دوره 10، شماره 4 - ( 1392 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 42-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abedini R, Choobineh A, Hasanzadeh J. Evaluation of effectiveness of MAPO and PTAI methods in estimation musculoskeletal disorders risk. ioh 2013; 10 (4) :33-42
عابدینی رقیه، چوبینه علیرضا، حسن زاده جعفر. ارزیابی و کارآمدی دو روش MAPO و PTAI جهت برآورد ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی. سلامت كار ايران. 1392; 10 (4) :33-42

دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، alrchoobin@sums.ac.ir

زمینه و هدف: شغل پرستاری از جمله مشاغلی است که نیازمند فعالیت فیزیکی-روانی قابل توجهی بوده و به همین دلیل، پرسنل پرستاری در معرض خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی (MSDs) می‌باشند. این مطالعه با هدف ارزیابی کارآمدی دو روش‌ MAPO و PTAI در برآورد ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی در پرسنل پرستاری بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.

روش بررسی : در این مطالعه مقطعی 400 پرستار شاغل در 75 بخش از 11 بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های ویژگی‌های دموگرافیک، نوردیک و چک لیست‌های MAPO و PTAI گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 0/16) انجام گرفت.

یافته ها: میزان شیوع 12 ماهه اختلالات اسکلتی-عضلانی 2/88% بدست آمد. نتایج ارزیابی ریسک MSDs به دو روش MAPO و PTAI نشان داد که بیش از 80% افراد مورد مطالعه در معرض ریسک MSDs بوده و شیوع این اختلالات با شاخص‌های MAPO و PTAI دارای ارتباط معنی دار می‌باشد (001/0>p).

نتیجه گیری: با توجه به یافته های مطالعه، دو روش ارزیابی MAPO و PTAI ابزاری مناسب و همچنین شیوه ای مفید جهت تشخیص و ارزیابی ریسک اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از جابجایی بیمار در پرسنل پرستاری می‌باشند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1391/6/12 | پذیرش: 1392/1/24 | انتشار: 1392/8/25