زمینه و هدف: در اکثر مسائل تصمیمگیری چند معیاره گزینهای که از نظر تمام معیارهای ارزیابی مناسبترین باشد، وجود ندارد. در روشهای ارزیابی فعلی پس از تلفیق معیارها و تعیین بهترین گزینه، کاستیها و برتریهای این گزینه ناملموس باقی میماند. هدف از این پژوهش ارائه روشی ساده برای تصمیمگیری در چنین موقعیتهایی است.
روش بررسی: روش پیشنهادی برای تعیین مکان مناسب خاکچال دفن زباله جامد شهر یاسوج، به کار رفت. در نخستین گام با اعمال معیارهای محدود کننده بر پایه قوانین سازمان حفاظت محیط زیست ایران، اراضی نامناسب حذف شدند. در گام بعد گزینههای مناسب برای مکان خاکچال در سه هدف مجزای زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی وزندهی و اولویتبندی شدند.
یافتهها: نتایج حاصل نشان داد که گزینه برتر با در نظر داشتن سه هدف مکانیابی به صورت مجزا، با حالتی که در آن تمام معیارها در یک سلسله مراتب در نظر گرفته میشوند، متفاوت است. بر پایه نتایج کلی در یک سلسله مراتب، بهترین گزینه برای خاکچال شهر یاسوج گزینه 2 است که در اهداف زیستمحیطی و اجتماعی بالاترین اولویت را نسبت به سایرین داشت. لیکن مقبولیت این گزینه از نظر اقتصادی برای اولیای امور شهر یاسوج دور از انتظار بود. در مقابل، گزینه 1 هر چند که در اهداف جزئی محیطزیستی و اجتماعی اولویت دوم را نسبت به گزینه 2 داشت، لیکن از نظر اقتصادی نسبت به سایر گزینهها بیشترین ارجحیت را دارد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد در مسائل ارزیابی به کمک تصمیمگیری چند معیاره مانند مکانیابی خاکچال دفن زباله، توجه به اهداف جزئی میتواند تصمیمگیرندگان را به نتایج کاربردیتر رهنمون سازد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |