زمینه و هدف: امروزه رشد صنایع و تولید محصولات متنوع باعث افزایش تولید زبالههای صنعتی و خطرناک گردیده است. هدف از این مطالعه بررسی مدیریت پسماندهای صنعتی در شهرک صنعتی شکوهیه استان قم در سال 1392 میباشد.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که با مراجعه حضوری به واحدهای صنعتی، تکمیل پرسشنامه سازمان حفاظت محیط زیست ایران و تجزیه و تحلیل نتایج انجام شده است. این پرسشنامه حاوی 24 سوال مشتمل بر کمیت، کیفیت و مدیریت پسماندهای صنعتی است. در این مطالعه 41 واحد صنعتی فعال بابیش از 50 نفر پرسنل مورد مطالعه قرار گرفت.
یافتهها: صنایع گروه شیمیایی و فلزی بیشترین مقدار پسماند و بیشترین میزان پسماند ویژه را تولید میکنند. پلاستیک با 38 درصد و بعد از آن شیشه با 5/27 درصد بیشترین جز پسماند تولیدی را در بین اجزاء پسماند تشکیل میدهند. ذخیرهسازی موقت پسماندها در سبد با 36 درصد و در محوطه روباز با 32 درصد، متداولترین روشهای ذخیرهسازی بود. 41 درصد از واحدهای صنعتی پسماندهای تولید شده را به صورت ماهانه، 7/31 درصد به صورت هفتگی، 4/24 درصد به صورت روزانه و 4/2 درصد به صورت نامنظم دفع میکنند. 58 درصد از پسماندهای تولیدی بازیافت، 35 درصد دفن، 6/4 درصد سوزانده و 4/2 درصد به صورت نامشخص دفع میشوند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که جمعآوری و نگهداری پسماندهای صنعتی در شهرک صنعتی شکوهیه به طور مناسبی انجام نمیشود. همچنین در اکثر صنایع برنامههای آموزشی در خصوص مدیریت پسماند برگزار نشده است. براین اساس استقرار یک سیستم مدیریت پسماند مناسب جهت ساماندهی به وضعیت مواد زاید صنعتی تولیدی در این شهرک ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |