دوره 12، شماره 5 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 5 صفحات 20-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

amiri F, zamanian Z, mani A, hasanzadeh J. effects of combined exposure to harmful and non-harmful levels of noise, heat and lighting on cognitive performance. ioh 2015; 12 (5) :10-20
امیری فاطمه، زمانیان زهرا، مانی ارش، حسن زاده جعفر. اثرات مواجهه همزمان با سطوح بی زیان و زیانبار صدا، گرما و روشنایی بر عملکرد شناختی. سلامت كار ايران. 1394; 12 (5) :10-20

دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، zamanianz@sums.ac.ir

زمینه و هدف: مواجهه همزمان با چندین عوامل فیزیکی مخاطره زا می تواند بر عملکرد تاثیر سوء گذارد. با توجه به اهمیت سلامت نیروی کار و تاثیر آن بر افزایش کارایی و بهره وری و اینکه تاکنون مطالعات اندکی به بررسی اثرات مواجهه همزمان بر عملکرد پرداخته اند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مواجهه همزمان با سطوح زیانبار و بی زیان صدا، گرما و روشنایی انجام شد.

روش بررسی: مطالعه حاضر مداخله ای با طراحی فاکتوریل بوده است. که در آن 128 نفردر سنین 24-18 سال از میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در 8 گروه 16 نفری از زنان و مردان فاقد پیشینه ی هرگونه بیماری روانی و جسمانی و مصرف دارو و مواد مخدر شرکت کردند. ابزار بررسی عملکرد شناختی در این پژوهش آزمون پاسات بوده است.

یافته ها: نتایج آزمون توجه و تمرکز نشان داد که با بدتر شدن شرایط ترکیبی میانگین نمره توجه و حافظه کاری کاهش می یابد که از نظر آماری این تفاوت ها معنادار بود(05/0>pvalue). میانگین نمره حافظه کاری و توجه درشرایط مختلف در مقایسه با گروه مواجهه یافته با سطوح بی زیان، کمتر بود، که در تمامی شرایط بجزء مواجهه با روشنایی ضعیف از لحاظ آماری تفاوت معناداری نشان داده شد(007/0>pvalue).

نتیجه گیری:مواجهه همزمان با سطوح زیانبار صدا، گرما و روشنایی بر پارامترهای عملکرد شناختی(حافظه کاری و توجه) اثرات سوء داشته و با بدتر شدن شرایط و تماس با سه عامل در سطوح مخاطره زا خود اثرات سوء افزایش می یابد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل فیزیکی محیط کار
دریافت: 1393/6/1 | پذیرش: 1394/4/29 | انتشار: 1394/9/25