دوره 9، شماره 1 - ( 1391 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 16-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdinia M, Yarahmadi R, Jafari M J, Koohpaei A R. Presentation of a software method for use of Risk assessment in Building Fire Safety Measure Optimization . ioh 2012; 9 (1) :9-16
مهدی‌نیا محسن، یاراحمدی رسول، جعفری محمد جواد، کوهپایی علیرضا. ارائه یک روش نرم افزاری جهت استفاده از ارزیابی ریسک در بهینه سازی اقدامات حفاظت حریق ساختمان. سلامت كار ايران. 1391; 9 (1) :9-16

دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات بهداشت کار، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران(نویسنده مسئول مکاتبات) ، r-yarahmadi@tums.ac.ir

زمینه و هدف: خسارت‌های مالی و صدمات جانی ناشی از حوادث حریق در ساختمان‌ها، ضرورت اجرای اقدامات حفاظتی موثر و مبتنی بر کارایی را مشخص می‌کند. حفاظت موثر و با کارایی بالا نیز زمانی ممکن است که طراحی و انتخاب نوع اقدامات حفاظتی بر اساس ارزیابی ریسک صورت گیرد. هدف از این مطالعه ارائه یک روش نرم‌افزرای است که امکان انتخاب اقدامات حفاظت حریق ساختمان‌ها را بر اساس ارزیابی کمی ریسک و ویژگی‌های منحصربفرد یک ساختمان‌ ‌فراهم نماید.

روش : بر اساس روش ارزیابی ریسک حریق برای مهندسین (FRAME1) ، در نرم‌افزار MATLB برنامه‌ای نوشته شد . بخش اول برنامه، مطابق روش FRAME و با توجه به خصوصیات ساختمان، سطح ریسک بالقوه و سطح پذیرش ریسک را محاسبه می‌کند. در بخش دوم با توجه سطح ریسک بالقوه و سطح پذیرش ریسک و همچنین سطح ریسک مورد نظر کاربر، برنامه امتیاز مربوط به فاکتور‌های حفاظتی موجود در روش FRAME را برای آن ساختمان مشخص می‌کند.

یافته‌ها: نرم افزار تهیه شده این امکان را فراهم می‌کند که با در نظرگرفتن تمامی خصوصیات یک بخش از ساختمان سطح اقدامات حفاظتی برای آن با توجه به سطح ریسک کمی، مشخص شود. تمامی محاسبات در نرم‌افزار با دقت 001/0 انجام شده و از طرفی صحت عملکرد نرم افزار در ابتدا با توجه به محاسبات دستی انجام شده بررسی شده است. در زمان کاربرد برنامه هم اگردر محاسبات خطایی ایجاد شود در خروجی برنامه مشخص می‌شود.

بحث و نتیجه گیری: استفاده از ارزیابی کمی ریسک در طراحی و اجرای سیستم‌های حفاظت حریق در ساختمان، ابزار مناسبی برای بالا بردن کارایی می‌‌باشد. با کاربرد این نرم افراز، چون انتخاب تجهیزات حفاظتی بر اساس ارزیابی ریسک و تمامی ویژگی‌های یک ساختمان که در شروع و گسترش حریق دخالت دارند، صورت می‌گیرد، روش‌های حفاظتی انتخاب شده مناسب‌تر و کارآمد‌تر خواهند بود . بعلاوه ریسک حریق در ساختمان‌ راحت‌تر و با دقت بیشتر مدیریت می‌شود. NECESSITY

[1] Fire Risk Assessment Method For Engineer

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی