دوره 13، شماره 5 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 5 صفحات 49-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yarahmadi R, borhani jebeli M, Teymoori S. survay of effectiveness of Practical and Lecture Training Methods on Skill of Electric Technicians based on TIER Model. ioh 2016; 13 (5) :39-49
یار احمدی رسول، برهانی جبلی مریم، تیموری شاهین. بررسی اثربخشی دو روش آموزشی تمرین کار عملی و سخنرانی بر مهارت کارکنان برق کار بر اساس الگوی TIER. سلامت كار ايران. 1395; 13 (5) :39-49

کارشناس ارشد (دانش آموخته) بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، shahin@mail2expert.com

چکیده

زمینه و هدف: یکی از دلایل برق گرفتگی عدم ارائه آموزش کارآمد به فرد است هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی دو روش سخنرانی و تمرین عملی بر مهارت و توانمندی کارکنان برق کار در شناسایی و کنترل مخاطرات الکتریکی براساس الگوی پژوهش اثربخشی مداخله آموزش (TIER) است.

روش بررسی: در این مطالعه نوع نیمه تجربی از نوع قبل و بعد، در مرحله اول با کمک الگوی ((توسعه برنامه آموزشی)) ( DACUM) نیازسنجی آموزش صورت گرفته و با نتایج آزمون پایلوت، 61 نفر از اداره مولد بخار و 61 نفر از اداره مولد برق معاونت فنی رجا به طور تصادفی انتخاب شدند. در مرحله دوم؛ روایی محتوا و پایایی آزمون های عملکرد محاسبه شد. سپس روش ((تمرین عملی)) برای پرسنل اداره مولد بخار و روش ((سخنرانی)) برای کارکنان اداره مولد برق در سه جلسه برگزار شد. یک ماه بعد از مداخله آموزشی داده ها دوباره گرد آوری، تجزیه و تحلیل و با قبل از آموزش مقایسه شد.

یافته ها: بعد از آموزش، میانگین نمرات مهارت و توانمندی کارکنان اداره مولد بخار به ترتیب 13/10 و 27/15 ، و برای مولد برق به ترتیب 24/7 و 81/11 بود و تفاوت معناداری در میان نمرات مهارت و توامندی افراد دو گروه مشاهده شد (001/0P<).

نتیجه گیری: روش آموزش ((تمرین عملی)) در مقایسه با روش ((سخنرانی)) در افزایش مهارت کمک های اولیه و افزایش توانمندی افراد به منظور شناسایی خطرات الکتریکی کارآمدتر بود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت(در محیط کار)
دریافت: 1394/1/17 | پذیرش: 1394/10/13 | انتشار: 1395/10/11