دوره 11، شماره 3 - ( 1393 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 70-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shafaei Gholami P, Nassiri P, Yarahmadi R, Hamidi A, Mirkazemi R. Assessment of Contractors' HSE Performance based on Key Indicators in a Petrochemical Industrial Setting: (a Case Study). ioh 2014; 11 (3) :59-70
شفائی غلامی پری، نصیری پروین، یاراحمدی رسول، حمیدی عبدالامیر، میرکاظمی رکسانا. بررسی عملکرد HSE پیمانکاران مبتنی برشاخص های کلیدی در صنایع پتروشیمی: (یک مطالعه موردی). سلامت كار ايران. 1393; 11 (3) :59-70

دانشکده محیط زیست و انرژی، واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ، pari656@yahoo.com

زمینه و هدف:   با توجه به روند رو به رشد فعالیت شرکت های مختلف پیمانکار در صنایع پتروشیمی و نقش مهم عملکرد HSE در بهبود مستمر ضرورت وجود ابزاری برای ارزیابی عملکرد پیمانکاران احساس می گردد. هدف از این تحقیق مطالعه و بررسی عملکرد HSE پیمانکاران شاغل در یکی از شرکت های صنایع پتروشیمی بر اساس شاخص های کلیدی می باشد.

روش بررسی :  در این پژوهش نوع مطالعه توصیفی- کاربردی به روش مقطعی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و چک لیست بودند . نمونه پژوهش14 شرکت پیمانکار شاغل در شرکت پتروشیمی بوده است . عنصر هفتگانه سیستم مدیریت HSE به عنوان شاخص های کلیدی تعیین و معیار های ارزیابی مربوطه براساس قوانین و الزامات پیمانکاران درصنایع پتروشیمی و همچنین مطالعات محققین تدوین شد. میانگین درصد سوالات معیار به عنوان درصد آن شاخص ( درصد شاخص کمتر از 50% نامطلوب، 50-75% قابل قبول، 75-90% خوب،90- 100% مطلوب) در نظر گرفته شد . از رو ش های غیر پارامتری برای تجزیه و تحلیل یافته ها استفاده شده است . در تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی شامل میانگین و درصد و در آمار تحلیلی از آزمون همبستگی و کروسکال والیس استفاده گردید.

یافته­ها :  یافته های توصیفی داده ها نشان داد که همه معیارهای مورد سوال مرتبط با هفت شاخص عملکرد مدیریت HSE در بیش از 70% موارد از سوی شرکت های پیمانکار اجرا می شوند. همچنین وضعیت عملکرد مدیریت HSE در حدود 90% از شرکت های پیمانکار در همه ی ابعاد هفتگانه قابل قبول، خوب و مطلوب بوده است. نتایج آزمون تست کروسکال والیس نشان داد که بین عملکرد شرکت ها در شاخص های مختلف ( 437/0 p= ) و همچنین بین عملکرد شرکت های مختلف در مجموع شاخص های تعیین شده تفاوت آماری معنا داری وجود نداشت ) 1 p= , 423/0 p= ). نتایج آزمون همبستگی بین نمره معیارهای مربوط به شاخص تعهد و رهبری نشان داد که بین میانگین نمره معیارهای این شاخص در شرکت پتروشیمی و شرکت های پیمانکار همبستگی معنی داری وجود داشت (000/1= r و 01/0= p )

نتیجه گیری :  بر اساس شاخص ها ی تعیین شده، عملکرد مدیریت HSE در اکثر شرکت های پیمانکار در وضعیت مطلوب و در تعداد محدود از شرکت ها خوب و قابل قبول بود. این وضعیت نسبتاً مطلوب می تواند ناشی از استقرار مدیریت HSE در شرکت پتروشیمی و همچنین میزان تعهد پیمانکاران در رعایت الزامات HSE شرکت کارفرما باشد.

نوع مطالعه: Full Text | موضوع مقاله: HSE
دریافت: 1392/5/26 | پذیرش: 1392/11/12 | انتشار: 1393/6/24