ریسکها، میتواند به تصمیمگیریهای بهینه در زمینه ایمنی و مدیریت بحران کمک کند.
شمارهی مقاله: 12
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
ایمنی دریافت: 1403/12/16 | پذیرش: 1404/4/17 | انتشار: 1404/1/10