دوره 12، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 20-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Lashgari M, Maleki A. Comparison of sound pressure level of noise emitted by two conventional combines in Iran and assessment of related factors. ioh 2015; 12 (4) :11-20
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1353-fa.html
لشگری مجید، ملکی علی. مقایسه تراز فشار صوت دو نوع کمباین مورد استفاده در ایران و بررسی برخی از عوامل موثر بر آن. سلامت كار ايران. 1394; 12 (4) :11-20

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1353-fa.html


دانشگاه اراک ، m-lashgari@araku.ac.ir
چکیده:   (7275 مشاهده)

زمینه و هدف: سطوح بالای صدا که اغلب کاربران ماشین‌های کشاورزی برای زمان طولانی در معرض آن هستند سهم عمده‌ای در خستگی آنها دارد و ممکن است باعث آسیب‌های شنوایی برگشت‏ناپذیر شود. به همین دلیل، ایمنی و سلامت شغلی حاصل از کار با این ماشین‌ها باید به عنوان یک معیار اساسی در طراحی ماشین‌های کشاورزی و عامل تعیین‏کننده در پذیرش و فروش آنها ‌تلقی شود. در این تحقیق تاثیر تعدادی از عوامل کاری بر تراز فشار صوت دو نوع کمباین متداول در ایران بررسی شده است.

روش بررسی: بر این اساس تراز فشار صوت کمباین‏های جاندیر 1055 و سمپو 3065 در موقعیت‏های گوش کاربر، فاصله 5/7 و 20 متری دستگاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. اندازه‏گیری با استفاده از میکروفن MP201، پیش تقویت کننده MA231 و سامانه جمع‏آوری اطلاعات MC3022 انجام گرفت. آزمایشات به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی و در چهار تکرار انجام شدند و نتایج با استفاده از نرم‏افزار SPSS ویرایش 17 تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‏ها: نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که سطوح مختلف متغیرهای نسبت دنده، نوع عملیات، دور موتور و فاصله میکروفن بر تراز فشار صوت کمباین‏ها در سطح احتمال 1% اختلاف معنی‌داری را نشان داده‏اند. هم چنین نتایج نشان می‏دهد که تراز فشار صوت در کمباین‏های فاقد کابین در موقعیت گوش کاربر در مقایسه با سایر موقعیت‏ها بیشتر است. استفاده از کابین در کمباین سمپو و جاندیر تراز فشار صوت را به ترتیب به میزان 67/5 و 39/9 دسی‌بل کاهش می‌دهد.

 نتیجه‏گیری: نتایج این تحقیق نشان داد وجود کابین در هر دو نوع کمباین، تاثیر قابل توجهی بر کاهش تراز فشار صوت داشت که در این میان استفاده از کابین در کمباین جاندیر در مقایسه با کمباین سمپو، تراز فشار صوت را به میزان بیشتری کاهش داد. البته آن چه که مسلم است تعداد کثیری از کمباین‏هایی که در حال حاضر در نقاط مختلف کشور استفاده می‏شوند فاقد کابین می‏باشند. در خصوص چنین کمباین‏هایی، استفاده از وسایل حفاظت شنوایی کاملا ضروری است.

متن کامل [PDF 560 kb]   (3165 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صدا
دریافت: 1393/10/15 | پذیرش: 1394/4/29 | انتشار: 1394/7/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb