دوره 11، شماره 5 - ( 1393 )                   جلد 11 شماره 5 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hobobi N, Jahangiri M, Keshavarzi S. Quantitative Human Error Assessment Using Engineering Approach in Permit to Work System in a Petrochemical Plant. ioh 2014; 11 (5) :1-9
حبوبی ناصر، جهانگیری مهدی، کشاورزی ساره. ارزیابی کمی خطای انسانی با استفاده از رویکرد مهندسی در فرایند صدور پروانه کار در یک صنعت پتروشیمی. سلامت كار ايران. 1393; 11 (5) :1-9

، jahangiri_m@sums.ac.ir

زمینه و هدف: پروانه کار یک سیستم مجوز کتبی برای کنترل خطرات فعالیتهای بالقوه خطرناک است. اگر چه این سیستم به منظور تامین ایمنی و هماهنگی در بین فعالیتهای کاری مختلف برای اجتناب از تناقض به کار می رود، ولی خود مستعد خطای انسانی است. هدف از این مطالعه ارزیابی کمی احتمال خطاهای انسانی در وظایف شغلی فرایند صدور پروانه کار در یک صنعت پتروشیمی بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی، ابتدا وظایف شغلی فرایند صدور پروانه کار با استفاده از روش واکاوی سلسله مراتبی (HTA) مورد واکاوی قرار گرفت. سپس عوامل موثر بر خطاهای انسانی در هر کدام از وظایف شغلی شناسایی شدند و با استفاده از آنها احتمال سبک های رفتاری مهارت بنیان (S.B)، قانون بنیان (R.B) و دانش بنیان (K.B) تعیین گردید. در نهایت با استفاده از روش رویکرد مهندسی احتمال خطاهای انسانی برآورد گردید.

یافته ها: بیشترین و کمترین میزان احتمال خطای انسانی در بین وظایف شغلی صدور پروانه کار به ترتیب مربوط به وظیفه شغلی آزمایش گازهای قابل اشتعال (با احتمال 38%) وآزمایش گازهای سمی و تست اکسیژن (با احتمال 49/4%) بود. در بین سبک های رفتاری نیز بیشترین و کمترین احتمال به ترتیب مربوط به سبک رفتاری مبتنی بر دانش (با احتمال 60%) و سبک رفتاری مبتنی بر مهارت (با احتمال 14/7%) بود. در مجموع میانگین احتمال خطاهای انسانی در وظایف شغلی صدور پروانه کار 1465/0برآورد شد.

نتیجه گیری: روش رویکرد مهندسی می تواند به عنوان یک روش کاربردی در ارزیابی احتمال خطاهای انسانی در فرایندهای کاری موثر مورد استفاده متخصصین ایمنی و فاکتورهای انسانی قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1392/8/27 | پذیرش: 1393/3/17 | انتشار: 1393/9/1