دوره 10، شماره 4 - ( 1392 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 24-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alipor A, Akhondy N, Sarami Foroshany G R, Saffarinia M, Agah Heris M. The Effectiveness of Psychological Capital Intervention model (PCI) on the mental health in the experts working in Iran Khodro Diesel co. ioh 2013; 10 (4) :16-24
علیپور احمد، آخوندی نیلا، صرامی فروشانی غلامرضا، صفاری نیا مجید، آگاه هریس مژگان. بررسی اثربخشی مدل مداخلۀ سرمایه روانشناختی(PCI)  بر سلامت کارشناسان شاغل در شرکت ایران خودرو دیزل. سلامت كار ايران. 1392; 10 (4) :16-24

دانشگاه پیام نور ، danravan20@yahoo.com

زمینه وهدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مدل مداخلۀ سرمایه روانشناختی(PCI) بر سلامت روان کارشناسان شاغل انجام شد.

روش بررسی: پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه آماری کارشناسان شاغل در شرکت ایران خودرو دیزل به تعداد650 نفر بود. از بین آنها 60 نفربه شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه 30 نفری قرارداده شدند. ابزار سنجش پرسشنامه سلامت عمومی بود. ابتدا این پرسشنامه به صورت پیش آزمون اجرا شد و برنامه آموزشی بر مبنای مدل مداخله‌ای سرمایۀ روانشناختی در 10 جلسه دو ساعته برای گروه آزمایش بر گزار گردید. مدل مداخلهای سرمایه روانشناختی موسوم به PCI است که جهت ارتقای سرمایه روانشناختی با تمرکز بر هرکدام از مولفه های امید، خوش بینی، خودکارآمدی و استقامت ارائه شده است. در پایان دوره شرکت کنندگان دوباره با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل تحلیل شدند.

یافته­ها: نتایج تحلیل نشان داد با استفاده از مدل مداخله ای لوتانز و همکاران در نمرات گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معنی داری به وجود آمده است. به این ترتیب که سلامت روان و خرده مقیاسهای کارکرد اجتماعی، اضطراب و افسردگی بهبود یافته است اما تفاوت معناداری در زیر مقیاس نشانهای جسمانی مشاهده نشد.

نتیجه گیری: در نتیجه میتوان گفت استفاده از مدل مداخله ای لوتانز بر بهبود سلامت روان و زیر مقیاسهای اضطراب، عملکرد اجتماعی و افسردگی موثر است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مداخلات مبتنی بر تئوری
دریافت: 1391/8/12 | پذیرش: 1392/2/30 | انتشار: 1392/8/25